Dezinformări rețele sociale
Data postării: 03.04.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Compania de asigurări Euroins nu este victima unei conspirații

Un utilizator Facebook a postat un text în care afirmă că falimentul societății de asigurare Euroins nu este real.  

„Asta cu Euroins e o făcătură. Firma nu e în insolvență, a dat un comunicat spunând că activul este acoperit de reasigurări. Ce facem?”

Utilizatorul revine cu o actualizare, în care recunoaște că Euroins are probleme, dar pune iminentul faliment pe seama unei conspirații:

„UPDATE – am înțeles ce se petrece. România a primit undă verde de la stăpâni ca să îi mazilească pe bulgarii de la Euroins. Doar cu bulgarii ne punem noi. De ce nu îi radem pe austriecii de la OMV, BCR, Raiffaisen?

Acum rămâne de văzut la cât plafonează prețul. Eu zic că la ăsta ridicat în tavan. Așa împușcă 2 iepuri dintr-o lovitură – îi rad pe bulgari și îi sărăcesc pe români”.

Aici, o altă postare cu același mesaj.

Compania românească Euroins face parte din cadrul Euroins Insurance Group (EIG), cea mai mare firmă de asigurări din Bulgaria și are sedii și filiale în 10 țări din Europa. La rândul ei, EIG este una dintre subsidiarele grupului bulgar Eurohold.

În 17 martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că va retrage autorizația de funcționare în baza căreia societatea de asigurare Euroins funcționa pe teritoriul României. Informația este postată și pe site-ul companiei de asigurări, care specifică faptul că retragerea autorizației este un pas premergător începerii procedurii de faliment. Pe site-ul companiei mai sunt postate câteva date despre pașii pe care trebuie să îi facă clienții Euroins. Informațiile pot fi accesate aici și aici. Vechiul site euroins.ro nu mai poate fi accesat direct de către utilizatori.

Ca replică la decizia ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins, reprezentanții Eurohold au emis un comunicat de presă în care anunță că au contestat acțiunea autorității financiare din România. Cu toate acestea, până la redactarea acestui text, în instanțele din România nu a fost înregistrată nicio acțiune prin care decizia ASF să fie contestată.

De asemenea, nici pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene nu este înregistrată vreo acțiune a Euroins/Eurohold prin care să fie contestată retragerea autorizației de funcționare.

La o distanță de câteva zile de emiterea primului comunicat, Eurohold a emis un al doilea comunicat, în care se atrage atenția că dacă ASF România nu va reveni asupra deciziei luate în cazul Euroins, vor fi consecințe cu un prejudiciu estimat la un miliard de euro pentru asigurații din România care au încheiate polițe.

Reprezentanții Eurohold au prezentat și o situație financiară, în care susțin că Euroins România nu ar fi avut nicio problemă de natură să atragă această situație. Potrivit datelor financiare prezentate în conferința de presă ținută în 23 martie 2023, Euroins România avea active circulante de peste 110 milioane lei, inclusiv 40 milioane lei numerar și 70 milioane lei creanțe pe termen scurt de la brokerii și intermediarii de asigurări, care trebuie să intre în companie în termen de 5 zile.

Pe de altă parte, potrivit unei sinteze făcute de ASF România, primele nereguli la firma de asigurare Euroins au fost depistate în anul 2020. În esență, ASF îi impută companiei că nu are suficienți bani încât să acopere daunele și primele contractate.

ASF notează, printre altele, că societatea și-a supraestimat veniturile din anul 2021 cu 151,5 milioane de lei și a subestimat cheltuielile cu 223 de milioane de lei. La data de 30.06.2022, veniturile erau supraestimate cu 127 de milioane de lei, iar cheltuielile subestimate cu 91 de milioane de lei. În plus, societatea Euroins România nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate dosarele viitoare, așa cum prevede legislația europeană și cea națională. Specialiștii ASF au stabilit și că Euroins România nu a aplicat propriile proceduri de calcul al rezervelor, deficitul de rezerve constatat fiind de 605 milioane de lei.

Cum s-a ajuns aici?

Compania de asigurări a ajuns în această situație datorită faptului că, în pofida numărului mare de polițe încheiate (aproximativ 2,76 polițe RCA), service-urile nu își primeau banii pentru reparațiile făcute în baza contractelor încheiate cu asiguratorul. Această situație nu a fost reclamată doar de atelierele mici de reparații auto, ci și de marile service-uri sau dealeri auto precum Mercedes, Fiat Chrylser, Man sau BMW.

Spre exemplu, societatea ATP Motors – unul dintre cei mai importanți dealeri și service-uri Mercedes din Transilvania – a cerut într-un proces insolvența asiguratorului Euroins încă din anul 2021, însă instanța a respins cererea pe considerentul faptului că există ”autoritate de lucru judecat”.

Acest temei juridic este explicat (aici și aici) în cuprinsul unor decizii judecătorești emise de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Curtea Constituțională a României.

Nu doar societățile comerciale care aveau relații contractuale cu Euroins au deschis procese împotriva asiguratorului, ci și persoane fizice care aveau încheiate polițe de asigurare (Detalii aici, aici sau aici). De altfel, numărul mare de procese deschise de asigurați împotriva Euroins nu a fost raportat de companie Autorității de Supraveghere Financiară, acest aspect numărându-se printre motivele care au dus la decizia de retragere a autorizației de funcționare.

Practic, Euroins încasa banii pe polițe, dar nu se mai achita de obligații atunci când compania trebuia să plătească valoarea daunelor.

Motivul pentru care compania Euroins nu s-a mai putut onora de obligațiile comerciale a fost că banii care ar fi trebuit să îi plătească pentru reparațiile daunelor au fost retrași din societate, sub diverse forme, și depuși în conturile unor firme din cadrul grupului Euroins/Eurohold sau a unor entități financiare apropiate acestuia. În anul 2020, un articol publicat de economica.ro arăta ca Euroins acordase împrumuturi nesustenabile în valoare de 300 de milioane de lei și în cadrul companiei se depistase o subadecvare de 205 milioane lei a rezervei RBNS (daune avizate din reasigurare).

Acum, administratorul Euroins este Fondului de Garantare al Asociaților (FGA). După ce vor trece 60 de zile de la publicarea deciziei  de retragere a autorizației în Monitorul Oficial, clienții vor putea face cereri de despăgubire, iar la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment polițele Euroins nu vor mai fi valabile.

Până în momentul de față în România au falimentat trei companii de asigurări: Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021).

Afirmația postată de utilizatorul Facebook sugerează o conspirație împotriva asigurătorului bulgar, lucru fals. În realitate, compania avea probleme de mai mulți ani.

Utilă este și această explicație de la ASF, pentru asigurații la Euroins:

*Foto copertă: Euroins

SEO optimized by sem.ro SEO agency.