PARȚIAL FALS | Centru de transfuzie pentru nevaccinați și recompense pentru sângele acestora


Ideea că sângele nevaccinaților anticovid este mai prețios circulă pe rețelele de socializare. Un site antivaccinist a publicat un articol care afirmă că s-a înființat primul centru de transfuzie pentru persoane nevaccinate și că donatorii ar primi recompense de până la 1.000 de dolari. Articolul a fost publicat, sub formă de captură de ecran, într-o postare, care sugerează că sângele nevaccinaților devine mai „prețios” decât cel al vaccinaților.

Foto: captură Facebook

Postarea, publicată în 5 decembrie 2022, are atașată o captură de ecran cu titlul unei știri din aceeași zi, de la Active News: „A apărut primul centru de transfuzie pentru persoanele nevaccinate din lume. Clinica oferă până la 1.000 de dolari pentru donații de sânge de la persoanele nevaccinate”.

Articolul notează că centrul se numește „Safe Blood Donation” și are sediul în Elveția. Pe site-ul centrului se regăsește, într-adevăr, intenția înființării unui serviciu pentru nevaccinați. Scopul nu este să aibă propria bancă de sânge, ci să creeze o legătură între donatori și beneficiari, permițându-le acestora din urmă să aleagă de la cine vor să primească sânge. 

În secțiunea FAQ ( „Întrebări frecvente”), la întrebarea „Unde pot dona sânge?”, avem următorul răspuns: „Dacă vrei să donezi sânge și îți dorești ca el să primească eticheta de sânge nevaccinat, ca mai apoi să fie administrat ca sânge nevaccinat (lucru dorit de mulți nevaccinați), momentan nu ai altă opțiune decât să aștepți până când noi vom avea infrastructura proprie, cu aprobările necesare”. Cu alte cuvinte, centrul intenționează să obțină aprobările pentru acest serviciu, dar nu există garanții că acestea vor fi obținute.

Vaccinurile nu modifică ADN-ul uman

Una dintre temerile comunității de nevacciniști a fost aceea că vaccinurile care folosesc tehnica ARN mesager ar modifica ireversibil ADN-ul uman. Teoria a avut drept punct de plecare o lucrare științifică neverificată, pe care comunitatea internațională a condamnat-o ulterior de nenumărate ori, pentru că nu oferea date suficiente și relevante.

Această teorie a fost demontată de nenumărate ori (aici un fact-check Reuters și aici, un fact-chek Forbes). 

În prezent, explicația științifică acceptată la nivel internațional este următoarea:  „Vaccinurile COVID-19 sunt concepute pentru a ajuta sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva coronavirusului. ARN-ul mesager de la două dintre primele tipuri de vaccinuri COVID-19 intră în celule, dar nu și în nucleul celulelor, în care se află ADN-ul. ARNm-ul determină celulele să producă proteine pentru a stimula sistemul imunitar, iar apoi se descompune rapid – fără a vă afecta ADN-ul” (Universitatea John Hopkins).

Aceeași poziție este menținută și de Academia Britanică.

Recompensa de 1.000 de dolari nu există

Banca de sânge elvețiană nu oferă niciun fel de recompensă pentru sângele persoanelor nevaccinate.

În articolul Active News, recompensa de 1.000 dolari este menționată, în afară de titlu, numai în următorul context: „Site-ul medical Seed Scientific a declarat că băncile de sânge și companiile de biotehnologie vor oferi până la 1.000 de dolari lunar pentru donații de sânge”. Site-ul Seed Scientific este un centru de recrutare care oferă conexiuni între solicitanții de locuri de muncă și angajatori, în domeniul științei. Cuprinde o secțiune cu informații despre joburi în diverse domenii și o secțiune cu articole pe teme legate de mediu și știință. Mențiunea referitoare la eventuală o recompensă de până la 1.000 de dolari apare într-un articol despre donatorii de plasmă (care se extrage din sânge). Nicăieri, însă, nu apare diferența între donatorii vaccinați și cei nevaccinați.