Într-o postare pe Facebook, pagina Stop 5G România susține că tehnologia 5G este folosită împotriva oamenilor. Afirmația este legată de un videoclip care a circulat pe rețelele de social media despre un nou proiect de lege a Ministerului Apărării Naționale prin care „se încearcă cedarea comenzii armatei române către un ofițer străin”.
Postarea originală conține o poză cu prima pagină a Proiectului de Lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român unde a fost subliniată și încercuită informație, împreună cu textul:
„Ce operatiuni militare pe timp de “pace” credeti voi ca vor face strainii care primesc pe tava “controlul si comanda” pe spatiul “cibernetic, electromagnetic, informational roman”?
Voi pricepeti ce fac astia din Guvern, mai exact din MApN?
Voi pricepeti ca razboiul se duce impotriva oamenilor?
Noi va spunem de ani buni ca 5G este o tehnologie militara pretinsa a fi pentru civili.
5G nu este pentru cetateni este pentru supravegherea si controlul cetatenilor pe banii cetatenilor.
(…)
Eu m-am saturat sa stau câine de paza la ăștia care au in atribuții să respecte Constituția României.”
Proiectului de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român a fost postat pe site-ul Ministerului Apărării în 7 octombrie 2024 pentru dezbatere publică. Pe scurt, proiectul de lege vrea să răspundă unei nevoi a Armatei Române de a acționa pe timp de pace în cazul unei amenințări. Armata Română nu a putut să doboare drone rusești care au intrat ilegal în România pentru că nu îi permitea legislația.
O verificare a echipei Factual a concluzionat deja că informația din videoclip despre cedarea comenzii armatei române către un ofițer străin este falsă. Conform acesteia, prin transferul de autoritate, comandatul român desemnat unei misiuni poate primi diverse grade de autoritate asupra forțelor armate străine care participă la operații pe teritoriul României. Există reglementări specifice acestui transfer realizat pe o perioadă determinată.
Transferul nu oferă putere absolută noilor comandanți, iar șeful Statului Major al Apărării poate să oprească transferul de autoritate asupra forțelor române care participă la aceste misiuni.
Pe 12 decembrie, proiectul a fost fost adoptat de către Guvern și urmează să ajungă în Parlament.
Proiectul de lege prevede ca misiunile în mediul cibernetic, electromagnetic și informațional se pot desfășura doar în cazul unor amenințări la siguranța națională. Aceste misiuni se pot desfășura doar cu participarea forțelor Armatei Române, deci străinii nu pot accesa și controla spațiul din România după cum își doresc.
Tehnologia 5G a fost evaluată de un grup de cercetători din India, Danemarca, Coreea de Sud și Italia în „Study and Investigation of 5G Technology”. Conform lor, tehnologia 5G este importantă pentru dezvoltarea digitală pentru că redă o îmbunătățire reală a internetului. Măsuri de protecție pentru 5G sunt luate în fiecare zi. Acestea sunt necesare pentru că noua tehnologie poate avea erori și vulnerabilități. Un articol scris de Colonel Valentin-Gabriel Georgescu, șeful Agenției Militare pentru Managementul Frecvențelor Radio arată că tehnologia 5G va fi folosită mai mult pentru dispozitive IoT (aparate de bucătărie inteligente, mașini care se conduc singure sau sisteme de securitate).
În România se folosește tehnologia 5G în mod comercial din 2019.
Încă din 2020, Comisia Europeană a luat măsuri în legătură cu tehnologia 5G și a publicat Regulamentul privind instalarea infrastructurii de rețea 5G de mare capacitate. Acesta dorește protejarea cetățenilor de câmpurile electromagnetice și de celulele mici sau antene (rețeaua de telefonie, internetul).
Statul român a luat și Decizia nr. 81 din 29 februarie 2024 prin care a respins solicitarea Huawei pentru a aduce echipamente de infrastructură 5G în țară. Unul dintre motive a fost semnarea unui Memorandum 5G între guvernul României și guvernul Statelor Unite. Acesta vorbește despre securitatea rețelelor 5G și menționează importanța alegerii furnizorilor de echipamente 5G, printre care se află și Huawei.
NATO folosește tehnologia 5G pentru apărare, prevenție a crizelor și management al securității și a încercat implementarea 5G prin realitatea virtuală în Latvia printr-un experiment de 5 zile în 2022.
Warren Low, persoana care coordonează proiectele 5G în NATO, a menționat faptul că tehnologia 5G a fost dezvoltată ca să ajute cetățenii, dar are și potențial pentru a ajuta sectorul militar prin realitățile virtuale și augumentative. Acestea pot ajuta forțele armate să învețe să folosească armament militar complex.
Afirmațiile sunt false. Tehnologia 5G nu este implementată pentru a fi folosită în România de NATO pentru a duce un război împotriva oamenilor, ci pentru antrenament prin realitatea virtuală. Noul proiect de lege al MApN nu oferă întregul control al armatei române către ofițeri străini care să se folosească de 5G pentru a controla și supraveghea românii.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.