TEORIA CONSPIRAȚIEI | Așa se incendiază lanurile


O postare a unui utilizator Facebook, cu un clip filmat în Ucraina, sugerează incendierea voită a lanurilor de grâu. În filmare, un grup de bărbați surprind un alt bărbat care are un aprinzător în mână și în depărtare se vede un foc. 

Comentariul care însoțește clipul sugerează că este vorba de incendierea deliberată a lanurilor, plătită chiar – și neagă fenomenul încălzirii climatice globale.

Uite așa dau foc lanurilor de grău. Pentru câteva mii de euro. Și psihopații planetei și media curva nouă ne zică este de la încălzirea globală.

Ce spun bărbații pe filmare?

Bărbatul care filmează vorbește ucraineană (surzhyk – dialect) și întreabă: – Știi că nu este permis să dai foc? Bărbatul cu aprinzătorul în mână spune da – și murmură apoi ceva prea încet pentru a fi auzit. Un alt bărbat avertizează că a filmat deja dovezile. O altă persoană din grup îl întreabă pe bărbatul cu aprinzător, care se urcă într-o mașină, dacă va stinge focul. De asemenea, filmează numerele de înmatriculare ale mașinii în care se urcă și care sunt ucrainene. Nu a explicat de ce a dat foc.

De unde provine filmarea?

Videoclipul preluat de utilizatorul Facebook a fost postat pentru prima oară pe Twitter, pe 2 august. Utilitazatorul Koronavirus Odessa a comentat la postare: 

Nu mai avem nevoie de dușmani. Sunt de ajuns ticăloșii noștri, nenorocitul ar trebui bătut până face pe el, apoi bătut că de ce a făcut. Recunoaște cineva numărul de înmatriculare?

Pe video este menționată o descriere – 

Undeva pe câmpiile Ucrainei, a fost identificat un dragon lvl99

Ce spune un agricultor?

În filmare nu este un lan de grâu, așa cum susține și cel care a postat inițial video-ul, dar și utilizatorul de Facebook care a preluat postarea. Focul este pus într-o miriște, după recoltare. Practica incendierii miriștilor după recoltare nu este nouă. Zeci de incendii au loc în fiecare an, inclusiv în România, din cauza agricultorilor care vor să scape de resturile vegetale prin incendiere. De exemplu, ISU Arad a raportat că doar într-o lună a intervenit pentru stingerea a 69 de incendii de miriște, care au afectat peste 280 hectare de teren. 

Factual.ro a contactat un inginer agronom, pentru o analiză mai amănunțită a imaginilor. Alexander Degianski este convins că avem de-a face cu imagini de la o incendiere a unei miriști pentru curățarea de resturi vegetale, o practică mult uzitată și în România, înainte de aderarea la UE.

În clipul acesta nu se vede decât o miriște de grâu. Mai mult, conturul parcelei este discuit, prelucrat, pentru ca focul sa nu ajungă și în vecinătăți. Practica de a da foc miriștilor, deși e una contraproductivă din punct de vedere al deteriorării calității solului, e veche și are logică în zonele care au fost afectate de patogeni, insecte. În România, înainte de 2007, arderea miriștilor era o practică curentă în majoritatea fermelor, dar după aderarea la UE și posibilitatea pierderii subvențiilor, s-a ajuns la stoparea aproape totală a acestei practici.

  • Alexander Degianski, Fermier Timiș

În România, arderea miriștilor a fost interzisă după adoptarea normelor europene de bune condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2.

De asemenea, conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată și aprobată prin Legea 265/2006 privind protecția mediului, Secțiunea 3 (obligațiile persoanelor fizice și juridice, art. 94, alin. 1, lit. n), deținătorii legali de terenuri „nu ard miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului (APM) și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență (ISU)”.