Într-o postare virală pe Facebook, un utilizator lansează o serie de acuzații și presupuneri nefondate în legătură cu virusul covid19, dar și cu anumite boli infecțioase la animale.
Vom analiza, rând pe rând, afirmațiile verificabile din postare.
Încă din 2021, mulți cercetători susțin că virusul SARS-CoV-2 a apărut în piața de animale din Wuhan. Totuși, un raport recent al unei comisii republicane a Congresului SUA privind pandemia de COVID-19, care susține că este mai plauzibil ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator, redeschide dezbaterea legată de originea virusului. The British Medical Journal critică acest raport. Inclusiv în ultimele luni au apărut articole care susțin că virusul a apărut natural (vezi de exemplu acest articol din jurnalul The Lancet). Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a dat un comunicat în 16 decembrie 2024 legat de prevenirea pandemiilor provocate de animale sălbatice, în care încadrează virusul COVID-19 ca unul transmis de animale.
Cu toate acestea, originea pandemiei rămâne mai degrabă incertă.
Aceste afirmații sunt o prelungire a unei conspirații pornite de Rusia în 2022, pe fondul invadării Ucrainei, cum că în Ucraina ar exista laboratoare americane în care sunt produse arme biologice. Atât SUA, cât și Ucraina au negat aceste acuzații.
Teoria cum că Ucraina ar fi dat drumul virusului în Europa este, oricum, inconsistentă cu faptul că primele trei cazuri de COVID-19 confirmate oficial în Europa au fost în Franța. Mai mult, la începutul pandemiei, vestul Europei a fost mai afectat decât estul (de exemplu, Italia).
De fapt, majoritatea (60,3%) bolilor infecțioase apărute la om, în perioada 1940-2004, au origine animală. În cele mai mari pandemii din ultimii 170 de ani, virusul s-a transmis de la animal la om. Așadar, istoric, multe dintre epidemii au fost precedate de epidemii apărute la animale.
În orice caz, SUA nu a fost ferită de boli infecțioase la animale. De exemplu, în 1872, un virus apărut la caii din Canada s-a transmis la cei din SUA, astfel dând peste cap economia. În acest caz, virusul nu s-a transmis și la om. În 2013, SUA s-a confruntat și cu o epidemie porcină. În două luni, virusul s-a răspândit la peste 200 de rase de porci, în 13 state.
În prezent, în SUA are loc o epidemie aviară, care afectează și vacile, dar și oamenii.
Această afirmație este falsă. Factual.ro a mai verificat afirmații referitoare la compoziția vaccinurilor (vezi, de exemplu, aici, aici sau aici).
După ce a trecut prin aceleași teste ca orice alt vaccin, Agenția Europeană a Medicamentelor nu a aprobat vaccinul Sputnik. Totuși, mai multe state membre UE l-au aprobat (Ungaria, Turcia, Slovacia).
Afirmațiile din postare sunt fie false, fie scoase din context și folosite tendențios. Utilizatorul nu susține prin dovezi afirmațiile pe care le face. Toate informațiile sunt folosite în sens conspiraționist.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.