Dezinformări rețele sociale
Data postării: 20.09.2024
www.factual.ro
FALS | Ciclonul Boris a fost provocat intenționat pentru a distruge cele mai importante zone agricole românești

O postare a unui utilizator Facebook, referitor la recentele inundații din Galați, provocate de ciclonul Boris, a adunat, doar într-o zi, un număr de aproximativ 7,6 mii de aprecieri, dar și 4,2 mii distribuiri pe rețeaua socială.

În acest videoclip, utilizatorul sugerează că, de fapt, calamitățile ce au avut loc în județul Galați, și în zonele învecinate, ar fi fost provocate intenționat, acesta menționând despre un așa-zis program de „mapare” a zonelor agricole din Europa de Est, spunând următoarele: „AgriShock este un soft creat de Statele Unite, de mapare a Europei de Est, mapare cu drona a Europei de Est” (min 0:45), dar și, la final de videoclip:

„Bă voi ați auzit, am 46 de ani, ați auzit vreodată în viața voastră de ciclon în România? Bă și al dracu ciclonul ăsta, cum a venit el pe toate zonele din Vaslui, Galați, în toate zonele agricole” (min 5:05)

Motivul pentru care ar fi avut loc toate aceste evenimente, sugerează utilizatorul, ar fi producțiile agricole record din zona județului Galați, acesta catalogând-o ca fiind drept cea mai importantă regiune agricolă a României:

„Putem vorbi, astfel de legumicultorii din bazinul Tecuci, și în special comuna-solar Matca, cu cetățenii ei recunoscuți în toată Țara Românească și chiar în Europa (…) exploatații agricole care de ani buni obțin rezultate deosebite, atât în producția vegetală, cât mai ales în cea zootehnică”.(min 4:21)

Pentru a aduce argumente în sprijinul afirmațiilor sale, el a prezentat un presupus incident din anul 2008, când România ar fi trebuit să ardă 175.000 de hectare de viță de vie, deoarece producătorii de vin din alte state europene, cu precădere Franța, ar fi a avut supraproducție, așadar, România fiind considerată un pericol la adresa vinicultorilor:

„România ar fi fost nevoită să ardă peste 170 de mii de hectare de viță de vie, pentru că niște băieți de a Bruxelles au zis că <<Franța are supraproducție de vinuri. Și voi românii vă cam bateți cu vinurile franceze,pentru că sunt mai de calitate și costă mai puțin>>” (min 2:02)

Sursa acestei afirmații este un website cu numele „Apărătorul Ortodox”, care promovează diverse conspirații.


Ce este ciclonul Boris?

 

Ciclonul Boris – sau Anett – este o furtună puternică, care a adus ploi și vânturi devastatoare în zona Europei Centrale și de Est, Peninsula Balcanică, dar și în Italia, provocând viituri și inundații puternice în țări precum Austria, Cehia, Polonia și România.

Ciclonul este unul dintre multele fenomene meteorologice extreme care au avut loc în Europa în acest an, fenomene care s-au înmulțit din cauza schimbărilor climatice, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

În momentul redactării acestui articol, inundațiile provocate de ciclon au luat viața a 22 de persoane, dintre care 7 persoane doar în România.

Pe lângă pierderile de vieți omenești, terenurile agricole din județele Vaslui, dar mai ales Galați, au avut de suferit. În județul Galați, două baraje piscicole au cedat și au produs pagube majore pe terenurile agricole, arată un comunicat al Apele Române.


Unde a lovit ciclonul Boris?

 

Ciclonul Boris a adus cele mai devastatoare inundații din centrul și sud-estul Europei, din ultimele decenii. Distrugerile nu au fost doar în România, dar și în Republica Moldova, Austria, Cehia și Polonia, care a și declarat stare de dezastru natural pe teritoriul țării. 

Deoarece Europa se încălzește mult mai repede decât restul lumii, ne confruntăm cu un posibil viitor în care astfel de inundații nu sunt numite istorice, ci frecvente sau chiar anuale. Trebuie să ne pregătim să ne adaptăm la această nouă realitate”, spune Andreas von Weissenberg, șeful IFRC pentru Sănătate, Dezastre, Climă și Crize în Europa.

Unele dintre zonele cele mai grav afectate sunt grupate în Europa centrală, în jurul graniței dintre Polonia și Republica Cehă și spre capitala Austriei, Viena, arată BBC.


*Sursa: BBC

 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, în timpul unei vizite la Varșovia, ajutoare de 10 miliarde de euro pentru țările afectate.




Ce este sistemul AgriShock?

 

Sistemul AgriShock este un sistem informatic, care urmează să fie realizat de Ministerul Apărării din SUA. Scopul programului este de a oferi informații cât mai relevante despre impactul pe care l-ar avea urmările unui război nuclear asupra diverselor culturi agricole. 

Crearea sistemului se va baza pe mai multe studii precedente ce au ca subiect efectul iernile nucleare, precum un raport din 2022 al Fizicienilor Internaționali pentru Prevenția Războiului Nuclear sau un studiu al Comitetului Științific al Uniuni Științifice privind Problemele Mediului. 

Deocamdată, acesta se află în stadiul de proiect. Departamentul Apărării din SUA a lansat, în septembrie 2024, o licitație pentru firmele interesate să participe la realizarea proiectului.

Informații despre acest sistem au apărut pe website-uri cu o reputație îndoielnică.

Spre exemplu, EIR News a postat un articol în care este menționată ca sursă publicația Russia Today, interzisă în UE, din cauza propagandei pro-ruse pe care o promovează, dar și legăturilor conducerii publicației cu figuri din interiorul Kremlinului.

EIR News a mai promovat, în trecut, propagandă pro-rusă, dar și teorii ale conspirației.


Conspirația potrivit căreia România ar fi trebuit să ardă 175.000 de ha de viță de vie 

 

Un alt aspect menționat de autorul videoclipului este acela că România ar fi trebuit, în anul 2008, să ardă aproximativ 175.000 de hectare de viță de vie. 

Acesta, ca metodă de a prezenta probe pentru cele spuse, a atașat o captură de ecran a unui articol de pe site-ul „Apărătorul Ortodox”. 

Presupusa informație este din anul 2008, sursa acesteia fiind încorporată în text, în formă de  clip video modificat, cu unele inserturi din Jurnalul TVR. Videoclipul inițial a fost postat tot în 2008 de către un utilizator YouTube, acesta adăugând peste clipul original diverse texte care promovează conspirații, modificând astfel știrea TVR. 

În știrea originală s-a discutat, de fapt, despre o criză în domeniul viticol european, produsă de o supraproducție a vițelor de vie, dar și de concurența altor piețe de profil din lume. 

Pe lângă mai multe măsuri de ajutoare date de UE, menționate și într-un raport al Comisiei Europene, s-a decis și ca toate țările membre UE, să ardă, voluntar, 175.000 de hectare de viță de vie ce nu se aflau în acel moment în exploatare, din cele 3,7 milioane existente, la acel moment, în interiorul UE.

În 2020, anul în care se găsesc cele mai recente statistici referitoare la vița de vie din UE, aceasta era cultivată pe 3,2 milioane de hectare în UE, echivalentul a aproximativ 45% din totalul suprafețelor viticole din lume.

Tot în 2020, România avea cea mai mare suprafață de viță de vie din UE, aproximativ 845.000 de hectare, o valoare mai mică față de anul 2015, când pe teritoriul țării se aflau 855 de mii de hectare.

Deși țara noastră are cea mai mare suprafață de viță de vie, un mic procent din aceste vii sunt potrivite pentru standardele de calitate a vinului din UE.

Politica de calitate a UE urmărește să protejeze denumirile unor produse specifice pentru a promova caracteristicile lor unice, legate de originea lor geografică, precum și de know-how-ul tradițional, acestea standarde fiind importante când vine vorba de comerțul de vin și alimente la nivel mondial.

Aceste standarde se numesc „indicații geografice”, acestea fiind:

  • DOP – denumire de origine protejată (alimente și vin) – produsele au legături puternice cu locul unde sunt produse. – Exemplu: Uleiul de măsline din Kalimata, Grecia
  • IGP – indicație geografică protejată (alimente și vin) – legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică este în esență atribuit originii sale geografice. – Exemplu: Șunca de Westphalia, Germania
  • IG – indicație geografică (băuturi spirtoase). – o băutură spirtoasă a cărei calitate este strâns legată de regiunea geografică unde aceasta este produsă – Exemplu: Whiskey-ul irlandez

 

Doar 2.050 de hectare de viță de vie au fost folosite, în România, pentru producerea vinurilor DOP și aproximativ 9.000 de hectare pentru vinurile IGP.


Județul Galați și agricultura 

 

Tot în videoclipul postat pe Facebook, utilizatorul mai prezintă date despre fondul funciar al județului Galați. Informațiile prezentate sunt pot fi găsite și pe site-ul INSSE Galați, dar sunt valabile pentru anul 2012.

Cele mai recente date referitoare la fondul funciar a județului Galați sunt din anul 2014, însă acestea nu sunt foarte diferite față de cele din anul 2012.


*Sursă: Institutul Național de Statistică – Galați

De menționat este că, pe pagina INSSE Galați, este menționat faptul că până la finalizarea acţiunii de cadastrare a ţării de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, seriile de date sunt blocate la nivelul anului 2014, ultima actualizare a paginii având loc în data de 31 decembrie 2023.

Ulterior, autorul clipului mai menționează că aproximaitv 40% din populația ocupată a județului Galați ar lucra în agricultură. Însă, conform datelor INSSE Galați, în anul 2022, din 158.000 de persoane, doar 20.000 de rezidenți lucrează în domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului, adică aproximativ 13% din populația ocupată.


Concluzie

 

Afirmațiile utilizatorului Facebook sunt false. Ciclonul Boris este unul dintre multele evenimente meteo extreme care au loc din cauza schimbărilor climatice, acestea nefiind provocate de sistemul AgriShock, care nici măcar nu este funcțional.

*Foto copertă: Urmări ale inundatiei petrecute în localitatea Slobozia Conachi din Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

SEO optimized by sem.ro SEO agency.