Un utilizator Facebook a postat o hartă despre care spune că reprezintă spațiul geografic pe care l-ar fi ocupat statul român la un moment dat, fără să precizeze nicio dată concretă.
Harta cuprinde mai multe regiuni istorice românești comasate, despre care utilizatorul Facebook afirmă că au fost pierdute în favoarea statelor vecine, pentru că reprezentanții țării nu au știut să apere interesele țării.
Ca să înțelegem cum a evoluat teritoriul României, vom analiza tratatele în urma cărora statul a câștigat sau pierdut anumite regiuni, de la înființare și până în prezent.
Statul român a luat ființă în 1 decembrie 1918, prin unirea Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. La vremea respectivă, teritoriul național arăta astfel:
Potrivit cărții „Istoria românilor: România întregită (1918-1940)”, semnată de istoricul Virgil Cândea, România Mare, România interbelică sau România Întregită sunt sintagme care au început să fie folosite după 1919, în urma semnării Tratatului de la Versailles. Prin acest tratat s-a încheiat Primul Război Mondial și harta Europei a fost redesenată. Cele două mari imperii europene, Austro-Ungar și Rus, au dispărut, iar zonele geografice Transilvania, Basarabia și Bucovina au ales unirea cu România, rezultând România Mare.
În 1938, Institutul Cartografic Unirea (Brașov) a alcătuit această hartă a României:
În perioada interbelică, România a deținut un teritoriu cu o suprafață de 295.641 km2 , iar în prezent, suprafața a României este de 238.397 km2.
Când a pierdut România din teritoriu?
După Al Doilea Război Mondial, România a pierdut o parte din teritoriu prin semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, în 23 august 1939. În urma acestuia, statul român a pierdut regiunile Basarabia și nordul Bucovinei.
România a mai pierdut o parte din teritoriu prin semnarea Dictatului de la Viena, care a avut loc în data de 30 august 1940. Atunci, aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei a fost cedat în favoarea Ungariei horthyste. Însă acest dictat a fost anulat în 15 septembrie 1941, iar teritoriul s-a reîntors în cadrul granițelor României.
În 1942, granițele statului român arătau astfel:
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, granițele României cuprindeau spațiul pe care statul român îl are și astăzi:
Putem spune că harta României din postarea utilizatorului Facebook este FALSĂ, pentru că nu are niciun fundament istoric real.
Pentru contextualizare, recomandăm acest articol din Europa Liberă, care oferă și o hartă interactivă unde poate fi vizualizat felul în care s-au modificat granițele pe continent, din 1918 și până azi.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.