Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.10.2023
www.factual.ro
FALS | ADN depistat în vaccinurile anti-COVID

O utilizatoare Facebook care susține că vaccinurile împotriva COVID-19 conțin fragmente de ADN care se lipesc de celulele corpului nostru, pe care, ulterior, le transformă, iar în timp generează inclusiv cancer sau afecțiuni cardiace. Pentru a-și susține afirmațiile, utilizatoarea postează un videoclip preluat de pe TikTok. 

În videoclip apar, însă doar parțial, observațiile făcute de către doctorul Phillip Buckhaults. Acesta și-a prezentat ideile în fața Comitetului pentru afaceri medicale din Senatul Carolinei de Sud.

Întreaga declarație poate fi urmărită aici: 


Ulterior, pentru că mărturiile sale s-au viralizat cu ușurință, profesorul Buckhaults a adus clarificări chiar pe pagina sa de Twitter, prin care subliniază punctual 5 aspecte importante despre vaccinurile anti-COVID, în accepțiunea sa:

 

Buckhaults, în primul rând, încurajează oamenii să nu se panicheze în privința acestor vaccinuri anti-COVID. El subliniază faptul că observațiile sale nu erau dedicate publicului larg, ci autorităților de reglementare și experților din industrie și menționează faptul că, în mod constant și total firesc, oamenii de știință și experții din industrie revizuiesc datele de siguranță. Cu toată atenția suplimentară pe care această problemă a primit-o în perioada recentă, expertul este încă destul de încrezător că viitoarele loturi de vaccinuri mARN nu vor avea ADN detectabil în el. În opinia sa, aceste vaccinuri au salvat o mulțime de vieți – mult mai mult decât numărul persoanelor care au experimentat evenimente medicale neplăcute ulterioare vaccinării. Deci, în general, aceste vaccinuri au fost o victorie. 

În al doilea rând, el subliniază că cei care au suferit vătămări merită ca oamenii de știință și autoritățile de reglementare să analizeze cu atenție cauzele posibile. Chiar dacă evenimentele adverse se dovedesc a nu avea nicio legătură cu vaccinul, acești oameni merită să fie ascultați cu demnitate și respect și să li se investigheze preocupările de către oameni competenți și grijulii. 

Organizația Mondială a Sănătății explică ce sunt vaccinurile ARNm.

Tehnologia vaccinului ARNm a fost studiată de peste un deceniu, inclusiv în dezvoltarea de vaccinuri pentru Zika, rabie și gripă.

Aceste vaccinuri au fost riguros evaluate pentru siguranță, iar studiile clinice au arătat că oferă un răspuns imun de lungă durată. Vaccinurile ARNm nu sunt vaccinuri cu virus viu și nu interferează cu ADN-ul uman, arată OMS.

Ele au fost testate în studii care includ persoane de diferite vârste, etnii și cu afecțiuni medicale cunoscute. Astfel, s-a constatat că vaccinurile sunt sigure și eficiente la persoanele cu diferite afecțiuni medicale care sunt asociate cu risc crescut de boală severă, incluzând hipertensiune arterială, diabet, astm, boli pulmonare, hepatice sau renale și infecții cronice care sunt stabile și controlate.

Există, totuși, câteva categorii de persoane care trebuie să se consulte cu un medic înainte de vaccinare, mai exact persoanele cu un sistem imunitar compromis, persoanele în vârstă cu fragilitate severă, persoanele cu antecedente de reacții alergice severe la vaccinuri, persoanele care trăiesc cu HIV și cele care sunt însărcinate sau care alăptează. 


Vaccinurile COVID-19 pot provoca cancer? Pot vaccinurile să provoace recidivarea cancerului sau să-l facă mai agresiv?

Nu există nicio dovadă că vaccinurile COVID-19 cauzează cancer, conduc la recidivă sau conduc la progresia bolii. Ba mai mult decât atât, tot CDC (Centers for Disease Control and Prevention) și NCCN (National Comprehensive Cancer Network) îndeamnă pacienții cu cancer să se vaccineze împotriva COVID-19 și să facă vaccinuri de rapel. De ce?

Datele din studii arată că persoanele cu cancer și alte persoane cu sistem imunitar slăbit prezintă un risc ridicat de complicații din cauza COVID-19. S-a demonstrat că vaccinurile scad riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19, chiar și în rândul persoanelor cu cancer. În plus, există dovezi că virusul poate persista la persoanele imunodeprimate, ceea ce poate duce la apariția de noi variante. 

Factual.ro a verificat și alte afirmații false despre vaccinurile anticovid și poți consulta unele dintre ele aici, aici și aici.



SEO optimized by sem.ro SEO agency.