O postare pe Facebook afirmă creșteri spectaculoase ale numărului de morți în Italia, în rândul populației vaccinate. Cifrele, atribuite Institutului Național de Statistică, arată dublarea numărului de morți subite și creșteri mult mai mari a deceselor provocate de atacuri de cord, embolii pulmonare și cancere de sân, dar și a numărului de avorturi spontane.
Datele sunt complet false.
Mesajul citat inițial de autor, postat pe canalul Telegram, îi aparține lui Silvano Trotta. Pe contul cu acest nume sunt postate mesaje în limba franceză, preponderent antivacciniste, antiglobaliste și antimigraționiste. Autorul a notat, în 16 octombrie 2022, cifrele atribuite Institutului de Statistică al Italiei:
În acest mesaj nu apare, însă, niciun link către site-ul oficial al instituției (ISTAT). Mesajul a apărut anterior pe Twitter, tot fără link.
Utilizatorul din România, în schimb, atașează un link. Acesta nu poate fi accesat direct, pentru că apare în fotografie, dar dacă este copiat, ne conduce la un comunicat al ISTAT din 30 august 2022. Nicăieri, în cuprinsul acestuia, nu apar referiri la cifrele de mai sus. Comunicatul, care se referă într-adevăr la mortalitatea din Italia, arată doar diferențe de ordin general față de anii anteriori și creșteri majore ale mortalității la grupele de vârstă înaintate, aflate în categoria de risc covid19 (știut fiind că Italia este o țară încercată greu în timpul pandemiei):
Cauzele morții în Italia, care se înscriu, cu mici excepții (și mai ales excluzând pandemia de covid19) în mediile anilor anteriori, pot fi consultate aici. În anul 2021 (cele mai recente date publicate), rata mortalității în Italia se menține sub 1% la toate grupele de vârstă sub 45 de ani și sub 2% la persoanele între 45-50 de ani.
Față de mediile anilor precedenți, se observă o creștere de peste 20% a deceselor doar la grupa de vârstă 95-99 de ani.
Potrivit Observatorului Bolilor Rare din Italia, „vorbim de moarte subită cardiacă atunci când, în lipsa unor cauze anterioare constatate – deși probabil existente – decesul are loc în decurs de 1-6 ore de la apariția primelor simptome: în Italia sunt aproximativ 50.000 de cazuri în fiecare an. (…) Cu toate acestea, în ciuda absenței problemelor întâlnite anterior, există o patologie de bază. Principalele cauze ale MCI la tineri sunt, de fapt: cardiomiopatiile (12-52%), miocardita (3-12%), boala valvulară (1-11%), boala aterosclerotică coronariană precoce (2-25%), anomaliile coronariene. (2-19%), disectia/anomaliile aortice (2-5%) si alte cauze structurale (8-14%). Într-un procent mare de cazuri, inima este normală din punct de vedere structural, ceea ce sugerează că etiologia este un sindrom aritmic bazat genetic”.
Postarea cu cifrele de mai sus a ajuns și în atenția fact-checker-ilor din Italia, care au contactat Institutul Național de Statistică. Oficialii au confirmat că datele sunt complet false.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.