Într-un videoclip recent postat pe Facebook, medicul Virgiliu Stroescu afirmă că hrana de proveniență animală crește riscul apariției cancerului. Videoclipul este însoțit de următorul text:
„Hrana animală crește cancerul…Poftă bună la hrană animală! … În fiecare secundă în organismul nostru apare o celulă canceroasă… De unde? Fiecare celulă, fiecare organism, fiecare țesut are cancerul lui…”.
„Hrana animală crește cancerul. În fiecare secundă, în organismul nostru apar celule canceroase. De unde celule canceroase? Păi, când mâncăm afumături, când mâncăm mezeluri, când mâncăm hrană animală, când mâncăm tot felul de chimicale, când mâncăm tot felul de E-uri, când mâncăm hrană râncedă, când mâncăm ulei încins. Astea distrug și favorizează celule canceroase. Fiecare celulă, fiecare organism, fiecare țesut are cancerului lui cu tot felul de nepoate, dar toate, dacă nu sunt hrănite, se usucă.„ Min. 0:00
„Dați hrană animală și se dezvoltă atât de mare….Pentru că hrana animală are factor de creștere, pe când vegetalele au factor de inhibiție al cancerului.„ Min. 1:19
Dovezile din lumea medicală arată că anumite tipuri de cancer pot fi asociate cu consumul de un anumit tip de carne, dar nu toate tipurile de cancere, cu toate tipurile de hrană animală. Cea mai periculoasă este carnea procesată (mezeluri, conserve de carne etc.).
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul excesiv de carne procesată poate crește riscul dezvoltării cancerului. Într-o evaluare realizată de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o entitate a OMS, carnea procesată a fost clasificată în categoria 1, ceea ce înseamnă că există dovezi suficiente că a consuma carne procesată poate cauza cancer colorectal.
Atenție, deci, nu sunt incluse aici toate tipurile de alimente de natură animală, ci doar carnea procesată și carnea roșie.
Carnea roșie a fost clasificată în categoria 2A, adică există dovezi limitate că a consuma carne roșie poate fi asociat cu riscul de cancer colorectal. Totuși, este important de menționat că aceste clasificări se referă la riscul relativ, iar riscul absolut depinde de mai mulți factori, cum ar fi cantitatea, frecvența și combinația cu alte aspecte ale stilului de viață.
„Consumul de carne procesată a fost asociat cu mici creșteri ale riscului de cancer în studiile analizate. În acele studii, riscul a crescut în general odată cu cantitatea de carne consumată. O analiză a datelor din 10 studii a estimat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu aproximativ 18%”.
Recomandările OMS sunt consumul moderat carne roșie și limitarea consumului de carne procesată.
Există o legătură directă între consumul de hrană animală și cancer?
Există studii care nu relevă nicio legătură între consumul de hrană animală și mortalitatea cauzată de cancer. În general, autoritățile medicale recomandă o dietă echilibrată, fără excese, mai ales în cazul bolnavilor de cancer. În plus, pacienții care urmează un tratament pentru cancer ar trebui să suplimenteze aportul de proteine, așa cum arată și medicii de la Institutul John Hopkins.
Carnea, un risc de aproape 20 ori mai mic decât fumatul
Potrivit OMS, fumatul este de 20 de ori mai periculos, în privința apariției cancerului, decât consumul de carne roșie și carne procesată.
„Conform celor mai recente estimări ale Proiectului Global Burden of Disease, o organizație independentă de cercetare academică, aproximativ 34.000 de decese prin cancer pe an în întreaga lume sunt atribuite dietelor bogate în carne procesată.
Consumul de carne roșie nu a fost încă stabilit ca o cauză a cancerului. Cu toate acestea, dacă asociațiile raportate s-au dovedit a fi cauzale, Proiectul Global Burden of Disease a estimat că dietele bogate în carne roșie ar putea fi responsabile pentru 50.000 de decese de cancer, pe an, în întreaga lume.
Aceste cifre contrastează cu aproximativ 1 milion de decese de cancer pe an la nivel global din cauza fumatului, 600.000 pe an din cauza consumului de alcool și peste 200.000 pe an din cauza poluării aerului”.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.