Un articol cu titlul “MAI ȘTII BANCNOTA DE 5.000 DE LEI DIN 1998? ACUM, ÎN OCTOMBRIE 2022, SE VINDE CU 300.000 RON” induce ideea că bancnotele românești contemporane ar valora foarte mult.
Textul articolului face referire la un anunț de pe platfoma OLX, unde un utilizator din localitatea Ștei, județul Bihor, cere, pentru o bancnotă de 5.000 de lei, emisă în 1998, nu mai puțin de 300.000 de lei. Dar faptul că o persoană privată cere această sumă nu înseamnă că aceasta este valoarea ei.
Practic, acesta este cel mai mare preț regăsit pe platfoma OLX, pentru acest tip de bancnotă. Tot aici pot fi găsite bancnote similare, cu prețul de 20 de lei.
Cum astfel de anunțuri preluate de presă nu sunt izolate (exemple aici, aici șiaici), Factual.ro a luat legătura cu reprezentanții Societății Numismatice Române. Organizația, înființată în 1903, adună principalii colecționari de monedă din România.
“Nu există așa ceva. Nu exista monedă la asemenea valoare, nu numai românească. O monedă de aur în câteva exemplare, din Antichitate sau nu știu ce realitate medievală costă între 30.000 și 50.000 de euro. Depinde de background-ul cultural, de interesul științific, de resursa financiară, de pasiunea fiecăruia. Ele pot fi de la cele mai vechi, până la cele din perioada modernă și contemporană. Există marile colecții străine, pentru că în România nu mai există din perioada interbelică, cu monedă grecească, monedă romană, monedă medievală. Depinde de regiunea geografică din care se face colecția respectivă. Din ce știu eu, s-au vândut cu o sută și ceva de mii de dolari, poate 200.000 de dolari, Decadrahme extrem de rare bătute la Siracuza în secolul III î.Hr. sau piese extrem de rare din Chesonesus Tauric. Acestea sunt lucruri cu totul excepționale”, explică președintele Societății Numismatice Române, Emanuel Petac.
Cât privește emisiunile de bancnote românești de după 1989 retrase din circulație și prețul de piață, reprezentantul Societății Numismatice Române susține că acestea nu au deloc o valoare istorică.
“Acestea sunt lucruri absolut comune, care nici măcar nu pot fi considerate de patrimoniu. Sunt sume mici și asta doar dacă găsești pe cineva interesat, fără îndoială. Sunt puține persoane care strâng bancnotă sau monedă strict contemporană. E adevărat că au dispărut de pe piață, dar nici nu vor fi valori și piese extrem de căutate vreodată. Aceasta este o marotă care a apărut în ultima vreme, din dorința de senzațional. Până la urmă, nu e vinovat cine cere, ci cine dă. Legea Patrimoniului prevede o vechime minimă de 50 de ani, pentru ca o monedă sau o bancnotă sau orice alt artefact să poată fi luat în discuție ca susceptibil de a fi de patrimoniu. Dar asta nu înseamnă neapărat că toate sunt de patrimoniu, dacă sunt mai vechi de 50 de ani. Valorile în acest caz sunt mici și medii, în niciun caz nu se poate vorbi despre cifre fantasmagorice de genul 300.000 de lei pe o bancnotă. Așa ceva pur și simplu nu există. Cele mai scumpe monede românești sunt cele de aur din vremea lui Carol al II-lea și, desigur, mai mult sentimental dar și ca raritate, prima monedă românească de aur bătută de Carol I – faimosul pol din 1868, adică 20 de lei din 1868. E vorba de prima monedă de aur emisă de statul român modern care a fost bătută în câteva sute de exemplare din care s-au păstrat foarte puține. Aici e vorba de câteva zeci de mii de euro”, conchide președintele președintele Societății Numismatice Române, Emanuel Petac.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.