Un utilizator al platformei Meta a postat, în 22 septembrie, un videoclip preluat de pe TikTok, în care Diana Șoșoacă, membră a Parlamentului European, vorbește despre cum fenomenele meteorologice din ultima vreme sunt cauzate de marile puteri ale lumii prin Sistemul HAARP.
Totodată, în acest videoclip, Diana Șoșoacă critică guvernul României pentru neadoptarea unor mecanisme de prevenție.
„Sunt vreo 6-7 țări care sunt afectate. Culmea, în Portugalia, incendii, și mor oameni pe capete arși. Deci, înco` sunt ape, încolo sunt incendii masive, și-n Grecia la fel. Atenție, nu sunt fenomene meteorologice normale. Îmi asum ceea ce spun – sunt provocate de marile puteri prin Sistemul HAARP. Acuz marile puteri de ucidere în masă, de genocid, prin crearea de evenimente meteorologice artificiale prin Sistemul HAARP. Știu foarte bine ce spun, știți că am în jurul meu oameni care se ocupă și sunt specialiști în așa ceva. Mi-a vorbit domnul general Străinu la Școala de Vară despre acest lucru, așa că avem o gravă problemă. V-am spus că suntem într-un război neconvențional.
În același timp, pentru că am văzut că guvernul României nu face niciun pas, pentru că, atenție, toate aceste fonduri și mecanisme se activează la cererea expresă a guvernului țării. Până la ora aceea, și cred că nici acum, Guvernul României nu a făcut nicio cerere. Asta ține de domnul Marcel Ciolacu, prim ministrul României, și de domnul Raed Arafat, care guvernează sistemul de situații de urgență de atâția ani și sub mâinile lui și sub conducerea lui mor atâția oameni. Unde este prevenția, domnule Arafat? Dumneavoastră ați văzut, Viktor Orban nu a venit la Strasburg, deși era foarte important să vorbească pentru că a preluat președinția UE, da? Și trebuia să aibă un discurs și a spus: Nu voi veni, stau în țara mea să-mi ajut semenii și să fac prevenție! A fost anunțat că va crește Dunărea, a fost anunțat că vor fi inundații. S-a dus lumea puhoi, au început să facă diguri, căi de eliberare a apelor astfel încât să evite și distrugerea de bunuri și, mai ales, pierderea de vieți omenești”.
Ciclonul Boris a fost cauzat de o zonă de presiune joasă, o zonă în care aerul cald se ridică, lăsând loc pentru aer rece să coboare, ceea ce poate duce la formarea norilor și precipitațiilor, rezultată din coliziunea aerului rece din Arctic cu aerul cald din sud, fiind alimentat de temperaturile ridicate ale apei din Marea Mediterană. Ciclonul Boris a afectat România, Ungaria, Polonia, Cehia, Austria și Slovacia.
Schimbările climatice au amplificat efectele furtunii, deoarece o atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate, ceea ce duce la ploi mai intense. Oceanele calde cresc evaporarea, hrănind furtunile. Astfel, pentru fiecare 1°C creștere a temperaturii globale, atmosfera poate reține cu 7% mai multă umiditate, ceea ce intensifică impactul furtunilor ca Boris.
Pe 19 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care vizează măsurile ce trebuie luate de Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți prevenția, gestionarea și cooperarea în cazul catastrofelor naturale.
Documentul subliniază necesitatea unui suport solid și a resurselor pentru Mecanismul Uniunii Europene de Protecție Civilă (UCPM), având în vedere creșterea numărului de dezastre naturale. Se solicită Comisiei Uniunii Europene și Statelor Membre să fie pregătite să asiste orice țară care solicită ajutor de urgență.
Comisia este încurajată să implementeze recomandările pentru îmbunătățirea capabilităților operaționale și să grăbească înființarea unei flote rescEU permanente (o flotă de stingere a incendiilor formată din avioane, elicoptere și pompieri, poziționați strategic pentru intervenții rapide în țările vulnerabile). Din punct de vedere financiar, documentul subliniază necesitatea unei asistențe imediate din partea UE pentru țările afectate și solicită activarea și creșterea fondurilor pentru Fondul European de Solidaritate (EUSF). Se cere flexibilitate în aplicarea pentru fonduri și crearea unei linii de finanțare de urgență pentru a sprijini recuperarea rapidă și investițiile în măsuri preventive împotriva dezastrelor viitoare.
Incendiile de vegetație sunt focuri necontrolate care apar în natură și sunt agravate de condiții climatice, precum seceta, ploaia, vântul și gestionarea pădurilor. Sezonul de incendii de vegetație din 2023 a înregistrat a patra cea mai mare suprafață arsă din istoria Uniunii Europene, totalizând aproximativ 500.000 ha.
Uniunea Europeană a întărit măsurile de combatere a incendiilor, sporind flota rescEU. Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de 10 ori în 2023 în sprijinul statelor afectate de incendii, inclusiv în zona mediteraneană și în țări din America de Sud și Canada.
Viktor Orban este, în prezent, președintele consiliului Uniunii Europene, iar, pe data de 18 septembrie, ar fi trebuit să țină un discurs pe care l-a amânat din cauza inundațiilor provocate de Ciclonul Boris. Înainte ca ciclonul să ajungă în Ungaria, autoritățile au ridicat diguri pe Dunăre, iar după ce au avut loc inundațiile oamenii s-au mobilizat pentru a evacua apa.
Sistemul HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) este o instalație care studiază un strat al atmosferei numit ionosferă, situat la altitudini la 60 km față de nivelul solului. Acest program folosește un ansamblu de antene, care pot trimite unde radio spre ionosferă. Scopul este înțelegerea interacțiunii undelor radio cu particulele de aer din ionosferă, pentru a ajuta la îmbunătățirea comunicațiilor, atât pentru uz civil, cât și militar. În prezent, HAARP este deținut de Universitatea din Fairbanks, Alaska.
HAARP este, în esență, un mare transmițător radio. Undele radio interacționează cu sarcini electrice și curenți, dar nu au un impact asupra troposferei, acolo unde fenomenele meteorologice se formează.
HAARP a organizat în mai mulți ani o școală de vară numită Polar Aeronomy and Radio Science (PARS), care a adunat aproximativ 20-25 de studenți din diverse universități americane. Pe parcursul celor 10 zile, studenții au participat la prezentări și tutoriale, apoi au realizat propriile experimente folosind instrumente din teren.
Sistemul HAARP a provocat mai multe teorii ale conspirație de-a lungul anilor. Conspiraționiștii au crezut că antenele HAARP provoacă cutremure, precum cutremurul din Turcia din 2023, încălzirea globală, ori catastrofe naturale. „HAARP atrage mai multă atenție decât o instalație de cercetare științifică obișnuită, probabil din cauza concentrației sale asupra unei zone obscure a atmosferei numită ionosferă. Acest lucru a dus la neînțelegeri cu privire la scopul facilității HAARP.” a declarat Chris Fallen, profesor asistent de cercetare la University of Alaska în fizica spațială și aeronomie, pe site-ul HAARP.
Ciclonul Boris, cu efecte catastrofale, a fost cauzat de schimbările climatice, nu de sistemul HAARP, iar Uniunea Europeană adoptă rezoluții și programe pentru a-și ajuta membrii să depășească calamitățile.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.