O postare cu două capturi de pe un site de artă conceptuală induce ideea potrivit căreia consumul de carne umană ar combate „înfometarea mondială, suprapopularea și schimbările climatice”. În realitate, pagina de internet reprezintă o satiră care pune accent pe faptul că, în mediul on-line, detaliile care fac diferența sunt trecute ușor cu vederea de internauți.
Postarea conține două capturi făcute de pe varianta optimizată pentru telefoane mobile a site-ului, cu traducere automată în limba română și este însoțită de textul „E dincolo de orice imaginație. Eu sunt șocată”. Autoarea postării nu oferă niciun link activ către site-ul sursă. Acesta este humanmeatproject.com și este o construcție digitală de artă conceptuală.
Postarea a adunat sute de reacții și comentarii.
“Ferească Dumnezeu ! ASTIA SUNT DEZAXATI TOTAL !”, “DEMENTII GLOBALISTI ”, “Diavolul isi bate joc de mintile acestor denaturati .Nu inteleg de ce nu se iau masuri pentru arestarea lor” sunt câteva dintre comentariile generate de postarea în cauză.
În realitate, autoarea s-a lăsat păcălită (intenționat sau nu) tocmai de ideea centrală a site-ului conceptual. Creatorii acestuia și-au dorit tocmai acest gen de reacții puternice din partea celor care nu privesc dincolo de primele indicii pe care le oferă informația disponibilă online. La prima vedere, site-ul Human Meat Project pare o platformă operaționalizată, unde se pot înscrie oameni care vor să-și doneze corpul în vederea consumului, dar în realitate, site-ul reprezintă o formă de artă conceptuală.
Acest lucru este menționat la rubrica Termeni și Condiții, al cărei buton este poziționat în dreapta-jos a paginii, inscripționat cu un font și o mărime a textului diferite de restul site-ului.
Rubrica generală este trecută deseori cu vederea de utilizatorii site-urilor online. Acesta este motivul pentru care creatorii site-ului au ales această secțiune pentru a menționa că “The Human Meat Project este un proiect de artă conceptuală care încurajează publicul să citească termenii și condițiile și care arată cum o companie ne poate limita drepturile prin serviciilor pe care le oferă”.
De asemenea, se specifică faptul că atât formularul de înscriere, cât și detaliile prezentate “nu au legătură cu viața reală și nici nu încearcă în mod deliberat să încalce reglementările ONU și orice lege constituțională existentă la nivel mondial. Human Meat Project este un proiect de artă conceptuală, pentru a înțelege importanța acceptării termenilor și condițiilor pentru orice fel de servicii”.
De altfel, site-ul conține și o serie de asocieri sarcastice, cum ar fi “persoane vegetariene supraponderale” sau mențiunea că platforma “va presta servicii spirituale sau religioase dacă donatorul este spiritual sau religios”.
Noțiunea de artă conceptuală a apărut în anii ’60 și presupune aducerea în prim plan a ideii sau a muncii pe care o presupune opera de artă în sine. Una dintre caracteristicile sale este tocmai controversa. Potrivit Enciclopediei Stanford, ”cea mai mare parte a artei conceptuale își propune în mod activ să fie controversată, în măsura în care caută să ne provoace și să ne încerce cu privire la ceea ce avem tendința de a considera ca fiind dat în domeniul artei”.
În concluzie, postării în cauză îi lipsește contextul și subliniază tocmai mesajul autorilor proiectului humanmeatproject.com, potrivit cărora, în mediul online, detaliile care pot face diferența sunt trecute foarte ușor cu vederea de utilizatori.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.