Dezinformări rețele sociale
Data postării: 01.09.2024
www.factual.ro
FALS | Emisiile de CO2 și propaganda

Un utilizator Meta a publicat o postare în care neagă încălzirea globală și susține că legătura dintre emisiile de carbon și efectele schimbărilor climatice sunt doar o propagandă. 

„Încălzire globală aualeleu. Ghețarii se topesc. E tragedie. DOAR CA – sub ghețarii care dispar apar drumuri romane și ale vikingilor.

Păi da. E dovada clară ca în perioada aia – ERA MAI CALD decât acum. Și după s-a răcit și a venit gheață peste. Pentru ca sunt CICLURI NATURALE, clovnilor. Nu erau emisii de co2 dar amvaii era așa cald atunci. E LOGIC ca era din alt motiv ok ????

E totul atât de stupid, de absurd, ca îmi e efectiv silă. Propaganda de rahat pentru proști”.

Mesajul utilizatorului susține ideea că emisiile de dioxid de carbon (CO2) nu cauzează încălzirea globală, iar ca să își valideze argumentul, acesta a atașat două fotografii cu titlurile a două articole despre două trecători montane care datează de pe vremea vikingilor (publicat în 2020) și era romană (publicat în 2022) descoperite după ce ghețarii au început să se topească.

Ca și alte persoane care neagă schimbările climatice, și el sugerează că toate informațiile pe care le consumăm despre încălzirea climatică sunt parte dintr-un plan de manipulare. 


Articolele


Primul articol care apare în postare a fost publicat de Departamentul de Arheologie al Universității Cambridge și expune o serie de descoperiri făcute în situl arheologic Lendbreen- o trecătoare montană din Norvegia, descoperită în 2011. 

Articolul arată că datele radiocarbonice ale artefactelor descoperite în trecătoare arată că aceasta a fost folosită încă din Epoca Fierului în jurul anului 300 d.Hr.,  a atins un vârf în Epoca Vikingă, în jurul anului 1000 d.Hr.

Mai mult de atât, unul din cercetători spune chiar în cadrul articolului: 

„Declinul trecătorii Lendbreen a fost probabil cauzat de o combinație de schimbări economice, schimbări climatice și pandemii medievale târzii, inclusiv Moartea Neagră (n.r. ciuma bubonică)” spune Lars Pilø, primul autor al studiului privind trecătoarea și co-director al Programului de Arheologie Glaciară. 

Cel de-al doilea articol la care face trimitere utilizatorul a fost publicat de website-ul Barrons.com în 2022, referindu-se la o trecătoare descoperită de arheologi în Elveția, după topirea ghețarilor. Articolul este de fapt o preluare a unui material realizat de AFP

Trecătoarea din Les Diablerets, Elveția, a fost descoperită în 2022, odată cu topirea ghețarilor. Din estimările specialiștilor, trecătoarea a fost protejată de straturile de gheață de peste 2000 de ani. 

Bernhard Tschannen, directorul Glacier 3000 (destinație turistică din Elveția) a declarat pentru Agenția France-Presse că în vara lui 2022, din cauza temperaturilor ridicate, au fost înregistrate topiri ale ghețarilor de trei ori mai mari decât în anii precedenți. Acesta susține că nu a foartă multă zăpadă în timpul iernii, cea care a căzut a fost împrăștiată de vânt, iar vara a venit cu temperaturi foarte crescute, lucruri ce au dus la topirea ghețarilor. În 2022, 6% din suprafața ghețarilor s-a topit din cauza temperaturilor ridicate, în Elveția.

Glaciologul Mathias Huss a declarat în cadrul reportajului AFP că singura soluție pe termen lung care să încetinească procesul de topire al ghețarilor este reducerea emisiilor de carbon și protejarea mediului.

Așadar, ambele articole menționate de utilizatorul de Meta fac referire la schimbări climatice și efectele asupra ghețarilor. 

 


Despre încălzirea globală


 

Încălzirea globală este procesul de creștere a temperaturii globale provocate de acumularea de gaze în atmosferă. În cantități prea mari gazele creează efectul de seră, adică radiațiile și căldura sunt captate într-o pânză de gaze care învelește întreg globul. Dioxidul de carbon, protoxidul de azot, gazul metan (gazele cu efect de seră principale) și vaporii de apă  pot rămâne în atmosferă zeci sau chiar sute de ani

Cu cât se acumulează mai mult gaz, cu atât acest fenomen produce efecte majore și ireversibile: temperatura medie a crescut cu 1.1°C față de perioada pre-industrială, nivelul și temperatura medie a  oceanelor a crescut din cauza topirii ghețarilor, au loc  fenomene grave.

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) este o structură a Națiunilor Unite care se ocupă de documentarea, raportarea și recomandarea unor soluții în lupta cu schimbările climatice. În raportul anual publicat în 2023, aceștia evidențiază că schimbările climatice din prezent sunt un fenomen produs de oameni, care a pornit odată cu industrializarea de la sfârșitul secolului trecut. Ceea ce îi îngrijorează pe specialiști este evoluția rapidă a tuturor fenomenelor. 

Raportul IPCC atrage atenția că în ultimul deceniu temperatura medie a crescut cu 1.1°C față de anii 1850-1900. Din măsurătorile efectuate, creșterile de temperatură s-au produs mult mai rapid în ultimii 50 de ani, față de orice altă perioadă cercetată. Toate activitățile întreprinse de oameni și care produc efecte asupra planetei sunt: defrișarea pădurilor, extinderea orașelor și poluarea din zonele urbane, arderea cărbunelui, creșterea animalelor, în special bovinele și industria prelucrătoare.

Conform aceluiași document, sursele principale de poluare atmosferică cu CO2 sunt: arderea combustibililor fosili pentru generarea de energie și alte procese industriale, despăduririle și alte gaze emise. Combustibilii fosili (cărbuni, petrol sau alte gaze naturale) au fost și în 2023 sursa principală de generare a energiei, urmați de energia regenerabilă și energia nucleară.

Concentrația de dioxid de carbon din  atmosferă a atins cea mai mare creștere în ultimii 60 de ani, în comparație cu gazul metan sau protoxidul de azot. Combinația acestora are un efect negativ pe termen lung.


Ciclurile naturale


Specialiștii atestă că în ultimii 100 de milioane de ani au mai existat perioade în care temperatura medie globală a crescut, fiind cu mult mai ridicată decât în prezent. 

Este adevărat că planeta a trecut prin cicluri naturale de răcire (cunoscute drept ere glaciare) și perioade de încălzire (denumite perioade interglaciare) care durează până la 100 de mii de ani, ultima eră glaciară înregistrată atingând limitele maxime înscrise acum 20 de mii de ani.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că fenomenul schimbărilor climatice din prezent este accentuat de emisiile de gaz cu efect de seră, iar temperatura medie crește mult mai rapid ca în alte perioade din perioada de încălzire.

Postarea utilizatorului conține informații false. Criza climatică este o situație reală, documentată minuțios de oamenii de știință, și care va afecta întreaga populație a planetei pe termen lung, dacă nu vor fi luate măsuri. Emisiile de carbon sunt principalul poluator atmosferic, din cauza cărora în ultimii 50 de ani temperatura medie globală a crescut constant.

Efectele schimbărilor climatice sunt deja vizibile: nivelul oceanelor a crescut din cauza topirii ghețarilor, fenomenele meteorologice sunt mai greu de ținut sub control, iar prețurile alimentelor au crescut din cauza schimbărilor de temperatură.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.