Pagina de Facebook Tradițional Românesc a postat, pe 3 decembrie, o fotografie cu o femeie îmbrăcată în uniformă de brutar, în fața unui cal uriaș realizat din pâine. Descrierea postării este următoarea:
„Am făcut fiecare detaliu cu dragoste, dar se pare că nimănui nu-i pasă.”
Am identificat peste 30 de pagini pe Facebook care au postat fotografia cu exact aceeași descriere ca pe pagina Tradițional Românesc. Aceste pagini, cu nume și tematici aparent aleatorii, publică exact același conținut aproape simultan, sugerând o posibilă legătură între ele. E vorba fie despre conținut realizat cu inteligență artificială (AI), fie cu caracter monden, politic, religios sau naționalist. Lista completă a acestor pagini este disponibilă la finalul articolului.
Am căutat imaginea și folosind Google și am găsit multiple instanțe în care aceasta a fost distribuită pe alte pagini sau grupuri de Facebook din afara României, cu o descriere similară, dar în alte limbi (aici, aici sau aici).
Prima dată am analizat manual poza pentru a identifica inconsistențe tipice imaginilor realizate cu AI. De exemplu, pare că fiecare dintre ochii femeii din imagine este de o culoare și o formă puțin diferită.
În același timp, zona ochilor în cazul calului din pâine arată bizar, un semn că este rezultatul unui proces generat artificial, unde detaliile fine nu sunt perfect reproduse. Mai mult, calului pare că i-ar lipsi unul dintre picioarele din spate, iar sursa de lumină din tavan nu este reflectată în mod corespunzător pe suprafața de metal lucios de mai jos. Întreaga scenă pare a fi inundată de o lumină mai degrabă caracteristică unui platou de filmare și nu unei brutării.
Am analizat apoi imaginea și cu ajutorul unui program numit Hive, care detectează astfel creații realizate cu AI. Probabilitatea ca imaginea să nu fie o fotografie reală a fost de aproape 100%. Conform analizei, imaginea a fost generată cel mai probabil cu ajutorul platformei Ideogram.ai, un instrument AI gratuit care generează imagini realiste.
Pentru a demonstra cât de ușor este să fabrici astfel de imagini și povești, am intrat pe Ideogram.ai și am folosit următorul script pentru a vedea dacă putem obține o imagine similară cu cea din postare:
„O brutară stă în fața unui cal făcut din pâine pe care tocmai l-a copt. Ea atinge calul cu mâna dreaptă și este fericită. Calul este făcut din pâine pufoasă, este mai înalt decât femeia și are semințe de susan pe el.”
În câteva secunde, am obținut mai multe variante de imagini realiste, care seamănă foarte mult cu cea de la care am pornit.
Pagina de Facebook Tradițional Românesc postează zilnic astfel de imagini realizate cu AI, însoțite de descrieri care vizează să provoace reacții emoționale puternice din partea celor care le văd. În acest fel adună zeci de mii de aprecieri și urmăritori, profitând de sensibilitatea publicului față de lucruri precum tradițiile și valorile românești sau prestigiul anumitor meserii. Pagina nu marchează conținutul drept fiind realizat cu inteligență artificială.
Pagina declară că este neutră din punct de vedere politic și că nu susține vreun partid sau ideologie politică. Au existat însă cazuri în care pagini asemănătoare au fost „activate” în a trece de la postări cu conținut AI la postări și anunțuri plătite cu conținut politic. Conform unui articol din publicația Mindcraft Stories, pagina Mândria României, care posta imagini AI similare cu Tradițional Românesc, a adunat zeci de mii de urmăritori în două săptămâni, cu ajutorul reclamelor plătite cu conținut politic. În prezent pagina nu mai postează conținut AI, ci în mare parte conținut cu caracter politic și promovare pentru politicianul Călin Georgescu.
Imaginea din postare a fost generată cu AI și nu reprezintă creația unei persoane adevărate. Descrierea postării are scopul de a genera trafic prin reacții emoționale ale utilizatorilor. Recomandăm prudență în cazul acestui tip de conținut.
Link-uri postări identice:
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.