Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.10.2024
www.factual.ro
FALS | Campania de vaccinare post-inundații ar fi fost menită să extermine populația

Un utilizator Facebook a distribuit o captură de ecran a unui mesaj de pe un grup al locuitorilor din comuna Pechea, județul Galați.

În postarea originală se vorbește despre o campanie de vaccinare împotriva hepatitei A și tetanosului, în tabăra de sinistrați din Pechea, amenajată în urma inundațiilor din Galați.

DSP Galați a transmis, prin intermediul autorităților locale, o recomandare de vaccinare, tuturor persoanelor care au intrat în contact cu mâlul rezultat în urma inundațiilor.

În captura de ecran a postării originale, distribuite de utilizatorul Facebook, acesta sugerează că vaccinul împotriva hepatitei și a tetanosului poate aduce moartea.

Apa contaminată a fost o problemă post-inundații, DSP Galați anunțând, pe 18 septembrie, că inclusiv apa curentă a devenit nepotabilă. 

Tot în acea perioadă, DSP Galați a lansat o campanie de vaccinare a populației împotriva hepatitei A și a tetanosului, pentru populația din județ, printre comunele beneficiare ale acestor vaccinuri fiind și comuna Pechea, menționată mai sus.

Conform unui comunicat al instituției din 4 octombrie, aproape 290 de persoane au fost vaccinate împotriva tetanosului, iar 3 împotriva hepatitei A. Până în acest moment, nu au fost înregistrare reacții adverse.


Vaccinarea în timpul inundațiilor

 

Într-un ghid privind măsurile de protecție în caz de inundații, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP)  recomandă vaccinarea în timpul inundațiilor, în special cea împotriva tetanosului. Focarele de boală au șanse mult mai mari să apară în zonele cu inundații, pentru că apa devine contaminată.

Autoritățile recomandă vaccinarea împotriva tetanosului în special pentru persoanele care se vor ocupa de curățarea zonei, pentru că există riscul de a apărea mici lovituri, zgârieturi, răni în urma procesului, ceea ce facilitează intrarea virușilor în organism.

De asemenea, în urma inundațiilor, mai arată ghidul INSP, pot apărea boli infecțioase transmise de țânțari și rozătoare – țânțarii preferă apele stătute, murdare, iar rozătoarele se adună în zonele unde găsesc mai ușor de mâncare (aluviunile aduc multe surse de hrană ușor de obținut pentru acestea).

În urma inundațiilor, atât apa, cât și alimentele pot fi contaminate cu diverse bacterii sau virusuri, vaccinarea fiind un factor important, pe lângă igiena corespunzătoare, pentru protejarea împotriva unor boli infecțioase, precum hepatita.

În 2014, DSP Timiș a lansat o campanie de vaccinare împotriva tetanosului și difteriei, în urma inundațiilor care au avut loc în vara  acelui an.

Animalele pot fi, de asemenea, afectate de boli infecțioase care pot fi transmise către oameni în urma inundațiilor, arată un comunicat de presă al Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA a instituit o celulă de criză, în urma inundațiilor din luna septembrie, pentru monitorizarea și gestionarea situației animalelor din zonele afectate de calamități.

Agenția a atras atenția, în special, asupra antrax-ului, care poate reprezenta un pericol pentru populația din zona județelor afectate de inundații:

 „Importanța acțiunilor sanitare veterinare, în special a vaccinărilor, constă în faptul că incidența unor boli, care în mod normal sunt controlate, ar putea crește. Un pericol real este reprezentat de antrax.”

Direcțiile sanitare veterinare (DSVSA) din aceste județe au urmat să instituie măsuri, în colaborare cu fermierii, privind prevenirea și combaterea bolilor la animale, a celor transmisibile la om și monitorizarea siguranței alimentelor.


Hepatita A

 

Hepatita A este o infecție foarte transmisibilă, care provoacă inflamația ficatului și poate afecta capacitatea acestuia de a funcționa. Cel mai adesea, Hepatita A se transmite prin materiile fecale ale unei persoane infectate, prin alimente sau apă contaminată, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Apa contaminată este tocmai una dintre problemele care apar în urma inundațiilor.

Hepatita A se poate preveni printr-o igienă personală mai bună, depistarea contacților și vaccinarea persoanelor expuse.

Vaccinul împotriva Hepatitei A este în general sigur și de o eficiență sporită, până și pentru persoanele cu sistemul imunitar compromis. Singurele efecte secundare ce pot apărea, precizează CDC, sunt de obicei ușoare, și trec în maxim 2 zile. O listă a posibilelor efecte adverse se regăsește aici. În cazuri foarte rare, vaccinul (ca, de altfel, toate vaccinurile) poate cauza o reacție severă alergică care poate amenința viața, motiv pentru care vaccinaților li se recomandă să apeleze la sistemele de urgență de la primele simptome.


Tetanos

 

Tetanosul este o boală provocată de bacteria Clostridium titani (C. titani), bacterie regăsită în mediul înconjurător. Aceasta poate pune viața purtătorului în pericol, putând cauza chiar moartea acestuia, în SUA 1 din 10 cazuri ducând la moarte, conform CDC.

În general, oricine se poate îmbolnăvi de tetanos. Totuși, CDC consideră două categorii de persoane ca fiind cele mai vulnerabile:

  1. Persoanele care nu au fost niciodată vaccinate antitetanos sau persoanele care nu și-au făcut rapelul, într-o perioadă de odată la 10 ani.
  2. Persoanele cu răni recente, acestea fiind și mai predispuse în a se îmbolnăvi dacă este adâncă sau contaminată cu mizerie.

Primul vaccin împotriva tetanosului folosit la scara largă a fost conceput în anul 1924, conform Institutului Național de Sănătate din SUA.

CDC spune că în marea lor majoritate, persoanele care își fac acest vaccin nu au parte de efecte adverse, iar dacă acestea au loc, în general sunt efecte ușoare, care trec de la sine în câteva zile.

Au existat, în trecut, morți care au avut loc după vaccinarea antitetanos, un studiu realizat de Institutul de Medicină din SUA, în  1994 prezintă două astfel de episoade, unul din 1965 și altul din 1973.

Ambele decese ar fi fost catalogate ca fiind cauzate de anafilaxie (o reacție alergică severă care poate cauza moartea, prezentă în general la copii mici), astfel cercetătorii descoperind o relație între vaccinul antitetanos și această alergie.

În concluzia studiului, este menționat că probabilitatea ca moartea prin anafilaxie, provocată de vaccinarea antitetanos, este extrem de redusă.


Concluzie

 

Afirmațiile utilizatorului Facebook sunt false, vaccinarea a fost recomandată potrivit reglementărilor obișnuite în caz de inundații și pentru a preveni unele focare de infecție, nu pentru a provoca intenționat moartea celor afectați.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.