Informația potrivit căreia una dintre cele mai importante arme navele ale Federației Ruse, submarinul Bolgorod, ar fi dispărut în apele internaționale, este exagerată.
Lansată inițial sub forma că submarinul “ar fi scăpat radarelor Statelor Unite”, știre apărută în cotidianul italian La Repubblica (în secțiunea cu plată), informația a fost rostogolită în presa internațională și în cea națională din România.
Publicația nota că submarinul ”Bolgorod” a fost mutat în Marea Kara, din Nordul Asiei, și că nu este exclus să testeze pentru prima dată torpila Poseidon. Potrivit informațiilor propagandei ruse, această armă ar fi capabilă să parcurgă sub apă o distanță de 10.000 de kilometri și să se detoneze în largul coastelor, provocând astfel un tsunami artificial.
Mai mult, ziarul italian a lansat și informația potrivit căreia serviciile de informații din NATO au trimis aliaților date despre mișcările submarinului.
În realitate, prin existența lor, submarinele sunt gândite să nu poată fi depistate în adâncuri, astfel că “disparițiile” de pe radare ale acestor tipuri de nave reprezintă ceva firesc.
Potrivit navalnews.com, un portal de informații civil specializat în tehnologii navale cu sediul în Paris, submarinul nu a scăpat niciodată de privirile pasionaților din domeniu.“Ca doza de isterie, au existat relatări care au susținut că acesta a fost dislocat cu tot cu armele sale “apocaliptice”. Sau chiar ca “a dispărut” (submarinele chiar fac asta). […] Am observat că submarinul a părăsit Severodvinsk în Marea Albă (n.r.- un golf al Mării Barents pe coasta de nord-vest a Rusiei) în urmă cu câteva săptămâni, iar el a fost în Marea Barents până pe 22 septembrie. Era încă acolo pe 27 septembrie. În ambele cazuri a fost observat la suprafață. Acest lucru nu este neobișnuit pentru submarine noi ca acesta”, au scris colaboratorii portalului, care au publicat și o serie de imagini.
Capturile au fost făcute cu ajutorul sateliților civili ai Uniunii Europene, Sentinel șiLandsat, printr-o platforma gratuită pusă la dispoziția celor interesați de imagini captate de pe orbită, prin programul Copernicus. Prin comparație, de regulă, tehnica militară este mult mai avansată decât cea civilă, indiferent de domeniul de aplicabilitate.
Cât privește speculațiile potrivit cărora submarinul Bolgorod ar urma să fie mutat în Marea Neagră, vehiculate de presă centrală de la București, și acestea ar fi exagerate.
Potrivit portalului defenseromania.ro, care îl citează pe contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea, submarinul rusesc ar fi ușor de lovit și scufundat în Marea Neagră.
„Belgorod e submarin nuclear cu încărcătură nucleară care are în 300 de metri. Deci oriunde s-ar afla în Marea Neagră ar fi foarte ușor de detectat și lovit. Iar în al doilea rând Turcia nu va accepta niciodată prezența unor echipamente nucleare în Marea Neagră. În al treilea rând, din punct de vedere tactic și operativ nu se justifică prezența unui asemenea submarin în Marea Neagră. Ar fi un echipament extrem de scump, blocat degeaba. Semnalul e pentru statele cu litoral la ocean. […] submarinul în sine e ușor de detectat. Atunci urmărești submarinul, lovești purtătorul nu arma”, a explicat contraamiralul Ciorobea, citat de portalul defenseromania.ro.