Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.06.2024
www.factual.ro
DEEPFAKE | Bicarbonatul de sodiu folosit ca tratament pentru prostatită

O postare pe pagina Your Farmacia a devenit virală, prezentând un videoclip deepfake, în care neurochirurgul Vlad Ciurea pare să vorbească despre un tratament miraculos pentru prostatită, folosind bicarbonat de sodiu.

Metoda deepfake implică utilizarea inteligenței artificiale pentru a crea videoclipuri falsificate, în care fețele sau vocile persoanelor sunt modificate, pentru a prezenta ceva ce nu s-a întâmplat sau nu au declarat în realitate.

În videoclip, neurochirurgul Vlad Ciurea pare să vorbească despre un tratament miraculos pentru prostatită, afecțiune care nu are legătură cu neurochirurgia. Postarea promite eliminarea completă a prostatitei într-un timp foarte scurt, fără antibiotice, diete sau sporturi istovitoare. Textul aduce acuzații grave la adresa sistemului medical, susținând că farmaciștii și urologii corupți ascund această metodă eficientă.

Această metodă dovedită cu bicarbonat de sodiu. Omoară prostatita în 20:04 ore. Farmaciștii și urologii corupți, mă vor urî pentru această mărturisire. Dar dacă îmi acordați 3 minute, veți afla cum să scăpați de prostatită pentru tot restul vieții, în 17 zile, fără antibiotice, diete și sporturi istovitoare, sute de euro pentru consultații și examinări la medici și alte lucruri inutile pe care sistemul vi le-a impus. 

(…)

Cine sunt eu și de ce îți povestesc aici? Numele meu este Alexandru Ciurea de 25 de ani sunt 1 urolog de top în România și am învins cauza prostatitei încă din 2019 când alți medici recomandau antibiotice și diete. 

(…) 

În video vei afla singurul motive pentru care încă nu ai învins prostatita și nu vei scăpa de ea în continuare decât dacă o recunoști. Chiar molecula care face ca prostata să nu se poată micșora. Antibioticile nu vor distruge niciodată prostatita și de ce nu fac decât să-ți înrăutățească starea.

Videoclipul este însoțit de un text care promovează o metodă bazată pe roșii pentru tratarea prostatitei, susținând că aceasta a ajutat peste 3 milioane de bărbați spanioli.

În text, dr. Alexandru Vlad Ciurea este prezentat ca urolog, deși el este doctor neurochirurg.


Prostatita 

 

Textul afirmă că prostatita poate fi eliminată complet în 24 de ore și că metoda a fost dovedită cu bicarbonat de sodiu. Aceste afirmații sunt improbabile din punct de vedere medical și științific. Nu există dovezi care să susțină astfel de rezultate rapide și definitive pentru tratamentul prostatitei cu bicarbonat de sodiu. Cea mai comună cauză a prostatitei este o infecție bacteriană, motiv pentru care este nevoie de antibiotic.

Conform NIDDK (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases), tratamentul prostatitei poate include și antiinflamatoare și terapii fizice, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Nu există nicio mențiune despre bicarbonat de sodiu ca tratament eficient pentru prostatită.

Textul are un ton conspirativ, acuzând sistemul medical de corupție și promițând o vindecare rapidă și miraculoasă. Tonul și stilul sunt tipice pentru schemele de înșelăciune online. Promisiunile de vindecare rapidă fără eforturi suplimentare sunt, de asemenea, suspecte.

Raportul Miracle Health Claims & Dietary Supplements publicat de Federal Trade Commission (FTC) explică modul în care impostorii din domeniul sănătății (health fraudsters) exploatează vulnerabilitatea oamenilor. 

Aceștia fac promisiuni exagerate și nerealiste despre produsele lor, susținând că pot vindeca boli grave, cronice sau incurabile într-un timp foarte scurt și fără eforturi suplimentare. Exemple de astfel de promisiuni includ afirmații că un produs poate vindeca cancerul, diabetul, artrita sau alte afecțiuni grave fără intervenție medicală tradițională.

Este exploatată frica oamenilor de boli și suferință, precum și speranța lor de a găsi o soluție rapidă și simplă pentru probleme complexe de sănătate. Aceștia folosesc mesaje emoționale afirmând că produsul trebuie cumpărat imediat pentru a preveni o situație dezastruoasă sau pentru a beneficia de o ofertă limitată. Produsele promovate nu sunt susținute de dovezi științifice credibile și verificate. Se observă o lipsă de studii revizuite de experți, iar orice „dovadă” prezentată este neconfirmată.

Documentul ”Miracle Health Claims & Dietary Supplements” redactat de Federal Trade Commission (FTC), o agenție guvernamentală a Statelor Unite care investighează practicile comerciale înșelătoare, inclusiv în domeniul sănătății, subliniază o problemă majoră cu privire la fraudele din domeniul sănătății.

Documentul subliniază că multe produse din domeniul sănătății, în special suplimentele alimentare și tratamentele „miraculoase”, promit vindecări rapide și soluții ușoare pentru afecțiuni grave și complexe, cum ar fi obezitatea, artrita, cancerul și SIDA. Aceste promisiuni sunt adesea nefondate și nu duc la rezultatele dorite. 

„Frauda în domeniul sănătății se bazează pe speranțe false. Promite vindecări rapide și soluții ușoare pentru o varietate de probleme, de la obezitate și artrită până la cancer și SIDA. Însă „vindecările” nu își ating scopul. În schimb, persoanele care le cumpără sunt înșelate, pierzându-și banii, timpul și chiar sănătatea.”

*Sursă: Federal Trade Commission (FTC)


Videoclipul este falsificat

 

Videoclipul original pare să fie un interviu oferit de acesta la Antena 3. Îmbrăcămintea, legitimația de la gât și rama ochelarilor sunt identice, iar background-ul pare să fi fost modificat cu ajutorul inteligenței artificiale. 

În cadrul interviului, doctorul Vlad Ciurea oferă informații despre cât de mult timp petrec bucureștenii în trafic și consecințele acestui fapt asupra creierului. Nicio referire la prostatită.

 

Mișcările buzelor Dr. Ciurea nu se potrivesc cu sunetele produse. Aceasta este o caracteristică comună a deepfake-urilor, unde tehnologia nu reușește să alinieze perfect vorbirea cu mișcările buzelor.

Vocea prezintă variații neobișnuite și sună nefiresc. Deepfake-urile pot genera voci care nu sunt perfect naturale, având intonații robotice sau neregulate. Există o lipsă evidentă de sincronizare între voce și mișcările buzelor. Acest lucru indică faptul că vocea a fost suprapusă pe imagine într-un mod necorespunzător, tipic deepfake-urilor.

Pe lângă videoclipul care prezintă semne evidente de deepfake, textul asociat este plin de informații inconsistente și promisiuni exagerate. Aceste discrepanțe între ceea ce se prezintă în videoclip și text subliniază natura înșelătoare a postării. 

Mai multe informații despre fenomenul de deepfake și exemple similare de dezinformare, sunt publicate în alte materiale Factual aici, aici, aici sau aici.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.