În octombrie, pe Facebook a circulat o postare făcută de o utilizatoare care susține că „peste treizeci de școlari” din SUA au murit brusc, într-o săptămână, din cauza vaccinului anti-COVID pe bază de ARN mesager (ARNm).
Textul și hashtagul #CadCaPopicele sunt folosite pentru a sugera că decesele sunt frecvente și că ar fi legate de administrarea vaccinurilor:
Din seria:
După vaccin
Cel puțin treizeci de școlari din SUA cărora părinților li s-a spus că injecțiile cu ARNm COVID sunt „sigure și eficiente” au murit brusc și neașteptat în SUA în această săptămână, în timp ce numărul deceselor continuă să crească printre cei vaccinați și busterizați.
Oct. 2024.
Dumnezeu să-i ierte
Postarea este însoțită de un articol publicat de The People’s Voice. În acesta sunt menționate cazuri individuale de decese tragice ale unor elevi americani, precizând că aceștia ar fi suferit evenimente medicale severe, inclusiv stop cardiac și embolie pulmonară, în circumstanțe aparent neașteptate. De asemenea, se afirmă că aceste incidente ar face parte dintr-o tendință alarmantă de „turbo cancere” și de alte afecțiuni grave, cauzate de vaccinare.
Informație falsă
Afirmația din postarea de pe Facebook, conform căreia peste 30 de copii din SUA ar fi murit brusc într-o săptămână din cauza vaccinurilor COVID-19, include cinci cazuri menționate, dar acestea nu s-au petrecut toate în aceeași săptămână, așa cum sugerează textul. De exemplu, unele cazuri descrise în articol datează din luna august, iar alte cazuri rămân anonime, fără a fi furnizate detalii verificabile. Această prezentare selectivă a evenimentelor, împreună cu lipsa unor detalii verificabile pentru anumite cazuri, creează o imagine înșelătoare și nu sprijină afirmația unei creșteri subite a deceselor în rândul copiilor vaccinați.
În plus, CDC (Centers for Disease Control) nu a raportat o creștere a deceselor subite în rândul copiilor vaccinați. În schimb, CDC și studii independente au confirmat că efectele adverse grave ale vaccinurilor COVID-19 la tineri sunt rare. Unele cazuri de miocardită (inflamație a inimii) au apărut, în principal la băieți adolescenți și adulți tineri, după vaccinare, dar aceste cazuri sunt în general ușoare și se tratează cu succes. Riscul de miocardită este, de fapt, mai ridicat după infecția cu COVID-19 decât după vaccinare, conform studiilor CDC.
Factual.ro a investigat afirmații similare legate de vaccinurile COVID-19 și presupusele riscuri asociate. Într-un articol, am verificat și am infirmat afirmația conform căreia vaccinul împotriva COVID-19 ar cauza „o creștere a numărului de morți subite în rândul sportivilor”. Analiza s-a bazat pe studii și rapoarte oficiale care demonstrează că evenimentele cardiace subite în rândul sportivilor nu au înregistrat o creștere semnificativă și că aceste cazuri nu sunt corelate cu vaccinarea anti-COVID-19.
Într-un alt material, am analizat declarațiile Dianei Șoșoacă, care susținea că vaccinurile COVID-19 ar cauza cancer și am constatat că această afirmație este falsă, nefiind susținută de date științifice sau medicale.
Mai mult, organizații de fact-checking precum Snopes și PolitiFact au investigat, în 2022, afirmațiile legate de o creștere a cazurilor de „evenimente cardiace subite” în rândul tinerilor, în special a sportivilor, presupus legată de vaccinurile COVID-19, ca reacție la o avalanșă de dezinformare online. În perioada post-vaccinare COVID-19, au apărut numeroase articole, postări pe rețelele sociale și videoclipuri care atribuiau vaccinurilor un presupus risc crescut de afecțiuni cardiace, cum ar fi miocardita, pericardita și stopul cardiac, în special la tineri și sportivi.
În acest context, au fost verificate cazuri individuale și afirmații generale despre „creșterea” acestor incidente și s-a concluzionat că multe dintre aceste afirmații sunt false sau bazate pe cazuri izolate, erori de interpretare a datelor medicale sau sunt pur și simplu dezinformări, fără suport științific. De exemplu, o scrisoare de la un cabinet medical din New Jersey, care sugera teste suplimentare pentru sportivii vaccinați, a fost folosită ca „dovadă” a pericolelor vaccinului. Totuși, această scrisoare reprezenta opinia unui cabinet și nu avea susținere din partea unor instituții medicale majore sau a studiilor de amploare.
Un articol din MIT Technology Review clarifică și influența lui Steve Kirsch, un antreprenor din Silicon Valley care a finanțat inițial cercetarea asupra COVID-19, dar ulterior a promovat informații false despre vaccinuri. Deși a susținut inițial eforturile științifice, Kirsch a devenit sceptic față de siguranța vaccinurilor, răspândind afirmații neverificate. Acțiunile sale au contribuit la dezinformarea cu privire la vaccinurile COVID-19.
Afirmațiile din postare, referitoare la decesele a peste 30 de elevi americani cauzate presupus de vaccinul COVID-19, sunt lipsite de dovezi credibile. Ideea că vaccinurile COVID-19 provoacă o creștere a deceselor subite în rândul copiilor nu este susținută de date științifice sau de monitorizarea sănătății publice. Experții în sănătate continuă să afirme că beneficiile vaccinării depășesc riscurile, mai ales în prevenirea efectelor grave ale infecției cu COVID-19.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.