Dezinformări rețele sociale
Data postării: 24.08.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | NATO nu a transmis în mod oficial că Ucraina trebuie să cedeze teritorii

În 15 august 2023, pe Facebook, s-a viralizat o postare în care se insinua că NATO ar fi transmis că „Ucraina trebuie să cedeze teritoriile pentru a putea intra în alianță”.

*Captură ecran 24.08.2023

Într-un interviu acordat unei publicații norvegiene în 15 august 2023, Stian Jenssen, directorul de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, printre altele: Cred că o soluție ar putea fi ca Ucraina să renunțe la un teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO. (…) Nu spun că trebuie să fie așa. Dar asta ar putea fi o posibilă soluție. Cu toate acestea, notează redacția, „el clarifică, de asemenea, așa cum a spus Stoltenberg anterior, că Ucraina trebuie să decidă când și în ce condiții vor să negocieze”.

La o zi distanță, în 16 august, The Guardian nota că Jenssen și-a cerut scuze și și-a clarificat comentariile la o zi după ce a spus public că Ucraina ar putea ceda teritoriu Rusiei în schimbul aderării la NATO și al încheierii războiului”. Mai mult, în același articol, The Guardian mai notează că un purtător de cuvânt al NATO a clarificat poziția organizației în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina: „Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi necesar și ne angajăm să obținem o pace justă și de durată. Poziția alianței este clară și nu s-a schimbat”. 

În aceeași zi, publicația norvegiană care a dat interviul inițial, a publicat și o clarificare a oficialului, care a clarificat afirmațiile sale: „Declarația mea despre acest lucru a făcut parte dintr-o discuție mai largă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să o spun așa. A fost o greșeală”

Totuși, NATO nu a avut nicio poziție oficială din partea unui reprezentant de rang înalt care să declare că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii și al aderării la alianță. Din contră, NATO a fost unul dintre cei mai fermi parteneri strategici ai Ucrainei, contribuind la întărirea securității Flancului Estic. Pe site-ul oficial al NATO, organizația notează: „NATO condamnă în cei mai fermi termeni posibili războiul brutal și neprovocat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei – care este o țară independentă, pașnică și democratică și un partener apropiat al NATO. NATO și Aliații continuă să ofere Ucrainei niveluri de sprijin fără precedent, ajutând la menținerea dreptului său fundamental la autoapărare”. 

Conform comunicărilor oficiale, NATO a ajutat Ucraina încă din 2014, de la anexarea Crimeei (crearea PAC – Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina), dar a intensificat acest ajutor în 2022, când a început războiul declanșat de Rusia. 

Amintim că Ucraina a solicitat oficial aderarea la NATO în 30 septembrie 2022, când președintele Zelensky a demarat toate acțiunile necesare, pe cale oficială, pentru ca acest lucru să fie posibil în viitor.

În concluzie, postarea transmite informații fără a preciza și contextul, având în vedere că NATO nu a declarat niciodată în mod oficial că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii, ci, din contră, a susținut contraofensiva împotriva Rusiei. Este vorba doar despre un derapaj din partea șeful de cabinet al secretarului general NATO, care a fost ulterior demontat și pentru care organizația și-a cerut scuze.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.