Dezinformări rețele sociale
Data postării: 15.10.2024
www.factual.ro
FALS | Aurora boreală ar fi fost provocată de HAARP

O dezinformare virală pe rețelele de socializare susține că aurora boreală, vizibilă și din România în 11 octombrie, ar fi fost, de fapt, provocată de antenele HAARP.

În primul rând, prezența aurorei boreale pe cer în România a fost constatată de specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care au surprins izbucnirile fenomenului de la miezul nopții printr-o cameră all-sky. Imaginile pot fi văzute aici.

Adrian Șonka, astronom la acest observator, a oferit o explicație, pentru Buletin de București, privind vizibilitatea fenomenului în România. El a subliniat că acest fenomen s-a datorat unei erupții solare, cunoscută sub denumirea de ejecție coronală de masă.

Pe 9 octombrie, din cauza erupției, s-a aruncat materie în spațiu care a ajuns, în câteva zile, aproape de Pământ. Când această materie a intrat în atmosferă, a generat efecte luminoase pe cer. Astfel, am văzut aurora boreală, de obicei observabilă doar în zonele polare, dar și un fundal roșiatic, datorită intensității fenomenului.

Fenomenul a fost observat atât în Europa, cât și în părți din Statele Unite. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a anunțat că o ejecție coronală de masă, care reprezintă o erupție de material solar și câmpuri magnetice, se îndreaptă spre Pământ. Atunci când aceste particule ajung pe planetă, pot provoca furtuni geomagnetice.

NOAA a preconizat că această ejecție coronală va afecta Pământul, având potențialul de a genera reacții geomagnetice intense, și a urmărit fenomenul.


De ce e mai vizibilă Aurora Boreală în acest an?


 

Luminile Nordice sunt mai vizibile în prezent datorită faptului că Soarele se află la apogeul ciclului său solar de 11 ani, ceea ce înseamnă că ejecțiile coronale de masă sunt mai frecvente.

 

Cercetătorii de la NASA analizează Soarele pentru a înțelege fluctuațiile sale și spun că, aproape la fiecare 11 ani, polii magnetici ai Soarelui se inversează, ceea ce duce la o activitate solară mai intensă. În perioadele de minim solar, Soarele este calm, iar în timpul maximului solar, acesta emite flăcări și erupții puternice.

 

Predicțiile ciclului solar îi ajută pe specialiști să anticipeze vremea spațială, care variază similar cu vremea de pe Pământ. Exploziile solare pot avea efecte diverse, de la aurora boreală la perturbări în orbitele sateliților și în comunicațiile radio, conform NASA.

 

Centrul de Predicție a Vremii Spațiale al NOAA a revizuit estimările pentru Ciclu Solar 25 și a transmis că activitatea solară va crește mai repede și va atinge un maxim mai ridicat decât se anticipa inițial. Astfel, s-a preconizat că Ciclu Solar 25 atinge apogeul între ianuarie și octombrie 2024.

 

Aurora boreală a mai putut fi vizibilă în România și în noaptea de 10 spre 11 mai, fapt pe care l-a comunicat și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Și data trecută au apărut dezinformări în jurul fenomenului privind culoarea aurorei.

 

Atunci, Factual.ro a arătat că, la bază, aurorele sunt cauzate de particulele energizate care provin de la soare și care se lovesc în atmosfera superioară a Pământului la viteze de până la 72 milioane km/h. Câmpul magnetic al Pământului redirecționează apoi particulele către polii nord și sud. Particulele încărcate electric intră ulterior în atmosfera Pământului, excitând atomii și moleculele de gaz și generând aurore. Procesul este similar cu modul în care funcționează luminile de neon.


HAARP nu are legătură cu Aurora Boreală


 

De asemenea, într-un alt material, Factual.ro a demontat deja afirmația că ar exista o legătură între aurora boreală și antenele HAARP, așa cum susține postarea analizată.

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) este un program nord-american care studiază ionosfera, cel mai înalt strat al atmosferei. Inițial, a fost gestionat de Forțele Aeriene ale SUA, dar în 2015 a fost transferat Universității din Fairbanks, Alaska. Acest transfer a generat teorii ale conspirației, sugerând că guvernul ascunde un proiect cu implicații globale.

HAARP este cel mai puternic transmițător de radiofrecvență din lume, folosit pentru studii științifice ale ionosferei. Deși poate interacționa temporar cu aceasta, nu poate influența vremea, provoca cutremure sau genera aurora boreală. Conform site-ului oficial, energia sa este mult mai slabă decât procesele naturale care formează aurora.

 

Mai multe detalii despre acest subiect sau despre HAARP găsiți în verificările noastre, aici, aici sau aici

 

Și în luna mai, când un fenomen similar a avut loc, aurora boreală a generat întrebări legate de posibile conexiuni cu experimentele Programului HAARP, care se desfășurau în acea perioadă.

Jessica Matthews, directorul HAARP, a declarat atunci într-un comunicat publicat pe site-ul oficial că „experimentele științifice HAARP nu au avut nicio legătură cu furtuna solară sau cu activitatea aurorală ridicată observată la nivel global.”

SEO optimized by sem.ro SEO agency.