Un utilizator Meta a postat un videoclip preluat de pe TikTok, în care se afirmă că chimioterapia nu ar funcționa, în 97% dintre cazuri.
Videoclipul, care are o durată de 5 minute, poate fi vizionat integral pe YouTube. În imagini, se pune sub semnul întrebării eficiența tuturor tratamentelor, sugerându-se că acestea nu sunt decât mijloace, într-un sistem corupt, de a îmbogăți medicii și producătorii.
„Dacă mergi la doctor cu o infecție sinusală și acel doctor prescrie un antibiotic, nu primește niciun comision financiar. Acum, dacă prescrie 5.000 de antibiotice într-o lună, compania farmaceutică care îl produce s-ar putea să-l trimită în Cancun pentru o conferință, da? Dar nu primește nicio remunerație. Cu medicamentele chimioterapice e diferit! Medicamentele chimioterapice sunt singura clasificare de medicamente din care medicul care le prescrie primește un comision direct. Deci, dacă medicul tău îți prescrie chimioterapie, iată cum se întâmplă, mai mult sau mai puțin. Medicul o cumpără de la compania farmaceutică pentru 5.000 de dolari, o vinde pacientului pentru 12.000 de dolari, asigurarea plătește 9.000 de dolari, iar medicul își însușește diferența de 4.000 de dolari. Și ar trebui să fie multe. Singurul motiv pentru care se folosește chimioterapia este pentru că medicii câștigă bani din asta. Punct! Nu funcționează în 97% din cazuri!
Peter Glidden se recomandă ca fiind medic naturopat. Conform Asociației Colegiilor Medicale Naturopatice Acreditate, medicii naturopați sunt educați în științele de bază și în modalitățile de tratament complementare și alternative, concentrându-se pe „corp, minte și spirit”. De asemenea, naturopații susțin că pun accent pe capacitatea naturală a corpului de a se vindeca. Peter Glidden nu face parte din lista medicilor naturopați acreditați.
Pe site-ul său, Peter Glidden oferă tratamente și consultații contra cost. Așa cum singur scrie într-un disclaimer, informațiile distribuite nu sunt aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, iar produsele recomandate nu sunt destinate diagnosticării, tratării sau prevenirii bolilor, de către autorități.
Peter Glidden consideră că Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA este o organizație coruptă, influențată de industria farmaceutică. De asemenea, acesta susține că este medic naturopat acreditat de American Association of Naturopathic Physicians, însă nu apare în lista medicilor acreditați de pe site-ul asociației.
Glidden își împărtășește opiniile despre medicină, știință și metafizică, subliniind că aceste opinii pot varia în timp.
În Europa, există peste 30 de țări în care se practică naturopatia, dar doar 3 au reglementări oficiale. În Germania, naturopații sunt recunoscuți oficial ca Heilpraktiker și trebuie să susțină un examen de stat, nefiind obligați să aibă studii în domeniul medicinei.
În Elveția, există recunoaștere oficială pentru patru domenii terapeutice specifice: medicina ayurvedică, o ramură alternativă de tratament ce provine din cultura indiană, homeopatia, o metodă de tratament natural care stimulează autovindecarea organismului, medicina tradițională chinezească și naturopatia europeană tradițională. În Portugalia, naturopatia este reglementată ca parte a medicinei neconvenționale, incluzând acupunctura și homeopatia, conform legislației adoptate în 2003 și 2013.
Afirmațiile lui Peter Glidden se bazează pe un studiu făcut de medicul Hardin B. Jones în 1956 și pe un raport din 1969 privind eficiența chimioterapiei. Aceste materiale sunt depășite cu 50-60 de ani, iar Hardin Jones a murit în 1978, astfel că orice cercetare a sa ar fi acum de peste 40 de ani.
Concluziile lui Hardin se bazează pe studii vechi din anii 1920 și 1930, care cuprind numere reduse de paciente cu cancer de sân, iar modul său de cercetare nu a inclus criteriile esențiale ale realizării unui studiu.
David Henry Gorski, oncolog american și profesor de chirurgie la Wayne State University School of Medicine, specialist în chirurgia cancerului mamar la Institutul Karmanos de Cancer, a scris un articol științific în care a explicat că unul dintre tratamentele medicale contestate frecvent de susținătorii medicinei alternative este chimioterapia.
Criticile referitoare la „otrăvirea” pacienților prin chimioterapie sunt comune pe site-urile de sănătate alternativă, adesea fiind asociate cu insinuări că oncopediatrii o administrează din motive financiare, profitând de pe urma „complexului industrial al cancerului”. Criticile se concentrează, de regulă, pe două afirmații principale: chimioterapia nu este eficientă împotriva cancerului și medicii sunt influențați de motivația financiară (exact ce susține și postarea analizată).
În realitate, persoanele care fac chimioterapie au o rată de supraviețuire mai mare, comparativ cu cele care nu urmează acest tratament. Într-un studiu realizat de Academia Oxford, de 11 cercetători, printre care Emily S. Tonorezos, director al Office of Cancer Survivorship (Biroul de Supraviețuire al Cancerului) la National Cancer Institute (NCI) și Angela Mariotto, șefă a Departamentului de Analiză a Datelor la NCI, specializată în statistici cancer și modele de supraviețuire., a fost demonstrat că pacienții expuși chimioterapiei au avut o rată de supraviețuire de aproximativ 76% la 18 luni și aproximativ 60% la 30 de luni, comparativ cu 69,3% și 54,3% pentru cei neexpuși. Analiza a arătat o reducere a mortalității de 18% în rândul pacienților care au primit chimioterapie.
În 2022, în Statele Unite, erau aproximativ 18,1 milioane de supraviețuitori de cancer, iar această cifră este estimată să crească la 26 de milioane până în 2040, ceea ce reprezintă o creștere de 43,6%. Aproape 70% dintre supraviețuitori au trăit mai mult de 5 ani după diagnostic, iar cei cu peste 25 de ani de supraviețuire cresc semnificativ. Principalul tratament urmat de aceștia este chimioterapia.
Profilul de țară privind cancerul realizat în 2023 de Institutul Național de Sănătate Publică, arată că, în România, incidența cancerului este sub media Uniunii Europene, dar mortalitatea este cu 7% mai mare decât media UE și a rămas constantă în ultimii zece ani. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces, cu o rată de mortalitate în creștere de aproape 11% față de 2000. De asemenea, mortalitatea a crescut pentru alte tipuri de cancer, precum cel colorectal, de sân, prostată, hepatic, vezica urinară și pancreas. Inegalitățile sociale, prevalența factorilor de risc și investițiile scăzute în prevenție contribuie la această situație. România are oportunități de îmbunătățire prin investiții în infrastructură și resurse umane, inclusiv prin programele UE.
Un ghid pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat, realizat de European Society for Medical Oncology, arată că Uniunea Europeană abordează lupta împotriva cancerului prin cercetare, inovare și prevenție. Aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar UE investește constant în proiecte de cercetare, studii clinice și programe de prevenție (campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, finanțarea de programe care promovează renunțarea la fumat). În 2020, Parlamentul European a înființat o comisie specială pentru evaluarea și îmbunătățirea acțiunilor UE în combaterea cancerului.
Un influencer care dezinformează similar este Frank Suarez. Un utilizator Meta a distribuit o postare în care Suarez susține că chimioterapia nu funcționează.
(…) Nu există nimic în chimioterapie care sa nu fie toxic. De fapt, rezultatul chimioterapiei, rezultatele dovedite sunt doar de la 2% la 4% dintre cazurile în care funcționează. Când spun că „funcționează” este că prelungește viața, iar ei numesc „extinderea vieții” oricărei persoane care mai trăiește cel puțin 5 ani, asta înseamnă că din 98%, 96% eșuează, mor. Ăsta e adevărul, ceea ce este cel mai important, și vreau să împărtășesc cu voi, este că tocmai a ieșit un studiu care a fost făcut la McGill Cancer Center. În acest studiu a fost realizat un sondaj și este al patrulea sondaj care a fost făcut astfel și toate arată mai mult sau mai puțin la fel și repetă același lucru, spune că a fost efectuat un sondaj cu 118 medici oncologi, le-a fost pusă următoarea întrebare: imaginează-ți ca ai cancer, acum alege dintre aceste 5 terapii alternative. pe care ai folosi-o? Și le oferea pe toate alternativele, oferea chimioterapia și diferite alternative, se pare ca rezultatul din acel sondaj este că 91 de medici oncologi nu ar folosi chimioterapia pe propriul corp dacă ar avea cancer, nici nu ar permite unei rude apropiate sa o folosească”.
Frank Suarez este un influencer, are un canal de YouTube cu 9 milioane de abonați și un cont de Instagram cu 1.5M de followers. A publicat mai multe cărți despre nutriție și metabolism, însă pe site-ul său nu este nimic menționat despre studii superioare absolvite, ci despre cursuri nonformale și cercetările realizate de acesta pe cont propriu. Studiul despre care Frank Suarez vorbește nu există, McGrill University Health Center realizează studii menite să contribuie la evoluția medicinei și tratării cancerului. De pildă, în 2008, au descoperit un compus natural numit silvestrol, care poate ajuta celulele canceroase din leucemie să reacționeze din nou la chimioterapie. De asemenea, site-ul lor răspunde întrebărilor frecvente pe care oamenii le au în legătură cu cancerul și informează corect în legătură cu chimioterapia.
Postarea este falsă, chimioterapia este, în acest moment, cel mai eficient tratament împotriva cancerului. De asemenea, persoana din clip, care face aceste afirmații, nu are studii de specialitate la bază.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.