Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.04.2023
www.factual.ro
FALS | Dacă părinții nu își vaccinează copiii, trebuie să plătească amendă sau li se ia copilul

În 20 aprilie, s-a viralizat pe Facebook un videoclip cu o conferință în care invitatul spunea, printre altele: „Copilul nu-i al părinților, e al nostru, e al societății și al țării noastre. Așa cum copiii nevaccinați sunt ai noștri, ai tuturor, pentru că stau în grădiniță (…)”. 

Conferința din videoclip este de fapt o dezbatere despre vaccinarea împotriva COVID-19 care a avut loc la „Televiziunea medicală”, un post online specific medical. Dezbaterea a avut loc la o dată incertă, pentru că înregistrarea integrală a emisiunii nu a putut fi găsită în arhiva postului TV.

Totuși, există o înregistrare de 5 minute, pe YouTube, din aprilie 2021, în care se observă că afirmația aparține doctorului Mihai Gafencu, președintele organizației Salvați Copiii România. Acest videoclip este lacunar, trunchiat, având în vedere că s-au păstrat doar fragmente scoase din context sau întrebări tendențioase ale moderatorului dezbaterii la care invitații erau dispuși să răspundă, însă fără ca argumentele lor să apară în videoclip. Este de menționat că acest videoclip nu aparține postului TV, ci este publicat de o persoană independentă pe YouTube.

Înțelesul afirmației dr. Gafencu este că, odată ce un copil nevaccinat a ajuns în colectivitate, riscul ca virusul să se răspândească mai ușor este mai mare. Afirmația „Copilul nu-i al părinților, e al nostru, e al societății și al țării noastre” a fost scoasă din context și așezată în centrul mai multor controverse.

Legea vaccinării este de fapt un proiect de lege depus în Parlament încă din 2017 de guvernul Tudose. Senatul a adoptat legea în octombrie 2017, însă nici până în prezent Camera Deputaților, cameră decizională, nu a votat asupra ei pentru a intra în vigoare

Textul de lege prevede, la art. 68:

La capitolul sancțiuni, legea prevede, într-adevăr, contravenții și amenzi pentru nerespectarea mai mult obligații ale persoanelor sau ale instituțiilor publice, dar nicio sancțiune nu vizează încălcarea art. 68, lit. b), care se referă la obligația părinților de a-și vaccina copilul cu schema de vaccinare obligatorie.

Conform parcursului legislativ, Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a avizat favorabil legea, cu amendamente (care nu intervin asupra obligațiilor părinților în privința vaccinării), iar în februarie 2021 s-a solicitat un raport suplimentar din partea Comisiei, care nici până acum nu a fost oferit. 

Un alt proiect de lege mai recent este PL-x nr. 145/2023, Legea privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Controversele asupra acestui proiect au pornit de la următorul paragraf:

Cel mai vocal om politic care a răspândit informații false despre acest proiect este senatoarea Diana Șoșoacă, care a făcut multiple postări în luna aprilie despre această inițiativă legislativă, insinuând că statul va amenda părinții și va lua copiii din familiile lor dacă nu vor fi vaccinați. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a demontat aceste afirmații într-un comunicat de presă semnat de ministrul Gabriela Firea, urmând ca, peste câteva zile, Șoșoacă, Firea și alți demnitari din conducerea ministerului să negocieze retrimiterea proiectului de lege la comisiile parlamentare.

Ulterior, Gabriela Firea a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Am decis eliminarea articolului care punea problema vaccinării – chiar dacă era vorba doar despre informarea părinților, și nu obligarea în vreun fel, așa cum nici schema de imunizare actuală nu este obligatorie.”

În orice caz, proiectul de lege făcea referire la Planul Național de Imunizări, care nu prevede altceva decât măsurile luate de stat în cazul constatării unui risc de separare în familii din cauza lipsei vaccinării cu dozele obligatorii, în special la copii, în primii ani de viață. Printre vaccinurile din lista obligatorie, enumerăm cele împotriva hepatitei B, rujeolei, poliomielitei, așa cum apar ele în calendarul publicat de Institutul Național de Sănătate Publică. Lista completă și întreaga procedură este reglementată prin Ordinul ministrul sănătății nr. 964/2022.

În concluzie, videoclipul în care doctorul Gafencu vorbea despre „copiii care nu sunt ai părinților, ci ai societății” este unul dintr-o dezbatere despre vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. Nu există nicio lege în România care să prevadă că părinții care nu își vaccinează copiii vor primi amenzi sau că vor rămâne fără copii, iar afirmațiile din videoclip nu au nicio legătură cu dezbaterile asupra legilor despre care se vehicula că ar impune măsuri abuzive.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.