Într-un videoclip publicat pe Facebook se afirmă că denumirea de „Black Friday” provine de la faptul că, în Statele Unite, înainte de abolirea sclaviei, persoanele de culoare erau vândute cu o reducere vinerea.
Acest mit a apărut de mai multe ori pe Facebook în ultimii ani, cu aceeași premisă, că termenul „Black” s-ar fi referit la sclavii de culoare de acum peste 200 de ani – însă aceasta nu este etimologia reală a termenului și nu este susținută de nicio dovadă din acea perioadă.
În primul rând, din puținele surse de atunci, vânzarea de persoane în zilele de vineri nu era diferențiată prin o reducere față de celelalte zile. Un alt lucru de menționat este că cele mai mari târguri de sclavi din istoria Statelor Unite nu au avut loc vinerea sau chiar în weekend, ci în mijlocul săptămânii.
Cuvântul „Black” a început să fie folosit pentru afro-americană, începând cu anii 60’ – termenii folosiți cel mai des de către proprietarii plantațiilor în secolul XIX erau „Negro” și „African”.
De unde vine Black Friday?
Black Friday se organizează, în mod tradițional, doar vinerea de după sărbătoarea americană de Thanksgiving.
O teorie privind originea numelui este că „Black” s-ar referi la „in the black” pentru companii, însemnând că erau în profit după ziua de vineri datorită vânzărilor, în timp ce „in the red” însemna o pierderea financiară în limbajul folosit de contabili.
Termenul de „Black Friday” nu a fost folosit doar cu conotații pozitive. În trecut era folosit pentru evenimente dezastruoase ce aveau loc vinerea (în special pentru crize financiare). Adăugarea cuvântului „black” înainte de zi pentru a denota elementul sumbru era comună cu mult înainte, zile precum „Black Monday” și „Black Saturday”.
De asemenea, există o teorie prin care originea termenului este aceasta, și că ar proveni de la o prăbușire a pieței, arată ziarul american deseret News, fondat în 1850 în Utah. Într-o anumită măsură, numele este influențat de evenimente negative care țin de piața financiară și de comerț modernă.
Termenul a început să fie folosit intens în anii 60’, de către polițiștii din Philadelphia, pentru a descrie traficul infernal cauzat de cumpărăturile de dinainte de Crăciun. Această zi, împreună cu meciul de fotbal american Army vs Navy, desemnau de obicei începutul sezonului de Crăciun în statul Pennsylvania. Acest nume a devenit popular abia în anii 80’ în Statele Unite, și destul de recent în România.
Numele a fost controversat la început și au existat mai multe încercări de a transforma numele în „Big Friday”.
Postarea nu arată originea etimologică adevărată a termenului și promovează o temă falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.