Un utilizator de Facebook a postat un videoclip care apărea inițial pe platforma Tik Tok, locație de unde a fost șters.
În video-ul respectiv apare medicul Carmen Oțelea, iar informațiile vehiculate de aceasta au fost preluate și de publicația ActiveNews.
Mai întâi de toate, este important de precizat că medicul Carmen Oțelea lucrează la Spitalul Clinic de Copii din Brașov și este șeful laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, după cum arată declarațiile de avere depuse de aceasta. Adică, doctorul este specializat în alt domeniu, decât cel al vaccinării.
În videoclip, aceasta face mai multe afirmații pornind de la un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030, pe care Ministerul Sănătății l-a postat pe site la capitolul transparență decizională.
Carmen Oțelea încearcă să inducă ideea că vaccinarea de-a lungul întregii vieți implică obligativitatea vaccinului, însă strategia națională de vaccinare arată că se dorește facilitarea accesului universal la vaccinare. ( obiectivul 2, pag.14)
Aceasta mai spune, la minutul 3:14, că le va fi oferită „consiliere părinților pentru a fi convinși de vaccinare, până când aceștia vor ceda în fața presiunilor psihice”.
Documentul nu menționează nicăieri acest lucru, dar arată că vor exista programe de instruire „care să-i ajute pe profesioniștii din domeniul sănătății să discute cu sensibilitate și respect problemele de îngrijorare ale părinților cu privire la vaccinare”. ( pag. 18, AP 8.2.1)
La minutul 3:42, femeia susține că „în această strategie nu se menționează nimic despre stabilirea situațiilor în care vaccinarea este contraindicată”.
Strategia arată însă că se va pune „accent pe temele din domeniu a căror abordare practică ridică dificultăți în cabinetele de medicină de familie (în special indicațiile și contraindicațiile reale ale vaccinării, consilierea privind reacțiile adverse postvaccinare)”. (pag.13, punctul 4)
Dr. Carmen Oțelea spune că acesta este „un marketing grosolan și agresiv, care ascunde de fapt vaccinarea obligatorie”.
Într-un articol anterior, am arătat că scopul Strategiei naționale de vaccinare în România nu este vaccinarea obligatorie, ci asigurarea accesului la vaccin.
Mai mult, Ministerul Sănătății arată clar că „Strategia de vaccinare nu impune vaccinarea obligatorie, dar dă dreptul tuturor, mai ales pacienților cu boli cronice, să se vaccineze gratuit, dacă doresc. Compensarea vaccinurilor este contrară principiului obligativității, iar România face în acest moment acest pas important pentru adolescenți și adulți”.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.