Dezinformări rețele sociale
Data postării: 23.09.2022
www.factual.ro
CONȚINUT FALS | Rușii ar trimite abia acum trupele de elită Spetsnaz pe front

O postare încearcă să mărească efectul anunțului mobilizării parțiale a trupelor de rezervă din Rusia. Textul sugerează că în spatele anunțului oficial s-ar afla ceva mult mai înfricoșător – trimiterea la război a forțelor de elită rusești Spetsnaz.

Postarea are atașat un link către o pagină care detaliază presupusa mobilizare a trupelor Spetsnaz. Textul sugerează că mobilizarea presupune implicit detașarea forțelor Spetsnaz și că analiștii occidentali ar fi „ignorat” intenționat acest aspect:

„Din exces de zel, naivitate sau mai degrabă chiar pentru a ascunde această îngrijorare majoră, „presa liberă” a „disecat” doar partea din discursul lui Vladimir Putin cu privire la amenințarea nucleară și „aducerea cu arcanul”, în Armata Rusă, a altor câtorva sute de mii de rezerviști. Dintre toți analiștii militari operativi, doar un singur general român recunoscând că mobilizarea parțială implică în primul rând transferul în zonele de conflict a forțelor speciale SPETSNAZ”, notează pagina citată.

Fără să ofere absolut nicio sursă pentru aceste informații (nici măcar numele generalului român care ar fi menționat detașarea trupelor Spetsnaz în luna septembrie), textul continuă încercarea de a induce teama față de acțiunile viitoare ale Rusiei, prin a a firma că trupele nu sunt numai bine antrenate, dar și „odihnite”:

Informația potrivit căreia trupele Spetsnaz vor fi trimise abia acum în război este FALSĂ

Există raportări ale prezenței trupelor de elită Spetsnaz pe teritoriul Ucrainei încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War, ISW) a notat, în 20 martie 2022, că „Statul Major ucrainean a raportat la prânz, ora locală, pe 20 martie, că forțele ucrainene l-au rănit pe comandantul Brigăzii 346 Independente Spetsnaz”.

Istoricul Elisabeth Edwards consideră chiar că trupele Spetsnaz sunt cele care ar fi trebuit să mențină controlul asupra localității Irpin, din vecinătatea Kievului, la începutul invaziei Rusiei, însă au eșuat în această misiune. Mulți dintre soldații unităților de elită ar fi fost uciși de trupele ucrainene și în Mariupol, susține cercetătoarea, într-un articol publicat în 19 iulie.

Secțiunea rusă a BBC a scris, în 1 septembrie, că Rusia a pierdut cel puțin 900 de soldați de elită din trupele Spetsnaz. Analiștii contactați de BBC au specificat chiar că pierderile din rândul acestor forțe, multe dintre care cu grade avansate în armată, sunt printre cele mai dificile pentru Rusia, pentru că în pregătirea Spetsnaz s-au investit cei mai mulți bani și cel mai mult timp. Articolul BBC Rusia prezintă date concrete de identificare ale brigăzilor și, în multe cazuri, chiar numele soldaților de elită decedați. Spre exemplu, jurnaliștii au analizat imagini publicate online și au identificat „numele a 10 forțe speciale moarte, inclusiv sublocotenentul senior Alexander Vyshnyakov, locotenentul Pavel Stepanenko, sergentul Maksym Tregubenko, sublocotenentul Vitaly Kasyanov, caporal Yaroslav Simakov și alții”.

Luptătorii de elită Spetsnaz au fost chiar trimiși să înlocuiască lipsuri înregistrate în unitățile de infanterie, notează într-un articol și CEPA (Centrul de Analiză a Politicilor Europene din Washington), în 15 septembrie 2022.

*Forțele de operațiuni speciale ale Brigăzii 22, în timpul unui exercițiu, 24 noiembrie 2017. FOTO: Ministerul rus al Apărării/Mil.ru

Și analiștii de la Atlantic Council notează, în 9 septembrie, prezența trupelor Spetsnaz pe teritoriul Ucrainei: „cu sprijinul unităților Wagner și Spetsnaz, armata rusă a reușit să oprească o tentativă de atac asupra satului strategic Pisky, tot în regiunea Donețk”.

De altfel, luptătorii Spetsnaz au fost trimiși în Ucraina încă de la începutul conflictului ruso-ucrainean, în 2014. Prezența lor a fost documentată (inclusiv de Organizația Națiunilor Unite) în Crimeea și Donbas.

Postarea analizată sugerează chiar că Vladimir Putin ar fi anunțat detașarea forțelor speciale în Ucraina. Și acest lucru este FALS. Întregul discurs susținut de președintele Rusiei în 21 septembrie 20022 este disponibil pe site-ul Kremlinului, inclusiv în limba engleză. Nu există nicio mențiune referitor la detașarea forțelor speciale, ba dimpotrivă, Vladimir Putin subliniază că militarii profesioniști deja luptă în ”operațiunea militară specială”.

Ce este Spetsnaz?

Forțele ruse Spetsnaz sunt „forțe de infanterie ușoară care sunt în mare parte configurate pentru misiuni de recunoaștere, contrainsurgență și proiecție de putere”, așa cum le definește Centrul Marshall (centru pentru studii de securitate americano-german). Termenul Spetsnaz este o contracție a lui spetsial’noe naznacheniya („cu scop special” sau „cu o desemnare specială”) și sunt principalele forțe de elită ale armatei ruse. Centrul Marshall estimează că numărul soldaților Spetsnaz este în jur de 17.000.
Concluzie: identificăm postarea ca fiind FALSĂ.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.