Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.08.2023
www.factual.ro
ANALIZĂ | Ce modificări aduce proiectul de lege privind noul Cod Silvic?

Un utilizator a postat pe Facebook un reel care conține un print screen al unui titlu dintr-un articol publicat de site-ul national.ro. 

Potrivit acestuia, accesul în păduri va fi interzis populației printr-o nouă lege.


Conform articolului la care face referire utilizatorul, noul Cod Silvic ar presupune dispoziţii atât de aspre, încât cei care doresc să facă o plimbare prin pădure nu ar mai avea altă posibilitate decât să își cumpere una:

Dacă vrei să ai acces în pădure, trebuie să o cumperi. Proiectul de lege privind Codul Silvic, elaborat de Ministerul Mediului, aduce reglementări dure atât pentru populație, cât și pentru proprietarii de păduri. În ce privește cetățenii, aceștia vor avea interdicție de a intra în pădurile private, dar și în cele ale statului, actul normativ dând undă verde dreptului de a restricționa accesul”.

PROIECTUL LEGISLATIV

În 1 august 2023, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind Codul Silvic. Prin intermediul unui comunicat de presă, MMAP a precizat că propunerea pentru noul Cod Silvic a fost elaborată în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale pentru Păduri 2030, aprobată de Guvern în 5 octombrie 2022. 

Principalele direcții cuprinse în Strategie au în vedere:

  • Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață,
  • Manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri,
  • Proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere,
  • Identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile.

Adoptarea Strategiei Forestiere a reprezentat un jalon în implementarea Componentei C2 – Păduri și protecția biodiversității – din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Planul de acţiune urmăreşte transpunerea în sectorul silvic din România a Strategiei UE pentru păduri 2030 (SUEP30). Aceasta din urmă reuneşte o serie de obiective ambiţioase, printre care şi plantarea a 3 miliarde de arbori noi până în 2030.

PRINCIPALELE MODIFICĂRI 

Proiectul de lege privind Codul Silvic cuprinde o serie de norme cu impact pozitiv asupra gestionării fondului forestier, după cum urmează:

  • Tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării. În legislaţia actuală acest tratament era interzis doar la nivelul Parcurilor Naționale (896.758 ha),
  • Codul Silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietar,
  • Stabilirea unui cadru legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure,
  • Falsificarea datelor informatice de natură silvică și falsul în declarațiile informatice devin infracţiuni silvice, fiind pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare,
  • Vor fi asigurate suficiente resurse financiare pentru extinderea drumurilor forestiere din păduri, dar și pentru construcția depozitelor pentru lemn de foc cât mai aproape de comunități,
  • Terenurile agricole vor putea fi mai ușor împădurite,
  • Proprietarii de pădure din România vor fi înscriși în Registrul Național Forestier.

ACCESUL POPULAȚIEI

Pe lângă dispoziţiile menţionate anterior, proiectul de lege cuprinde linii de conduită şi din perspectiva regulamentului de acces în pădure, pentru protejarea acestora.

Astfel, conform proiectului, orice persoană se va putea bucura de pădurile României având dreptul să se plimbe pe jos sau cu bicicleta. Regula se va aplica atât pădurilor deținute de statul român, cât și celor deținute de privați, excepție situaţia în care proprietarul interzice accesul și face vizibilă această interdicție în teren. În forma propusă, capitolul care ține de accesul în păduri, în scop recreativ, specifică:



Așadar, proprietarii pot interzice accesul turiștilor. În schimb, în pădurile din fondul forestier național, accesul este permis, cu anumite restricții, în zonele protejate.

Totodată, proprietarii de pădure (stat sau privaţi) vor putea opta pentru soluții alternative de pază, de la firme specializate, la pază organizată în regim propriu (pe baza unui regulament), cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege. Însă, chiar dacă la nivelul pădurilor deţinute de stat vor fi implementate servicii de pază, nu înseamnă că accesul populaţiei va fi interzis în totalitate pe domeniul forestier public.

Este important de menționat că Institutul Național de Statistică arată că, la sfârșitul lui 2022, fondul forestier național avea 6.613.000 de hectare, iar „proprietatea publică reprezenta 64,2% din suprafaţa totală a fondului forestier naţional, fiind administrată în principal de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, iar proprietatea privată reprezenta 35,8%, fiind administrată în cea mai mare parte de structurile silvice private”

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ALTE STATE EUROPENE

O cercetare din 2018 privind managementul pădurilor private, bazată pe studii de caz din 31 de jurisdicții (majoritatea naționale, cu excepția cazurilor în care administrațiile regionale au alte reguli decât cele naționale – respectiv în regiuni din Germania, Belgia, Italia, Elveția, Spania și Marea Britanie), arată că, în cele mai multe state europene, proprietarii nu pot interzice accesul publicului în pădure, pentru scopuri recreative. Pe legile în vigoare și în prezent, România face parte din categoria administrațiilor care le permit proprietarilor să interzică accesul în pădure, în alte zone decât pe cărările marcate.

*Foto copertă: pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.