Update: postarea inițială de pe Facebook a fost ștearsă, la inițiativa administratorului site-ului.
O postare de la mijlocul lunii septembrie 2022, cu o presupusă declarație a ambasadorului Norvegiei în România, a strâns aproape 2.000 de share-uri și peste 6.400 de reacții.
Articolul, intitulat “Ambasadorul Norvegiei atacă dur țara noastră”, a fost publicat pe site-ul wawlist.com și distribuit pe pagina omonima Waw List, înscrisă pe Facebook. Textul face referire la o presupusă declarație a reprezentantului statului norvegian în România. „Măi românilor sunteți întregi la cap? Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi măi România, nu ți-e rușine?”, se arată la începutul textului.
Articolul nu face referire la niciun nume de ambasador și conține un limbaj care nu respectă rigorile diplomației.
Textul este ilustrat însă cu o fotografie a fostului ambasador, Øystein Hovdkinn, care a fost detașat la București în 2008. Într-o conferință de presă din 2013, el a vorbit despre industria alimentară din România. Deși a prezentat unele idei referitor la volumul mare de importuri al țării noastre, în niciun caz nu a făcut afirmațiile menționate în text. De fapt, declarațiile sale au stat la baza unui text de opinie, semnat de jurnalistul Lucian Avramescu și publicat în 2015.
Diferite site-uri și pagini de pe rețelele de socializare au prezentat ulterior textul de opinie ca fiind declarația ambasadorului (exemple aici și aici).
În prezent, ambasadorul Norvegiei la București este femeie. Siri Barry a preluat această funcție în 2020 după ce anterior fusese consilier principal la Secția pentru Politică Comercială și Analiză Economică a Ministerului Afacerilor Externe din Oslo.
Până în prezent, a acordat un singur interviu, în limba engleză, pentru Radio Romania International, în cadrul căruia a vorbit despre cooperarea bilaterală dintre cele două țări. Ambasada de la București, condusă de Siri Barry, acoperă România, Republica Moldova și Bulgaria.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.