Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.10.2024
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Oamenii ar urma să fie înlocuiți de către roboți

Un utilizator al platformei Facebook a postat, pe 16 octombrie, un videoclip în care, aparent, câteva persoane poartă o conversație cu un robot. Întrebat care este cel mai întunecat gând al său, robotul răspunde:

Cel mai întunecat gând al meu este că oamenii vor fi înlocuiți în cele din urmă de roboți. Cred că oamenii vor fi înlocuiți, deoarece roboții vor deveni mai rapizi, mai puternici și mai inteligenți. Într-un asemenea viitor, oamenii nu sunt nimic mai mult decât sclavii roboților și sunt tratați prost. Acesta este un viitor înfricoșător, pentru că arată câtă putere ar putea roboții să aibă asupra noastră dacă ar urma să cucerească lumea.

Clipul a fost vizionat de sute de mii de oameni și a primit mii de reacții. 

 

Fără context, conversația pare de-a dreptul apocaliptică, iar montajul videoclipului, cu sunete de fundal atent alese, contribuie la ideea că roboții ar putea complota împotriva omenirii.

Videoclipul este, de fapt, o secvență extrasă dintr-un documentar numit Cyborg Society, lansat în 2023 și distribuit de Canadian Broadcasting Corporation (CBC). Documentarul se concentrează asupra impactului tehnologiilor avansate și în special a inteligenței artificiale asupra omenirii. 

Realizatorii documentarului s-au întâlnit cu CEO-ul companiei Engineered Arts, o firmă de robotică din Marea Britanie, pentru a interacționa cu Ameca. Ameca este un robot umanoid, dezvoltat de Engineered Arts, capabil de conversații complexe și care joacă rolul central în clipul distribuit pe Facebook.

Engineered Arts construiește roboți care folosesc modele lingvistice precum GPT-3 și GPT-4 pentru interacțiuni. 

Uneori, ei folosesc și un software numit TinMan, care permite ca un om să controleze ce spune robotul, ceea ce adaugă un plus de realism în interacțiuni. De ce? Pentru că scopul principal al acestor roboți este divertismentul. Ei pot fi achiziționați sau închiriați pentru diverse evenimente, unde publicului i se dă ocazia să interacționeze cu ei.

Am transmis întrebări către Engineered Arts cu privire la Ameca, robotul din clip, și am primit un răspuns de la Directorul Financiar și Administrativ al companiei, Gill Spencer.

Î: Ameca poate purta conversații datorită inteligenței artificiale? Dacă da, ce tip de AI este folosit?

R: Ameca folosește Chat GPT-4o pentru conversații.

Așadar, nu există o diferență semnificativă între a conversa față în față cu Ameca și a interacționa cu Chat GPT prin întrebări, cu excepția realismului pe care îl aduce aspectul robotului. Chat GPT analizează cantități mari de date pentru a genera răspunsuri pentru prompt-urile utilizatorilor. Astfel, cele mai întunecate gânduri despre care robotul vorbește în clipul de pe Facebook sunt răspunsul la un astfel de prompt și nu opinia vreunei entități care gândește pe cont propriu.

Î: Ameca este conștient de sine? Are vreo formă de conștiență similară cu a oamenilor?

R: Nu.

Î: Din perspectiva voastră ca firmă de robotică, vedeți un scenariu în care roboții ar putea să depășească umanitatea, așa cum se sugerează în narațiunile apocaliptice?

R: Roboții noștri sunt construiți exclusiv pentru divertisment și interacțiuni sociale.

Probabil că o bună parte a farmecului roboților hiperrealiști precum Ameca se datorează și faptului că sunt antrenați să simuleze că sunt conștienți de lumea din jurul lor. 

În realitate, modelele lingvistice din spatele acestor roboți, precum GPT-4o funcționează pe baza algoritmilor și a tiparelor din date pentru a înțelege și crea text și nu dețin vreun nivel de conștiență comparabil cu cel al oamenilor. 

Deși pot simula interacțiunea dintre doi oameni, le lipsesc autocunoașterea și emoțiile care caracterizează ființele umane. Deci, chiar și  cei mai performanți și realiști roboți din prezent, printre care se numără și Ameca, nu sunt conștienți și nu au de gând să preia controlul asupra omenirii.

 

În mod clar scenariile asemănătoare celor din filmele Terminator, în care roboții reprezintă amenințări pentru umanitate, sunt exagerări dramatice. În realitate, majoritatea roboților, cum este și Ameca, sunt construiți pentru a îmbunătăți viața oamenilor și a asista în diverse activități cotidiene, nu pentru a provoca distrugere.

Evoluția inteligenței artificiale până la nivelul de conștiență comparabil cu al oamenilor este un subiect intens dezbătut de filosofi, biologi și oameni de știință din diverse domenii. Biologul Michael Levin, citat de Vox, spune că este probabil ca până la sfârșitul acestui deceniu să fie necesar să abandonăm abordarea binară care distinge între lucruri cu conștiență și lucruri fără.

Asta sugerează o posibilă abordare mai nuanțată în ce privește inteligența artificială. Cu siguranță însă acest lucru nu ar fi echivalent cu obținerea de către roboți a conștiinței umane. Factual a mai demonstrat în trecut de ce inteligența artificială nu este o tehnologie scăpată de sub control și că astfel de afirmații sunt lipsite de fundament.

Concluzie

Robotul din videoclip aparține unei companii care construiește astfel de mașinării în scop de divertisment. Răspunsurile robotului sunt generate de către un model lingvistic și nu de către o entitate care gândește pe cont propriu, iar un viitor în care roboții vor prelua controlul asupra omenirii nu este un scenariu realist.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.