Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.11.2023
www.factual.ro
Căldura din octombrie NU e un fenomen obișnuit. S-au înregistrat trei recorduri meteo

Într-o postare încărcată pe contul său de Facebook, Dan Negru susține că „A mai fost cald toamna! Nu suntem prima generație care are vară în octombrie”. 

El spune că e un fenomen complet normal, Shakespeare utilizând termenul “All Halloween Summer” în lucrările sale, iar celebra piesă a lui Joe Dassin, “L’ete Indien”, e despre căldura mare din toamnă.

Potrivit Britannica, „vara indiană”, pe care o menționează Dan Negru în postare, se referă la o perioadă care nu este specifică toamnei, de vreme caldă înregistrată la finalul lunii octombrie sau noiembrie, mai ales în centrul și estul Statelor Unite ale Americii. 

Termenul de vară „indiană” se referă la nativii americani, iar expresia este specifică Americii de Nord. Primii colonialiști și europenii ar fi inventat acest termen pentru a descrie o perioadă neobișnuit de caldă de la finalul toamnei – fie pentru că nativii americani foloseau aceste zile calde ca să își facă provizii pentru iarnă, fie, spun alte surse, ca să desemneze o perioadă „întârziată”, pentru că indienii americani nu ajungeau niciodată la timp. Acest ultim sens a rămas în cultura populară și este semnalat de Asociația Indigenous Corporate Training, care luptă pentru dreptul de muncă al nativilor americani, printre expresiile discriminatorii:

„(…) deducerea poate fi că toți indienii întârzie și că o vară indiană este o vară târzie. Mulți oameni au spus: „Dar folosesc această expresie cu cel mai înalt respect pentru o perioadă frumoasă a anului”. Amintiți-vă că poate nu e intenția dvs. să jigniți, dar expresia are o istorie și, prin folosirea acestui termen, puteți avea un impact negativ asupra persoanelor cu care încercați să lucrați”.

În urma recomandării Administrației Naționale de Meteorologie de a evita termenul, un meteorolog american a postat pe twitter mesajul său de perplexitate:



Această perioadă caldă de toamnă are loc și în Europa, iar în Marea Britanie i se mai spune “All Halloween Summer”. Vara indiană poate apărea de mai multe ori în anumiți ani și deloc în alții. Nopțile sunt răcoroase și pot aduce îngheț, iar zilele au cerul încețoșat și vânturi slabe.


 Octombrie 2023, trei recorduri meteorologice într-o singură lună

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, luna octombrie 2023 se află pe locul 1 în topul celor mai calde luni octombrie din România, din perioada 1961-2023, alături de octombrie 1966. Cu alte cuvinte, în 2023 s-a egalat recordul de acum o jumătate de secol. În ultimii 50 de ani nu s-a mai înregistrat un octombrie atât de cald.

Totodată, în 2023 a fost înregistrată cea mai târzie zi caniculară din istoria măsurătorilor meteorologice, în data de 21 octombrie 2023. Astfel, a fost depășit recordul stabilit anterior, din 15 octombrie 1993. 

Am contactat Administrația Națională de Meteorologie, iar meteorologii au explicat că această vară târzie nu este neapărat neobișnuită, dar este un fenomen rar și cu atât mai mult la intensitatea de acum. În luna octombrie a acestui an s-au înregistrat și cele mai multe zile cu maxime de peste 25 de grade (zile de vară).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.