Dezinformări rețele sociale
Data postării: 27.01.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Femeile pot ieși la pensie la 48 de ani și bărbații la 50 de ani

Un utilizator Facebook a publicat anunțul că vârsta de pensionare s-ar fi modificat prin lege. 

„S-a dat lege: femeile pot ieși la pensie la 48 de ani și bărbații la 50 de ani. Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare”. 

Postarea e însoțită și de o fotografie în care apare o carte de muncă și are text adăugat. 

„Femeile pot ieși la pensie la 48 de ani și bărbații la 50 de ani! E LEGE!”

Postarea este recurentă și a apărut prima oară pe rețelele de socializare în 2021. A fost reluată în 2022 și în 2023, cu exact același text, dar pe diferite conturi și grupuri.

În primul comentariu al postării, utilizatorul publică un link către un articol care vorbește despre modificarea de lege.

Articolul la care face referire utilizatorul Facebook are același titlu ca și postarea: „S-a dat lege: femeile pot ieși la pensie la 48 de ani și bărbații la 50 de an. Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare”.

În corpul articolului, însă, autorul explică despre ce este vorba de fapt: o decizie a Curții Constituționale care prevede că anumite categorii de contribuabili vor putea ieși la pensie chiar și cu 15 ani mai devreme.

Modificarea legislativă la care face referire autorul articolului a fost făcută în 2021, prin OUG 94/2021, după o decizie a Curții Constituționale din 2018. Concret, ordonanța a eliminat din legea pensiilor prevederea prin care persoanele care au căpătat un handicap înainte de începe stagiul de cotizare beneficiau de o reducere a vârstei de pensionare. 

Curtea Constituțională a considerat această prevedere legală discriminatorie și a extins pensionarea anticipată pentru toate categoriile de persoane cu handicap. Ordonanța modifică, în fapt, art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Forma sa actuală este următoarea:

„Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

  1. a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
  2. b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap accentuat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
  3. c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare”.

Dacă luăm în calcul actuala vârstă limită de pensionare, de 65 de ani bărbații și 63 de ani femeile, și aplicăm reducerea maximă care se aplică pentru persoanele cu handicap grav, într-adevăr bărbații se pot pensiona la 50 de ani și femeile la 48.

Condiția este, însă, ca persoanele să aibă un handicap sever, ceea ce postarea nu menționează nicăieri. În plus, postarea folosește datele din ordonanța emisă în 2021, într-o postare din ianuarie 2023, anunțând modificarea legislativă ca fiind de actualitate, deși este mai veche de un an.

CONCLUZIE: Informația publicată de utilizatorul Facebook este scoasă din context și valabilă doar în anumite condiții. Femeile se pot pensiona la 48 de ani și bărbații la 50 doar dacă au un handicap grav și dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.