În contextul conflictului dintre Israel și Palestina, un clip în care mai mulți copii par să atace două femei a fost postat pe facebook:
„Șocant… Asta e noua generație de evrei educați în spirit sionist și încurajați și de adulți după cum puteți vedea.
Dacă ați vedea asemenea situație în România cum niște copii lovesc niște femei, fie ele și străine, voi ca adulți cum ați reacționa?”
În primele 30 secunde ale clipului, observăm cum câțiva copii încearcă să agațe rucsacul unei femei străine. Mai înainte, la secunda 10, femeia pare să fi fost scuipată. Copiii aruncă cu obiecte de mici dimensiuni în altă femeie străină prezentă la fața locului. Cele două vorbesc cu niște adulți din preajmă pentru a gestiona situația, dar fără succes. La minutul 1:17, un tânăr încearcă să dea cu piciorul într-una din cele 2 femei, dar își pierde echilibrul. În continuare, copiii lovesc femeile cu niște obiecte ce seamănă cu niște hârtii rulate. Cele 2 arată constant un comportament calm și defensiv, filmând scena cu telefonul.
Clipul pare a proveni de pe TikTok, de la utilizatorul perezaliyah07, având următoarea descriere:
„WATCH: CHRISTIAN WOMEN ARE SPAT ON, KICKED ON AND VERBALLY ABUSED FOR TALKING ABOUT JESUS IN ISRAEL” (ro. Priviți: Femei creștine sunt scuipate, lovite și abuzate verbal pentru că au vorbit despre Iisus în Israel)
Clipul a fost repostat pe TikTok de mai mulți utilizatori, însă ar părea că a fost prima dată postat în 12 septembrie (cu mai bine de 3 săptămâni de la începerea actualului conflict dintre Israel și Palestina – pe 7 octombrie).
În alt clip de pe TikTok, femeile sunt identificate de un polițist, fiind vorba într-adevăr de niște turiste care ar propovădui creștinismul pe străzile din Ierusalim: „we were just sharing our faith on the streets” (trad. – „doar încercam să vorbim despre credința noastră pe stradă”).
Este un lucru cunoscut faptul că Ierusalimul reprezintă un oraș sfânt pentru creștini, evrei și musulmani, aceștia reușind să conviețuiască în pace în ultimii ani. Totuși, în acest context, prezența unei persoane care promovează agresiv una dintre aceste religii (fapt care poate fi interpretat ca prozelitism) poate să stârnească reacții puternice. Punctăm, totuși, că violența nu este justificată și că adulții prezenți nu par să încerce să calmeze spiritele.
În videoclipul întreg, polițistul le spune femeilor că atitudinea lor poate ofensa anumite persoane și că, dacă doresc să continue în același mod, ar trebui să meargă la poliție să informeze despre acțiunile lor viitoare, pentru a putea fi însoțite de autorități, cu scopul de a le oferi protecție. De asemenea, polițistul punctează că autoritățile le-ar putea sfătui în legătură cu timpul și locurile potrivite pentru „a se exprima” în siguranță, astfel încât „să se păstreze pacea”. În final, femeile îl apreciază pe polițist pentru politețea lui, recunoscând că are o misiune dificilă.
Este însă relevant de menționat că una dintre cele 2 femei (care este și cea mai prezentă în clipurile de pe TikTok) are un canal de youtube cu clipuri în care ea și/sau alții își propovăduiesc credința în Ierusalim sau împrejurimi, în mod considerat agresiv de unii credincioși de alte confesiuni. În acest videoclip, se vede cum persoana din spatele canalului folosește un amplificator de sunet pentru a-și împărtăși ideile, într-o piață din Tel Aviv. Deși primește reacții negative încă din primele minute, acest lucru nu o oprește să continue.
Incidentul din clipul postat se regăsește în 2 publicații indiene (aici și aici), acestea punctând că lipsește întregul context al situației: cele 2 femei ar fi spus că religia/credința localnicilor este falsă și că aceștia ar trebui să se convertească.
De altfel, atitudinea agresivă este confirmată și de un jurnalist pro-israelian, pe website-ul său. Femeia din clipurile de pe canalul de youtube mai sus menționat apare pe acest website într-un clip în care strigă într-un loc public din Ierusalim că Talmudul (colecție de texte importante în iudaism) este o carte malefică (en. „wicked”).
Reafirmăm că, chiar și în aceste condiții, violența nu este justificată și că adulții prezenți nu par să încerce să calmeze spiritele. Este, totuși, important de înțeles tot contextul acestei întâmplări, în așa fel încât el să nu fie speculat în sens antisemit.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.