Dezinformări rețele sociale
Data postării: 02.07.2024
www.factual.ro
FALS | Căpitanul naționalei de fotbal a României ar fi fost obligat să poarte o banderolă cu steagul LGBTQIA+

O postare a unei pagini de Facebook s-a viralizat pe Facebook-ul în limba română și susține că Nicolae Stanciu, căpitanul echipei naționale de fotbal a României, ar fi fost obligat de UEFA (forul european care reglementează sportul), să poarte, în timpul meciurilor de la Campionatul European de Fotbal din Germania,  o banderolă cu însemnele steagului comunității LGBTQIA+, în semn de recunoaștere a minorităților sexuale. Postarea susține și că fotbalistul român ar fi refuzat această propunere.

Creatorul postării nu a oferit nicio sursă care să-i susțină afirmațiile.


FRF și UEFA neagă

Contactate de Factual.ro, Federația Română de Fotbal (FRF) și UEFA au catalogat informația ca fiind un fake news. 

FRF menționează că singura banderolă acceptată de forul continental este cea simplă sau cea oferită de UEFA în cadrul unei campanii, cum ar fi banderola albastru sau verde neon cu textul „RESPECT”, purtată și de Nicolae Stanciu în meciurile disputate până acum la EURO 2024.

Meciul de fotbal disputat de România și Belgia în grupa E a EURO 2024, în Koln, Germania, 22 iunie 2024. Inquam Photos / Ștefan Constantin

 

Aceleași aspecte sunt menționate și în regulamentul UEFA privind echipamentul de joc, articolul 42, litera h):

  • Banderola trebuie să fie lipsită de orice elemente decorative, cu excepția cuvântului „căpitan” sau a unei abrevieri a acestuia.
  • Nu este permisă identificarea producătorului.
  • UEFA poate furniza banderole de căpitan pentru anumite meciuri de competiție în sprijinul campaniilor UEFA.

 

În 2021, atunci când a avut loc ultima ediție a Campionatului European de Fotbal, a avut loc o situație asemănătoare, apărând mai multe știri false referitoare la cum UEFA ar fi obligat căpitanii echipelor naționale să poarte banderole cu însemnele comunității LGBTQIA+. 

Manuel Neuer, căpitanul naționalei de fotbal a Germaniei, a purtat, de mai multe ori în cadrul turneului, o banderolă în forma steagului comunității Queer. La acel moment, UEFA a lansat o investigație, privind o posibilă afișare a unor simboluri politice, lucru interzis de forul continental.

La scurt timp, UEFA a decis să nu îl sancționeze pe jucătorul german, considerând banderola purtată de el ca fiind un „simbol al diversității și, prin urmare, o cauză bună”.

De altfel, mai mulți jucători au purtat o astfel de banderolă, spune Politifact. Printre astfel de jucători se numără căpitanii unor naționale de fotbal foarte bine cotate, precum Anglia sau Olanda.

Înainte de Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, din anul 2022, FIFA a interzis afișarea căpitanilor cu banderole ce au însemnele comunității queer imprimate pe acestea, din cauza legilor anti-LGBT din Qatar, mai arată articolul Politifact.

Jucătorii echipei naționale a Germaniei au protestat în fața deciziei forului internațional, prin a își acoperi gurile, înainte de meciul împotriva Japoniei.

Banderola interzisă de FIFA este numită „OneLove” și este parte a unei campanii împotriva discriminării minorităților sexuale. Promotorul campaniei a fost Federația Olandeză de Fotbal, mișcarea fiind începută în anul 2020.

Înaintea turneului final din Qatar, mai mulți căpitani ai echipelor naționale au declarat că vor purta această banderolă, în semn de protest față de decizia FIFA de a interzice aceste semne. 

Totuși, aceștia au renunțat la acțiune, după ce  forul internațional a anunțat sancțiuni în timpul meciului pentru astfel de gesturi (cartonaș galben, respectiv cartonaș roșu, care duce la eliminarea jucătorului de pe teren).


Concluzie

 

Informațiile prezentate pe pagina de Facebook sunt false, UEFA nu a obligat căpitanul echipei naționale a României în a purta o banderolă cu însemnele comunității queer. 

UEFA nu susține, dar nici nu amendează federațiile naționale, în cazul în care un jucător poartă o astfel de banderolă.

 



SEO optimized by sem.ro SEO agency.