Dezinformări rețele sociale
Data postării: 21.08.2024
www.factual.ro
FALS | Copilul ar fi mai sănătos dacă mama suferă în timpul nașterii

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care afirmă că nou-născuții sunt cu atât mai sănătoși cu cât mamele suferă mai mult în timpul nașterii.

 

Cu cât mama se chinuie mai mult, cu atât copilul va fi mai sănătos! Cei care fac cezariană, după ce i-a tăiat, cad ca o cârpă și trebuie să-i faci puțină reanimare, pentru că n-a avut timp suficient, cum are un copil normal, care să profite de durerile mamei. (…) A fost un fel de blestem în durerea… cu durere să naști!

Travaliul dureros îi poate fi chiar dăunător fătului

Travaliul din timpul nașterii este însoțit de cele mai multe ori de dureri, din cauza schimbărilor prin care trece organismul mamei.

 

Prima etapă a nașterii presupune apariția contracțiilor, care au ca rol să înmoaie, să scurteze și să subțieze colul uterin. Durata acestor contracții poate varia de la câteva zile, la ore, ea fiind mai scurtă în cazul femeilor care nu sunt la prima naștere.

 

Medicul Kovacs Tunde spune că, din contră, durerile suferite în timpul nașterii pot afecta sănătatea atât a mamei, cât și a fătului.

 

„Cu cât doare mai tare, cu atât mai sănătos este fătul?! Durerile excesive sau distociile dinamice, medical vorbind, pot avea chiar, din contră, efecte grave asupra mamei și fătului. Un travaliu lung poate expune fătul la suferință și mama la infecție corioamniotică, dacă membranele sunt rupte. Durerile excesive și de lungă durată epuizează mama, putând provoca tulburări de respirație – hiperventilație sau insuficiență de oxigenare – care la rândul lor pot avea consecințe asupra fătului, provocând suferință fetală, hipoxie fetală sau acidoză fetală. Dacă durerile sunt frecvente, fără pauză suficientă între ele, uterul este aproape tot timpul contractat și gravida nu poate respira normal. Din cauza durerii vor fi consecințe directe asupra fătului, care va avea hipoxie fetală.

 

Totuși, trăim în secolul 21 și încercăm să ajutăm mamele să treacă cât mai ușor peste momentul nașterii, care să fie un eveniment fericit în viața lor, nu să stăm să ne uităm cum „se chinuie” sau „lasă să doară, că așa se naște” și multe alte expresii care nu își au rostul. Din acest motiv se poate folosi anestezia peridurală. Pacientele vor simți contracțiile uterine, dar nu și durerea, care este generată de contracții. O femeie care naște cu peridurală nu este mai prejos decât una care naște fără. Gradul de percepție a durerii diferă de la pacientă la pacientă, la fel și modul în care decurge travaliul, motiv pentru care este foarte important, în cazul nașterilor naturale, o colaborare între moașă – medic – pacientă. Rolul este să ușurăm travaliul – un copil născut natural cu peridurală va fi la fel de sănătos ca și cel născut fără peridurală.

 

În privința discuției „cezariană versus naștere naturală” este evident că nașterea naturală are multe beneficii, atât asupra mamei cât și a nou-născutului, dar trebuie să ținem cont că sunt gravide care au indicație clară de cezariană, iar în acest caz trebuie respectate recomandările medicului”, explică medicul, pentru Factual.ro.

Ce poți face pentru a reduce durerea din timpul nașterii?

Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Anglia, există mai multe modalități de a reduce durerea din timpul nașterii.

 

  • aflați despre travaliu  – acest lucru vă poate face să vă simțiți mai în control și mai puțin speriată de ceea ce se va întâmpla; discutați cu moașa sau medicul dumneavoastră, adresați-le întrebări și mergeți la cursuri prenatale

 

  • învață să te relaxezi, să rămâi calmă și să respiri profund

 

  • continuă să te miști – poziția ta poate face diferența, așa că încearcă să îngenunchezi, să te plimbi sau să te balansezi înainte și înapoi

 

  • aduceți un partener, un prieten sau o rudă care să vă sprijine în timpul travaliului, dar nu vă faceți griji dacă nu aveți un partener – moașa vă va oferi tot sprijinul de care aveți nevoie

 

  • cere partenerului tău să te maseze – deși s-ar putea să descoperi că nu vrei să fii atinsă

 

  • fă o baie

 

  • ia paracetamol, care poate ajuta la ameliorarea durerii în stadiile incipiente ale travaliului

 

Printre alte metode de reducere a durerii în timpul travaliului, care însă pot fi făcute doar de medic, se numără inspirația de gaz Entox, injecții cu petidină, anestezia epidurală, anestezia cu Remifentanil.


Concluzie


Nu există date științifice care să susțină afirmațiile utilizatorului Facebook. În plus, medicul contactat de Factual arată că, în realitate, durerile din timpul nașterii pot semnala afecțiuni ale mamei sau fătului. În concluzie, afirmația este falsă.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.