Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.03.2023
www.factual.ro
FALS | Dulciurile producătorului ucrainean Roshen ar fi otrăvite

O postare pe o pagină care se prezintă a fi pro Rusia subliniază ideea că dulciurile producătorului Roshen din Ucraina ar fi otrăvite. În realitate, este aceeași retorică folosită de Kremlin în urmă cu aproape 10 ani ca urmare a aproprierii către Occident a patronului Petro Poroșeko, ales președinte al Ucrainei între 2014 și 2019.

…Știm despre ce este vorba !!!…Și nu este doar ciocolata !!!….. FERIȚI-VĂ DE ORICE VINE DIN UKAKARINA !!! TOTUL ESTE OTRĂVIT, CONTAMINAT, MODIFICAT GENETIC, INFECTAT, PERICULOS, CANCERIGEN, UCIGĂTOR !!!…” este textul postării de pe pagina FBscrie Pe Noi care însoțește o imagine cu un baton de ciocolată produs de compania Rochen din Ucraina.

*Captură ecran 28.03.2023

Postarea, care nu conține nicio dovadă în acest sens, face parte dintr-un șir de mesaje anti-Ucraina publicate la intervale de câteva minute pe data de 16 martie. Totodată aceasta a generat sute de share-uri și reshare-uri dar și comentarii precum:

„producătorul este evreu , iar laboratoarele biologice sunt ale evreilor…”

„Nu mai poti da o cioccolata la un copil ca nu stii ce cumperi!! 😪”

Retorica acuzațiilor privind calitatea produselor Rochen își are rădăcinile în 2013, anul în care Petro Poroșenko, patronul companiei, devine unul dintre liderii protestelor pro-occidentale, mișcare rămasă în istorie drept Euromaidan.

În același an, agenția de stat privind siguranța alimentelor de la Moscova a interzis importurile de la corporația Roshen pentru că acestea ar avea o calitate necorespunzătoare.

După alegerile din 2014, când Petro Poroșenko ajunge președinte al Ucrainei ca urmare a unei campanii pro-europene, încep verificările și la fabricile Rochen de pe teritoriul Federației Ruse.  

Astfel, potrivit agenției ruse de stat Interfax, fabrica din Lipetsk este închisă la capătului unei anchete penale care a dispus confiscarea acesteia.

Mai mult, verificările guvernului de la Kremlin asupra produselor Roshen, începute încă din 2013, nu au relevat riscuri cu privire la consumul acestora.

„Nu există probleme cu calitatea produsului, este sigur. Dar sunt probleme legate de tehnologia de producție, cu utilizarea unor ingrediente care nu sunt certificate în conformitate cu legislația Federației Ruse”, declara la momentul respectiv ambasadorul Federației Ruse în Ucraina, Mykhailo Zurabov, citat de BBC.

În total, Grupul Roshen deține opt fabrici de dulciuri în Ucraina, Lituania şi Ungaria. Cu 10.000 de angajaţi, compania produce peste 300 de tipuri de dulciuri şi are o piață de desfacere în 35 de ţări. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.