Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.03.2024
www.factual.ro
FALS | Copiii vaccinați au dezvoltat forme de autism

O utilizatoare de Facebook distribuie un link în care se afirmă că vaccinurile administrate copiilor de vârste mici sunt direct responsabile pentru apariția unor forme de autism. 


Ce este autismul?

 

Conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate de dezvoltare cauzată de diferențe neuronale la nivelul creierului. Persoanele care suferă de autism au adesea probleme de comunicare și interacțiune socială, comportamente limitate sau repetitive. Persoanele cu autism pot avea, de asemenea, moduri diferite de a învăța, de a se mișca sau probleme de concentrare. Este important de reținut că unele persoane care nu suferă de autism pot avea, de asemenea, unele dintre aceste simptome.

De asemenea, unele persoane cu afecțiuni din spectrul autist au dificultăți de adaptare la situații noi, conform Comitetului pentru Coordonarea Autismului USA. Modificările senzoriale, cum ar fi sensibilitatea crescută sau scăzută la sunete, lumină, texturi, arome și atingere fizică, sunt frecvente la persoanele din spectrul autist. Unele persoane sunt talentate din punct de vedere intelectual, au abilități, talente sau capacități speciale suplimentare, iar unele au deficiențe intelectuale și/sau de limbaj. 


Care este legătura cu vaccinarea?

 

Tulburarea de spectru autist poate fi diagnosticată la orice vârstă, dar diferențele apar, în general, în primii doi ani de viață. Aceasta se suprapune cu vârsta la care copiii mici iau cele mai multe dintre vaccinurile obișnuite, ceea ce a făcut ca unele persoane să coreleze cele două aspecte, care, în realitate, nu au nicio legătură.

Având în vedere că sistemul imunitar este încă în curs de dezvoltare la nou-născuți și la copii, vaccinarea este deosebit de importantă în această perioadă a vieții, deoarece poate proteja împotriva unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare și chiar împotriva unor probleme potențial fatale. În plus, un număr mai mic de copii care primesc vaccinuri poate duce la apariția unor focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare în rândul publicului larg, punând în pericol persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise. 

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere bruscă a prevalenței autismului. Rețeaua de monitorizare a autismului și a dizabilităților de dezvoltare (ADDM) a Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA indică faptul că 1 din 54 de copii a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist (TSA). În trecut, se credea că autismul afecta doar aproximativ 1 din 10.000 de persoane, dar această statistică era legată mai ales de persoanele cu tulburări grave. 


Cauzele autismului

 

Un alt mit care alimentează aceste teorii este acela că nu există o cauză cunoscută pentru autism – însă, în realitate, există multe etiologii cunoscute. Nu există o singură cauză, ci o multitudine de cauze: genetica (peste 100 de mutații genetice au fost asociate cu autismul), vârsta paternă avansată, prematuritatea și leziunile cerebrale perinatale se numără printre aceste cauze cunoscute.

De asemenea, virusul rubeolei, care provoacă boala – și nu vaccinul – provoacă în mod direct leziuni cerebrale semnificative care duc la autism, dizabilitate intelectuală și orbire. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții virale care dăunează creierului în curs de dezvoltare al fătului și provoacă tulburări de neurodezvoltare, inclusiv autism și handicap intelectual, este infecția cu rubeolă.


Ingrediente presupus suspecte

 

Una dintre legăturile greșite dintre vaccinare și autism este legată de prezența adjuvanților pe bază de mercur în anumite vaccinuri. 

Numeroase dovezi sugerează într-adevăr că expunerea la niveluri semnificative de substanțe neurotoxice în timpul etapelor timpurii de dezvoltare poate duce la tulburări grave de dezvoltare, inclusiv la tulburarea de spectru autist (TSA).

Mercurul este recunoscut pe scară largă ca fiind un agent neurotoxic, iar expunerea la această substanță poate avea loc prin mai multe căi, cum ar fi aportul alimentar (fructe de mare contaminate, cereale), tratamente medicale (tratamentul împotriva sifilisului), riscurile profesionale (de exemplu, expunerea cronică la vapori de mercur) sau poluarea mediului.

Cercetările sugerează că tulburarea de spectru autist, împreună cu alte tulburări grave de neurodezvoltare, pot fi declanșate de otrăvirea cu metale, inclusiv mercur. Mai multe studii au observat niveluri ridicate de mercur la pacienții cu tulburare de spectru autist sau la mamele acestora, concentrațiile ridicate de mercur în sânge, păr, dinți și urină fiind corelate pozitiv cu această tulburare. 

Cu toate acestea, este important de reținut faptul că un nivel scăzut de expunere la această substanță nu este dăunător organismului. Orice compus care are capacitatea de a afecta funcția cerebrală, cum ar fi vitaminele liposolubile (A, D, E și K), vitamina B12 și acidul folic, poate fi dăunător doar dacă este consumat în exces.

În ceea ce privește alte ingredient ale vaccinurilor, timerosalul este o componentă a vaccinurilor care, de-a lungul timpului, a fost subiectul principal al unor cercetări speciale, tocmai pentru că a fost suspectat de unii ca având o legătură cu autismul. 

Timerosalul este un conservant organic care conține mercur organic, aprobat de Administrația pentru Mâncare și Droguri USA (FDA), utilizat în vaccinuri pentru a preveni contaminarea bacteriană și fungică. Mercurul organic din timerosal este descompus și eliminat mai rapid din organism, prezentând astfel un profil de siguranță mai favorabil în general și, în mod specific, este mai puțin neurotoxic.

Vaccinurile care conțin timerosal nu au părut să fie legate de un risc crescut de tulburare de spectru autist, conform unui număr de studii și meta-analize efectuate și nici de alte tulburări de dezvoltare, cum ar fi tulburările de învățare sau problemele de vorbire.

Cu toate că cercetările nu au constatat niciun risc de tulburare de spectru autist  din cauza timerosalului din vaccinuri, expunerea la timerosal în vaccinurile pentru copii a fost limitată la nivel mondial din cauza îngrijorărilor legate de aceste efecte. Însă această îngrijorare continuă să alimenteze miturile, iar cuvintele comune utilizate în campaniile antivaccin includ încă „mercur”, „timerosal” și „tulburare de spectru autist (TSA)”, inclusiv actualul vaccin COVID-19, care nu conține timerosal.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.