Dezinformări rețele sociale
Data postării: 20.07.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Izopodele Oniscidae rețin metale grele, dar le eliberează înapoi în natură

Pagina de Facebook Adevăruri Istorice Ascunse postează o fotografie cu un grup de insecte din specia Oniscidae, în descrierea cărora scrie:

Aceasta se numește Oniscidae (Rollie Pollies). S-ar putea să-i găsești sub o cărămidă sau un obiect umed. Poate că te-ai simțit dezgustat și te-ai întrebat de ce există în natură. Ei bine, permiteți-mi să vă spun, oniscidae, fac parte dintr-un subgrup de crustacee izopode a caror functie este de a indeparta metalele grele daunatoare de pe pamant precum mercurul, cadmiul si plumbul. Contribuie la curatarea solului si a apelor subterane pentru a reafirma intelepciunea naturii. Nu le deteriora si nici nu pulveriza pesticide peste ele!



*Captură ecran 03.07.2023

Ce verificăm: 

  • Dacă funcția acestor izopode crustacee este de a îndepărta metalele grele, dăunătoare de pe pământ precum mercurul, cadmiul și plumbul?
  • Contribuie aceste izopode la curățarea solului și apelor subterane?

 

Oniscidae aparțin grupului de izopodelor; sunt crustacee terestre și trăiesc în mod obișnuit în locuri umbroase și umede. Se hrănesc cu materie vegetală în descompunere. 

,,Specia Oniscidea a evoluat pentru a trăi pe uscat direct din ocean, în loc să folosească apă dulce”, conform MDPI – Publisher of Open Access Journals ,,Comunităţile de izopode terestre, alături de alte grupe de animale, arată starea de sănătate a habitatelor naturale şi reprezintă argumente indubitabile în vederea luării măsurilor de protejare a lor. Malurile apelor termale din zona cercetată reprezintă un loc de refugiu pentru unele specii de izopode terestre pe timp de iarnă, suprimând perioada de repaus hibernal. Indivizii refugiaţi în aceste locuri îşi continuă activităţile biologice”, conform rezumatul tezei de doctorat ,,Izopode terestre (Crustacea, Isopoda)  din Nord-Vestul României: cercetări faunistice și ecologice” realizată de Asist. Univ. Dr.  Ferenţi Sára  la Facultatea de Biologie și Geologie de la  Universitatea Babeș-Bolyai  Cluj-Napoca. 

De altfel, l-am contactat și pe Lector Dr. Lucian Teodor, de la  Facultatea de Biologie și  Geologie de la Universitatea Babeș-Bolyai, pentru a înțelege rolul izopodelor. Acesta a confirmat ca Oniscidae trăiesc în locuri umede, ascunse și curată solul, apele subterane. Profesorul a mai adăugat că ,,nici un grup de organisme nu există pentru un scop anume. Ele pot avea un anumit rol în natură. Deci corect ar fi ca în loc de scop să spunem că Oniscidaele pot acumula în corpul lor metale grele, mai ales în exoscheletul lor. Dar acest aport este temporar, deoarece când năpârlesc sau după ce mor, aceste metale revin în mediu. Aceste izopode sunt indicatori biologici ai gradului de poluare chimică aerului și solului. Deci dacă ele lipsesc dintr-o anumită  zonă înseamnă că în acel loc aerului și solul au un grad ridicat de poluare chimică.”

Așadar, funcția principală a acestor izopode nu este de a îndepărta metalele grele dăunătoare. Prin faptul că ajută la descompunerea  elementelor vegetală ajung să introducă în corpul lor și metale grele. Dar funcția lor principală nu este aceasta. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.