Dezinformări rețele sociale
Data postării: 21.05.2024
www.factual.ro
FALS | Aurora boreală nu este roșie, ci verde și apare doar în țările nordice

Vizibilitatea aurorei boreale din România a dus la mai multe opinii care dezmint caracterul natural al fenomenului. Printre argumentele celor care contestă fenomenul natural sunt acelea că aurora boreală ar fi exclusiv de culoare verde, nu roșie, iar acest fenomen e prezent doar în țările nordice și nu ar avea cum să apară și în România în mod natural.


Ce s-a întâmplat, de fapt?

 

Conform comunicatului de presă emis de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în noaptea de 10 spre 11 mai 2024, în România a putut fi surprinsă aurora boreală din mai multe orașe. În mod special, zona nordică a țării s-a bucurat de spectacolul de lumini, însă fenomenul a putut fi observat îndeajuns de bine de peste tot. 


Care este cauza apariției aurorei boreale într-un loc atât de neobișnuit?

 

Reprezentanții Observatorului Astronomic au precizat că fenomenul a fost unul deosebit de puternic și cu caracter relativ excepțional, pentru că au avut loc, simultan, trei erupții solare: 

„…trei erupții solare puternice au trimis material solar înspre Pământ, iar câmpul magnetic al planetei noastre a permis ca o parte din ceea ce a venit de la Soare să intre atmosferă. Rezultatul a fost o apariție a aurorei boreale în zone din care în mod normal nu se vede”.

Camera all-sky de care instituția dispune a înregistrat cele două izbucniri ale aurorei, precum se poate observa în imaginile distribuite pe paginile de socializare ale Observatorului.  




Cum explică acest fenomen oamenii de știință?

Într-o declarație oferită jurnaliștilor Agerpress, dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, a explicat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că, în anumite situaţii, poate fi observată şi la latitudini mai joase: 

„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi o poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”.  

Fenomenul a fost vizibil în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.


De ce unele aurore boreale au culoarea roșie?

 

Space.com, una dintre principalele surse de știri despre explorarea spațiului, inovații și astronomie, care funcționează de peste 20 de ani în acest domeniu, a explicat acest aspect  într-un articol din 2023. 

Aurorele boreale sunt fenomene naturale care îmbracă mai multe culori – verde, roșu închis, roz, albastru, violet sau galben, depinzând de ceea ce le generează. La bază, aurorele sunt cauzate de particulele energizate care provin de la soare și care se lovesc în atmosfera superioară a Pământului la viteze de până la 72 milioane km/h. Câmpul magnetic al Pământului redirecționează apoi particulele către polii nord și sud. Particulele încărcate electric intră ulterior în atmosfera Pământului, excitând atomii și moleculele de gaz și generând aurore. Procesul este similar cu modul în care funcționează luminile de neon. 

Aurorele verzi sunt, de obicei, produse atunci când particulele încărcate se ciocnesc cu concentrații mari de molecule de oxigen din atmosfera Pământului la altitudini de aproximativ 100 până la 300 de kilometri, potrivit Agenției Spațiale a Canadei – Canadian Space Agency.

*Foto: Canadian Space Agency, University of Calgary, Astronomy North

 

Aurorele roșii sunt, comparativ cu cele verzi, mai puțin frecvente și sunt, de obicei, asociate cu o activitate solară intensă. Ele apar atunci când particulele solare reacționează cu oxigenul la altitudini mai mari, în general, de la 300 până la 400 km, conform Agenției Spațiale a Canadei. La această înălțime, oxigenul este mai puțin concentrat și este excitat la o frecvență sau o lungime de undă mai mare, făcând vizibil roșul. Sunt adesea văzute la marginile superioare ale afișajului.

Chiar dacă sunt mai rare, aurorele boreale de culoare roșii au fost observate în multe puncte de pe planetă. Oferim mai jos câteva exemple:

*Auroră boreală observată în Alaska. Foto credit: Michael Klensch, fotografie publicată de pe National Park Service (SUA)


*Auroră boreală deasupra Poloniei, mai 2024. Imagine aparținând fotografului polonez Mariusz Durlej, publicată de NASA

 

*Auroră boreală deasupra Europei și Canadei, februarie 2023. Imagine aparținând fotografului Mike MacLellan, publicată de Space.com

 


Aurora boreală în alte state 

 

Prezența aurorei boreale în România nu a reprezentat un caz izolat. Au fost înregistrate mai multe astfel de raportări ale fenomenului, în mai 2024 – în situații similare s-au aflat Marea Britanie, Republica Cehă și Germania, după cum a transmis într-un articol recent The Guardian. 


Concluzie

 

Deși neașteptat și neobișnuit pentru zona geografică în care ne situăm, aurora boreală a fost vizibilă și în România în noaptea dintre 10 și 11 mai 2024, prin prisma unui fenomen natural – cele 3 erupții solare care au transmis material către câmpul magnetic al Pământului. Interacțiunea dintre particulele solare și straturile atmosferei planetei noastre au rezultat în jocul de lumini. 

 

Culoarea luminii aurorelor depinde de amestecul de gaz din atmosferă, la fel cum culoarea luminii de neon depinde de amestecul de gaz din interiorul tubului – ceea ce justifică nuanțele de roșu pe care aurora boreală vizibilă și în România le-a avut. 



SEO optimized by sem.ro SEO agency.