Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.12.2024
www.factual.ro
FALS | Ar fi apărut tancuri pe stradă după anularea alegerilor prezidențiale

După anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu tancuri pe străzile din România și a fost intens promovată ideea că țara noastră ar intra în război. O parte dintre postările de pe Facebook pe această temă pot fi văzute aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici.

 

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat rapid prin platforma inforadar.ro, unde a anunțat că aceste informații sunt false, dar și că cele mai multe dezinformări au fost răspândite pe TikTok.

 

Prima dată MApN a transmis, pe 6 decembrie, că sunt speculate diverse deplasări de coloane militare (cu tancuri) pe drumuri sau pe calea ferată, care sunt prezentate drept pregătiri de război.

 

În acest ultim caz, MApN arată că au fost folosite inclusiv imagini cu coloane de tehnică militară participantă la Parada Militară de la 1 decembrie.

 

„Oricât de absurde ar părea, astfel de scenarii alarmiste și generatoare de panică sunt masiv răspândite pe rețelele digitale, în special TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO.

 

În ultimii trei ani, pe platforma InfoRadar am demascat în repetate rânduri astfel de încercări de manipulare. Postări dedicate acestui subiect pot fi vizualizate în arhiva InfoRadar, aici, aici, aici, aici, aici sau aici. Puteți consulta și alte postări pe subiecte asemănătoare, prin care au fost semnalate, de-a lungul timpului, diferite tentative de dezinformare”, potrivit MApN.

Pe 7 decembrie, MApN a venit cu o altă comunicare privind dezinformările din online. De această dată, ministerul a abordat diferite videoclipuri cu deplasări de tancuri, realizate în zile anterioare, care sunt prezentate în mod fals ca fiind realizate pe 7 decembrie.

Un exemplu concret sunt imaginile surprinse în filmarea din București care au fost, de fapt, realizate în dimineața zilei de 1 decembrie, și reprezintă deplasarea mijloacelor de luptă din dotarea Armatei României și a unor armate aliate care au făcut parte din blocul de paradă.

Tancurile și mașinile blindate din imagini se deplasau către Piața Presei Libere, pentru constituirea dispozitivului de defilare care a trecut pe sub Arcul de Triumf, cu ocazia Paradei Militare Naționale, potrivit MApN.

 

A treia comunicare pe acest subiect a fost făcută de MApN în 8 decembrie. De această dată, filmările răspândite pe rețelele de socializare au vizat frontierele României și infrastructura portuară (exemplu de postare falsă aici).

 

„Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea,  tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanța – locația filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o ‘dovadă’, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război”, transmitea MApN.

Sursă: inforadar / Ministerul Apărării Naționale

 

MApN a evidențiat că astfel de postări au scopul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panică în rândul cetățenilor. Din acest motiv, este important să ne informăm din surse oficiale.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.