Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.07.2024
www.factual.ro
DEEPFAKE | Clip fals despre o biserică înființată de comunitatea LGBTQ

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care un bărbat îmbrăcat într-o rochie interpretează o melodie într-o biserică.

Videoclipul este însoțit de următorul text: „Ptiu,drace! A apărut în cele din urmă biserica LGBTQ. Prin astfel de mizerii se grăbește apocalipsa”.

Pentru a vedea dacă videoclipul postat de utilizatorul Facebook este real sau nu am folosit aplicația InVid. Este una dintre metodele prin care pot fi depistate materialele video sau fotografiile deepfake, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Factual.ro a tratat subiectul „exploziei” de deep fake-uri pe rețelele de socializare aici, aici sau aici.

Aplicația AI estimează o probabilitate de 96% ca această imagine să fie deepfake, adică falsificată tot cu ajutorul inteligenței artificiale.



Analiza metadatelor clipului video arată că informațiile despre proprietățile fișierului video au fost editate: data realizării a fost editată și trecută ca fiind Fri Jan 01 1904 01:44:24 GMT+0144 (Eastern European Standard Time). Cu alte cuvinte, clipul ar fi fost filmat în urmă cu 120 de ani.

*Captură InVid

 

Cel mai probabil, persoana care a editat acest film a modificat datele, astfel încât să fie mai greu de depistat.


Bisericile comunității LGBTQ există de mult timp

 

În urmă cu peste 50 de ani, în America se înființa Metropolitan Community Church (MCC), prima biserică creștină care accepta enoriași indiferent de orientarea lor sexuală. A fost înființată în Los Angeles, California, de preotul catolic Troy Perry, în Los Angeles, California. Troy Perry a fost și un cunoscut activit pentru drepturile omului și pentru drepturile LGBTQ.

În prezent, MCC are peste 44.000 de membri în peste 300 de congregații din 24 de țări din întreaga lume, transformând comunitatea în una dintre cele mai mari organizații LGBTQ din lume.

În 1984, The United Church of Christ, din SUA, a devenit prima biserică LGBTQ în care a slujit un preot care s-a declarat public homosexual. În momentul de față, această organizație are, în SUA, 4.794 de biserici și peste 700.000 de membri.

În perioada 2007-2015, în Suedia și Olanda au avut loc primele căsătorii între persoanele LGBT, în cadrul bisericilor.

De asemenea, în 2009, biserica protestantă din Scoția a recunoscut primul preot cu orientare sexuală LGBT.

*Captură: ucc.org

 

În decembrie 2023, Papa Francisc a aprobat oficierea de ceremonii religioase pentru binecuvântarea cuplurilor LGBTQ, în toate bisericile catolice.

Un raport referitor la incluziunea bisericilor tradiționale din Europa față de persoanele LGBTQ arată că bisericile din Finlanda, Suedia și Elveția sunt cele mai deschise față de recunoașterea drepturilor membrilor comunității.

Raportul arată că doar două biserici din România, unitariană și catolică, au un grad de acceptare de 26% și, respectiv, 20%, situat totuși în partea de jos a cadrului de acceptare. Cu alte cuvinte, bisericile din România sunt printre cele mai puțin incluzive din Europa.

Indicatorii în baza cărora au fost calculate aceste procente au ținut cont de aspecte legate de egalitatea instituțională și nediscriminare, limbaj și vorbire, practici bisericești și politici publice.

*Captură inclusive-churches.eu

Concluzie

Pe lângă faptul că videoclipul postat de utilizatorul Facebook nu este real, în cadrul comunității LGBTQ primele biserici au fost înființate în urmă cu aproximativ 50 de ani, iar tendința comunității religioase creștine este de a-i accepta și include pe membrii LGBTQ, în rândurile lor. De asemenea, în urmă cu 15 ani a fost recunoscut primul preot care a declarat public că este homosexual.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.