Dezinformări rețele sociale
Data postării: 03.09.2023
www.factual.ro
FALS | Despre actul de identitate fără CNP

Un utilizator de Facebook a postat un articol ce face referire la un act de identitate fără cod numeric personal care ar da o putere absolută în România. 

Articolul apare publicat pe site-ul  bzi.ro în 2018, dar și pe expressdebanat.ro în 2014. 

În acest  text, Constantin Amariei, fost consilier local al Primăriei Reșița, susține că fiecare om este stăpân pe propria existență, așa că are dreptul să renunțe la CNP și la numele de familie, în favoarea unui nume de suveran stăpân ființă vie în carne și oase, în trup, în viață. 

El mai susține că „dacă nu ai CNP, nu mai poți fi amendat pentru orice”.

Articolul în cauză și postarea sunt lipsite de context, pentru că de fapt, Amariei face parte dintr-un grup al „cetățenilor suverani” care consideră că dacă nu au acte de identitate emise de statul român sunt imuni în fața legii. 

Însă, textul de presă nu arată ceea ce spun normele legislative.

Legea privind Evidența Populației și Cartea de Identitate arată că cetățenii români sunt luați în evidență la naștere și fiecărei persoane i se atribuie un cod numeric personal care „individualizează o persoană fizică şi constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică”.

Aceeași lege spune și că la împlinirea vârstei de 14 ani, autoritățile eliberează cartea de identitate a unei persoane și cu ea se face dovada identității, a domiciliului și a cetățeniei și că: 

„În relaţiile dintre cetăţeni şi orice alte persoane fizice sau persoane juridice se folosesc, pentru legitimare şi identificare, cărţi de identitate valabile, potrivit legii”. 

Așadar, cărțile de identitate sunt folosite și în relațiile dintre cetățeni sau în relațiile cu companiile.  Spre exemplu, dacă o persoană cumpără un apartament de la un alt individ, dreptul de proprietate se transferă folosind date de identificare precum CNP-ul, seria și numărul cărții de identitate, domiciliul. 

Refuzul de legitimare constituie contravenție și se sancționează potrivit legii, iar cetățeanul care nu își plătește plăti taxele și impozitele poate ajunge chiar la închisoare

Potrivit Digi24, un bărbat din Codlea a protestat, în 2017, în fața primăriei pentru că nu i-a fost eliberat un certificat medical de născut viu și a dat statul în judecată. Însă, a pierdut procesul. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.