Dezinformări rețele sociale
Data postării: 18.10.2024
www.factual.ro
FALS | Antenele 5G ar avea scopul de a-i „iradia” pe cei vaccinați

Un utilizator Facebook susține că antenele 5G nu au legătură cu telecomunicațiile și că o „siglă 5G” de pe telefon nu arată faptul că internetul este mai rapid, ci că ne-am afla „într-o arie cu iradiere sporită”. Acesta susține că „scopul antenelor este DOAR iradierea și controlul celor vaccinați”. 

Postarea de pe Facebook cuprinde și un videoclip în care un narator vorbește despre lipsa unui cip 5G în telefoanele pe care le-a dezmembrat. 

Totodată, naratorul se prezintă ca fiind „Koen”, care ar deține un service de telefoane în Canada, și susține că „nu există nici măcar un singur telefon în Canada care să aibă tehnologia 5G și nu există niciun furnizor de telefonie în Canada care să ofere 5G”. 


De unde a pornit videoclipul?

 

Informațiile și videoclipul preluat pe contul din România au fost deja analizate de AFP, într-un fact-check (verificare, n. red.) din 2023.

AFP scrie că acest autoproclamat „tehnician de reparat telefoane” susține că nu există rețele mobile 5G în țară și că nu se vând smartphone-uri cu această tehnologie, deși prima rețea wireless 5G din Canada a fost lansată în 2020,​​ inițial implementată de Rogers Communications și ulterior adoptată de alți operatori

„Acest lucru este fals; teste independente efectuate de terți arată că operatorii și telefoanele canadiene oferă viteze wireless similare cu cele din alte țări mari”, notează AFP. 

AFP a luat legătura cu Koen, cel care narează videoclipul publicat pe rețelele de socializare. El a declarat că filmulețul care circulă pe internet provine dintr-un segment pe care l-a publicat pe YouTube în iunie 2021. 

La doi ani distanță, Koen a declarat că susține în continuare afirmația sa că 5G nu este disponibil în Canada, în ciuda implementării rețelei de către operatori.

Am intrat pe pagina de Facebook a service-ului, intitulată Koen’s Iphone Repairs, unde am găsit o postare care promovează planuri de telefonie mobilă. 

Koen oferea în 2023 o promoție pentru aceste planuri, pe care le detaliază ca incluzând date nelimitate la viteze 5G și opțiuni de apeluri și mesaje în Canada și SUA.

Așadar, el se contrazice singur când spune că în Canada nu există niciun furnizor de telefonie care să ofere 5G, având în vedere că în postarea de pe Facebook spune că utilizatorii pot beneficia de conexiuni rapide 5G în cadrul ofertelor pe care le promovează. 


Ce este 5G? 

 

Așa cum a mai scris Factual.ro, conform Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), 5G este cea de-a cincea generație de tehnologie pentru comunicațiile mobile. Această tehnologie a fost lansată începând din a doua jumătate a anului 2018 și ar urma să devină tehnologia dominantă în comunicațiile mobile mondiale în anul 2025. 

5G a fost creat pentru îmbunătățirea serviciilor existente și ca să favorizeze dezvoltarea de noi servicii (așa cum aplicațiile mobile s-au dezvoltat cu adevărat odată cu răspândirea 4G).

Aceeași sursă precizează că sistemele mobile digitale utilizează mecanisme de control al energiei a căror funcție primară este menținerea emisiilor de semnale radio la nivelurile minime necesare și suficiente pentru asigurarea calității serviciilor.

Asta înseamnă că telefoanele mobile „lucrează” la cea mai mică putere posibilă necesară pentru a asigura calitatea potrivită. 

De asemenea, ACOM mai evidențiază un lucru important. Având în vedere că licențele de comunicații din Europa, inclusiv România, sunt neutre tehnologic, operatorii de telefonie pot să folosească orice tehnologie este disponibilă (fie ea 2G, 3G, 4G sau 5G), atât timp cât se respectă condițiile tehnice din licențe. 

De altfel, tehnologia 5G folosește frecvențe care au fost folosite deja de zeci de ani pentru tehnologiile 2G, 3G sau 4G. 


Cum se folosește 5G pe telefon? 

 

Serviciile 5G sunt limitate în funcție de operator și de regiune și nu este nevoie de un cip specific, integrat în telefon, pentru a putea activa funcția 5G.

În videoclipul distribuit pe rețelele sociale vedem că se prezintă un telefon Samsung. Astfel, am căutat informații despre modul în care se folosește 5G pe telefoane de pe site-ul Samsung

Conform sursei citate, pentru a utiliza rețeaua 5G trebuie să ai un telefon mobil care acceptă 5G. un furnizor de rețea 5G aprobat și trebuie să te afli într-o zonă în care este deservită rețeaua 5G. Astfel, te poți conecta automat la 5G. 

Atunci când nu ne conectăm automat la rețeaua 5G, trebuie să avem în vedere următoarele

  1. Abonamentul: să ne asigurăm că avem un abonament de date care include serviciul 5G (întreabăm operatorul pentru detalii).
  2. Cartela SIM: trebuie să folosim cartela SIM furnizată cu telefonul nou sau o cartelă SIM 5G compatibilă. Cartelele mai vechi pot să nu fie compatibile.
  3. Setări telefon: verificăm dacă funcția 5G este activată în setările telefonului.
  4. Acoperire: verificăm dacă ne aflăm într-o zonă cu acoperire 5G, deoarece disponibilitatea poate varia. Dacă rețeaua 5G nu este disponibilă, telefonul se va conecta automat la 4G (LTE) sau 3G. 

Poate 5G să iradieze oameni?

 

Uniunea Internațională pentru Comunicații (ITU) arată că odată cu introducerea acestor tehnologii a existat o anumită îngrijorare în spațiul public cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea telefoanelor mobile și cu locuirea în apropierea stațiilor de bază. 

Rețelele 3G, 4G și 5G produc câmpuri electromagnetice de radiofrecvență care sunt folosite pentru a transmite informații. Câmpurile electromagnetice au existat sub diferite forme de la nașterea universului și diferă unele de altele prin frecvență, lumina fiind forma sa cea mai familiară. ​​​Pentru toate frecvențele radio, nivelurile maxime internaționale sunt concepute pentru a evita orice efecte adverse asupra sănătății.​​​​​

Nu există nicio indicație a unui risc crescut pentru sănătate atunci când sunt expuse la câmpuri electromagnetice sub nivelurile specificate de organismele internaționale. 

De asemenea, nu există o bază științifică a vreunei relații între transmiterea coronavirusului, a vaccinului și 4G ori 5G sau orice alte unde electromagnetice.

Și într-un studiu publicat pe site-ul Comisiei Europene se precizează că radiația emisă de 5G e în mare parte aceeași ca și pentru 4G, 3G și 2G, cu o singură excepție: undele milimetrice. Aceste unde se află la o frecvență mai înaltă decât cele utilizate până acum în telecomunicații mobile, dar rămân la nivelul de radiație neionizantă.


Care sunt potențialele riscuri de sănătate ale 5G? 

 

La această întrebare a răspuns Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform căreia, până în prezent, nu s-au descoperit efecte adverse asupra sănătății care să fie corelate cauzal cu expunerea la tehnologiile wireless. Concluziile legate de sănătate sunt formulate pe baza studiilor realizate pe întreg spectrul radio, însă, până acum, doar câteva studii au fost efectuate la frecvențele utilizate de 5G.

„Încălzirea țesuturilor este principalul mecanism de interacțiune între câmpurile de radiofrecvență și corpul uman. Nivelurile de expunere la radiofrecvență generate de tehnologiile actuale determină o creștere nesemnificativă a temperaturii în corpul uman.

Pe măsură ce frecvența crește, penetrarea în țesuturile corpului este mai redusă, iar absorbția energiei devine mai concentrată la suprafața corpului (piele și ochi). Atâta timp cât expunerea totală rămâne sub limitele internaționale, nu se anticipază consecințe pentru sănătatea publică”, transmite OMS.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.