Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.09.2024
www.factual.ro
FALS | Despre temperaturile din ultimii 485 de ani

Într-o postare publicată pe Meta, un utilizator susține că temperaturile din prezent nu sunt un motiv de îngrijorare pentru ecosistemul și populația planetei. Pentru a-și susține argumentul acesta a atașat un screenshot cu câteva date extrase dintr-un studiu despre care a scris  Washington Post.

Temperatura globală în ultimii 485 milioane de ani. Vedeți mai jos. Suntem la MINIM nu la maxim.

Nu zic eu – zice cel mai serios studiu făcut pe tema asta și preluat de Washington Post, ziar progresist eco nu trumpist.

Și încă o chestiune – când e cald – atunci natura și viața se dezvoltă. Cu cât e mai cald cu atât e mai bine pentru viață.


Despre studiu


Articolul din Washington Post relatează despre descoperirile celui mai complex studiu de până acum asupra schimbărilor climatice din istoria Pământului. Cercetătorii au dezvoltat un sistem de reconstituire a temperaturilor din ultimii 485 de milioane de ani și au făcut legătura între perioadele de modificări drastice de temperatură și emisiile de carbon crescute.

 Cele mai importante informații pe care cercetătorii le-au declarat reporterilor WP sunt:

  • Oamenii au evoluat într-un climat răcoros, cu temperatura medie de 11 grade Celsius, 
  • Schimbările bruște de temperatură sunt strâns legate de acumularea de CO2 în atmosferă
  • Dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră, temperatura medie globală poate atinge 17 grade Celsius până la finalul secolului

Dioxidul de carbon este în spatele întâmplărilor. Și este un mesaj important în ceea ce privește problema emisiilor din combustibilii fosili din prezent, a declarat  cercetătorul Jessica Tierney pentru WP. 

Schimbăm temperatura planetei la o viteză care ne întrece orice cunoștință” a mai adăugat acesta.

Cu alte cuvinte, mesajul principal al studiului este exact contrar a ceea ce susține utilizatorul Facebook – încălzirea globală este reală și afectează decisiv viața pe planetă.

Ea a mai adăugat că specia umană a evoluat într-o perioadă de răcire a planetei, iar schimbările climatice pe care le trăim în prezent evoluează mai rapid decât pot ține pasul specia animală și cea umană.

Studiul la care face referire articolul din Washington Post a fost publicat în Journal of Science în septembrie 2024 și este o colaborare între cercetătorii de la Muzeul de Istorie a Naturii Smithsonian din SUA și cercetătorii de la universități din SUA și UK. Autorii au reconstituit, prin analiza concentrației de izotopi de oxigen din 150 de mii de fosile, fluctuațiile de temperatură din ultimii 485 de milioane de ani și concluzionat că emisiile de CO2 au fost factorul principal pentru variațiile mari de temperatură la nivel global.


Despre Încălzirea globală


Încălzirea globală este un eveniment real, produs de acumularea gazelor cu efect de seră în stratul de ozon. Principalele gaze din atmosferă sunt dioxidul de carbon, oxidul de azot și vaporii de apă. Acestea sunt emise natural, însă dezvoltarea industriilor a condus la aglomerarea lor în atmosferă.

Gazele au dus la creșterea accelerată într-un timp relativ scurt (circa 140 de ani) a temperaturii medii globale, cu 1.1 grade Celsius față de perioada preindustrială. Dioxidul de Carbon este principalul poluant, provenind din industriile care utilizează cărbunii pentru producerea de energie, industriile prelucrătoare, industria zootehnică și fast-food, transportul și industria construcțiilor. 

Factual a mai verificat în trecut postări care neagă criza climatică sau efectele CO2 asupra planetei (aici, aici, aici și aici).

În concluzie, cercetarea pe care a folosit-o utilizatorul pentru a nega efectele crizei climatice susține fix opusul postării: cu toate că trăim într-o perioadă mai răcoroasă decât acum sute de milioane de ani, specia umană nu se poate adapta atât de rapid la schimbările climatice create de emisiile de CO2 din atmosferă din prezent.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.