TEORIA CONSPIRAȚIEI | Chemtrails, urmele chimice lăsate în atmosferă


Linii albe, lungi, pe cerul albastru – de ce apar? Ce sunt? Există cu adevărat chemtrails, înfricoșătoarele semne ale chimicalelor pulverizate asupra populației, așa cum susțin conspiraționiștii?

Urme lăsate dintr-un avion de pasageri lângă Aeroportul Heathrow, Marea Britanie.
Foto: Toby Melville/Reuters

Teoria conspirației Chemtrails a apărut în anii 1990 și a devenit din ce în ce mai la modă, odată cu răspândirea rețelelor de socializare. Facebook abundă în postări apocaliptice despre urmele așa-zis toxice, lăsate pe cer de aeronavele care le-ar pulveriza intenționat, asupra populațiilor fără apărare. Una dintre aceste postări sună în felul următor:

Ceea ce se vede în imagini nu pot fi catalogate drept CONTRAILS – pentru că acestea s-ar menține doar puțin timp pe cer, ci sunt de fapt CHEMTRAILS – amestecuri de substanțe chimice, ce nu au legătură cu combustibilul avioanelor, ci sunt amestecuri de substanțe chimice și poate biologice utilizate în diverse scopuri militare. Asta se întâmplă astăzi, 6 octombrie în toată România. Urmăresc des cerul și le vad constant. Însă astăzi, au depășit cu mult limitele anterioare!”, se arată începutul postării.

Textul este însoțit de mai multe imagini cu urme de condensare surprinse pe cerul Brașovului, în diferite momente ale zilei.

Este foarte posibil ca în perioada următoare (3 – 7 zile) să avem parte de o știre, eveniment global, iar Scenariștii să dorească un anume răspuns din partea oamenilor. La fel de probabil, în maxim 2 săptămâni o să observăm o mărire mare a unor “cazuri de îmbolnăviri”. Este de asemenea posibil să aibă legătură cu “scenariul apocaliptic” pus în practică în următoarele săptămâni…

 Cert este că NU SUNT FENOMENE NORMALE iar avioanele pe care le vedeam toți acum 10 – 15 ani nu lăsau astfel de dâre. Deși, tehnic, sunt aceeași generație de avioane și același combustibil!

 Ceea ce putem face, pe lângă multe altele, este să avem un stil de viață sănătos, un stil de gândire și simțire cât mai înaltă! Câmpul inimii ne poate apăra de toate formele externe de atac. Starea de coerență este cea mai indicată în aceste momente. Fiți vigilenți!”, se mai arată în postare care a fost văzută de peste 200.000 de utilizatori.

Nu este, însă, singura postare de acest fel. Facebook este plin de mesaje conspiraționiste, care susțin existența chemtrails. 

*Notă: vom folosi, în verificare, atât termenul chemtrails, cât și contrails, preluate de promotorii români ai teoriei, pentru o înțelegere mai ușoară a fenomenului. În limba română, contrails s-ar traduce prin ”urme de condensare”.

Chemtrails sunt contrails. Chemtrails nu există.

În realitate, urmele de condensare reprezintă un tip artificial de nor care a apărut odată cu inventarea motorului cu reacție. De la fenomenul care le dă naștere, respectiv condensarea, a apărut numele de contrails.

Urmele de condensare nu sunt ceva nou. Acest tip artificial de nor a început să fie observat din momentul în care oameni au început să zboare folosind motoare cu reacție. “Urmele de condensare” se formează atunci când gazele (în principal vapori de apă) care părăsesc motorul avionului se amestecă cu aerul mai rece din mediul înconjurător ceea ce duce la formarea cristalelor de gheață. În funcție de caracteristicile mediului înconjurător, “urmele de condensare” pot fi observate pentru un timp scurt sau pentru perioade mai lungi. Altfel, dacă aerul este foarte uscat, atunci cristalele de gheață se vor transforma în vapori de apă iar “urmele de condensare” vor dispărea în câteva minute. Dacă în schimb avionul trece printr-o regiune în care aerul este umed atunci “urmele de condensare” vor avea un timp de viață mai mare iar în timp lățimea lor va crește. (În acest caz este destul de greu de diferențiat între “urmele de condensare” și norii de tip cirrus care se formează în mod natural). În ceea ce privește compoziția chimică a “urmelor de condensare” ele sunt în principal formate din vapori de apă, la care se adaugă dioxid de carbon și cantități foarte mici de hidrocarburi nearse, oxizi de azot și particule de funingine. Nu avem de-a face cu amestecuri de substanțe folosite în scopuri militare”, explică cercetătorul științific Bogdan Antonescu.   

De ce nu toate avioanele lasă urme?Pentru apariția contrails, este nevoie de anumite condiții de temperatură și umiditate, astfel încât apa să înghețe, iar urmele să persiste. Un studiu a relevat că aceste contrails apar cam în 18% dintre zboruri.


În fapt, aerul trebuie să fie suficient de rece pentru ca apa să înghețe, motiv pentru care de obicei apar doar peste anumite altitudini – de obicei peste 6 km.

Cercetătorii arată că în aerul limpede, fără nori, contrailele dispar rapid, deoarece aerul ambiental uscat face ca particulele de gheață să se sublimeze (trecerea de la starea solidă la starea gazoasă). Dar, dacă atmosfera este umedă, particulele de gheață nu se pot sublima și contrailele pot persista mult mai mult timp.

De când se cunoaște existența contrails?

Primul studiu despre contrails a fost publicat în 1919, de fizicianul austriac Robert Ettenreich. Trecuseră deja 15 ani de la primul zbor propulsat controlat, al fraților Wright.

De altfel, aceste urme de condensare reprezintă o resursă și pentru depistarea aeronavelor, o problemă destul de mare care s-a ridicat încă din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Foto: BBC

Condițiile în care se formează “urmele de condensare” au fost destul de mult studiate în special în contextul celui Al Doilea Război Mondial, asta pentru că acest tip artificial de nor poate permite localizarea avioanelor. Există și o diagramă care poate fi utilizată pentru a prognoza apariția acestui fenomen”, conchide cercetătorul.

Informații despre așa-numita diagramă Appleman pot fi accesate aici.

De ce reprezintă Teoria Conspirației Chemtrails o problemă?

Deși a trecut deja un secol de când oamenii văd pe cer dârele albe lăsate de avioane, încă mai caută explicații fanteziste pentru existența lor. Vocea oamenilor de știință se face cu greu auzită prin hățișul de mesaje apocaliptice, care avertizează cu privire la pulverizarea de substanțe periculoase (în timpul pandemiei, a apărut inclusiv teoria potrivit căreia coronavirusului s-ar fi pulverizat din aeronave, prin intermediul ”chemtrails”).

Potrivit BBC, un sondaj din 2016 a relevat că nu mai puțin de 10% dintre americani credeau în teoria conspirației privind chemtrails și alți 20-30% au considerat-o adevărată într-o mai mare sau mai mică măsură. 

Fact-checkerii britanici de la Full Fact au publicat sute de verificări privind existența chemtrails – și totuși teoria conspiraționistă pare fascinantă pentru publicul larg.

Un cercetător american a publicat chiar un studiu care arată că această teorie ”complică dezbaterea publică cu privire la geoingineria solară și, prin extensie, dăunează legitimității activităților de cercetare”. Cu alte cuvinte, mulți cercetători în geoinginerie solară se trezesc cu proiectele blocate sau fără finanțare, din cauza presiunii publice asupra autorităților, din partea susținătorilor teoriei chemtrails.

Ce legătură are geoingineria solară?

Geoingineria solară este o subramură care studiază dacă efectele încălzirii globale ar putea fi reversibile prin reflectarea radiațiilor solare din atmosferă, înainte de a atinge Pământul. Cercetătorii de la Harvard au inițiat un proiect (SCoPEx) care prevede pulverizarea unor substanțe în aer, pentru crearea unui strat de nori albi, care să reflecte razele și căldura soarelui. Acest proiect a rămas la stadiul de experiment și, deocamdată, este blocat într-o bază din Suedia. 

Unul dintre cercetătorii implicați, David Keith, spune că a primit multe emailuri, inclusiv abuzive și amenințătoare, cu referire la proiect. 

Proiectul – și nici alt proiect de geoinginerie solară – NU se desfășoară însă pe teritoriul României.

Bază reală?

Există câteva mărturii despre experimente privind pulverizarea de substanțe secrete în atmosferă și datând din anii 1940-1970.

Unul dintre acestea este un raport guvernamental din Marea Britanie, citat de The Guardian, care menționează încercări de folosire a armelor biologice. Multe dintre aceste teste au implicat eliberarea de substanțe chimice și microorganisme potențial periculoase pe zone vaste ale populației, fără ca publicul să fie informat. Testele au fost concepute pentru a ajuta Ministerul Apărării să evalueze vulnerabilitatea Marii Britanii dacă rușii ar fi eliberat nori de germeni mortali peste țară. În cele mai multe cazuri, studiile nu au folosit arme biologice, ci alternative despre care oamenii de știință credeau că ar imita războiul biologic și despre care Ministerul a susținut că sunt inofensive. Aceste substanțe însă nu rămâneau în aer și erau, de regulă, invizibile.

Simulări cu bioarme ar fi fost făcute și în Statele Unite, în aceeași perioadă, a arătat The Smithsonian Magazine.

Aceste experimente sunt de multe ori folosite ca argumente de promotorii teoriei chemtrails – deși ele nu au nicio bază reală. Nicio substanță neobișnuită nu a fost detectată în urma dârelor lăsate de avioane, așa cum a arătat, recent, și BBC.

Pentru a contracara conspiraționismul, un grup de cercetători coordonați de Universitatea din California a chestionat chimiști atmosferici cu experiență în traseele de condensare și geochimiști care lucrează la depunerea atmosferică a prafului și a poluării. Rezultatele arată că 76 din cei 77 de oameni de știință (98,7%) care au luat parte la acest studiu au spus că nu au întâlnit dovezi ale unui program de pulverizare de substanțe chimice – și că datele citate ca dovezi ar putea fi explicate prin alți factori, inclusiv fizica și chimia bine înțelese, asociate.