O pagină de Facebook a postat un videoclip preluat de pe TikTok cu descrierea „Dragi înțepați, ne pare rău de voi, dar de prostie, nu ne pare rău…e frumos da nu prea”.
În videoclip apare Alexandru Rafila, actual ministru al Sănătății, specialist în microbiologie și pare că neagă existența coronavirusului: „Pe de-o parte, Coronavirusul nu există și pe de altă parte, nu există nicio metodă de testare a suprafețelor legată de prezență Coronavirus” – afirmă Alexandru Rafila în videoclip.
Am analizat imaginile și am descoperit că în 30 ianuarie 2020, Rafila a fost în studioul Europa FM, la emisiunea Piața Victoriei. Observăm că ministrul poartă același sacou, aceeași cămașă și cravată.
În videoclipul original se discută despre Covid-19 (min. 23:40) și posibilele efecte negative pe care acesta l-ar putea avea asupra populației din România
Mai mult, Rafila discută și despre posibilitatea de contaminare cu virusul (min. 28:35), în urma contactului cu produsele exportate din China. Alexandru Rafila nu neagă niciunde în videoclipul original existența virusului și a bolii determinate de acesta.
„Aceste zvonuri sau declarații legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul mărfurilor, de exemplu care vin cu vaporul din China, este exclusă, virusul trăiește în general pe suprafețe maxim 24 de ore și, practic, e greu de crezut că un produs din China, de la momentul ambalării, până în momentul livrării, ar putea să ajungă în mai puțin de 24 de ore. În plus, ele ar trebui să fie contaminate cu secreții de la o persoană bolnavă, ori lucrul acesta nu este posibil. […] Nu am găsit nicăieri niciun fel de alertă a Organizației Mondiale a Sănătății sau a altor instituții internaționale referitoare la posibilitatea transmiterii acestei boli prin intermediul mărfurilor” este afirmația făcută de Alexandru Rafila în videoclipul original, legată de contaminarea cu virusul prin contact cu produsele exportate din China.
Astfel că, ajungem ușor la concluzia că Rafila nu a negat existența Covid-19, iar imaginile sunt trucate. Acesta a discutat despre posibilele efecte pe care virusul le poate avea asupra populației.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.