Documentele care prevăd prevenirea instituționalizării copilului au ajuns să fie privite cu suspiciune. În 30 mai 2023, proiectul de lege 145/2023 a fost promulgat de către președintele României și a devenit Legea nr.156/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie. La patru luni distanță, un utilizator Facebook avertizează că statul încearcă să „fure copiii” care primesc bursă socială prin acest proiect (devenit ulterior lege), deși obiectivul principal al acestuia este să ajute familiile defavorizate.
În cadrul legii nu se specifică acordarea de burse sociale în școli (reglementările specifice sunt detaliate mai jos). În schimb, legea reglementează tocmai prevenirea instituționalizării copiilor din România.
La articolul 4 al legii se precizează care sunt situațiile în care un copil este în risc de separare de familie. Mai exact, sunt prevăzute diverse contexte cu care se confruntă o familie considerată în situație de risc:
Tocmai pentru aceste familii este prevăzută asistența specială, în vederea prevenirii separării – adică abandonului – și în niciun caz scoaterea copilului din familie.
La articolul 5 se precizează că, pentru prevenirea separării copilului de familie, serviciul public de asistență socială are obligația de a sprijini familia care, în funcție de situația economică, socială, nivelul de educație și condițiile de locuit ale acesteia, se află în una dintre următoarele situații de vulnerabilitate:
Dacă în urma evaluării unui copil și a familiei, serviciul public de asistență socială constată că acesta se află în cel puțin o situație de vulnerabilitate, se întocmește planul de servicii care urmează să fie oferite de stat, pentru sprijinirea familiei. (art. 7 din lege) Pot fi implicate servicii sociale, de sănătate și de educație, în funcție de nevoile specifice ale familiei.
Monitorizarea implementării planului se realizează de către asistentul social, prin vizite periodice la domiciliul copiilor.
În ceea ce privește sancțiunile, acestea sunt prevăzute pentru reprezentanții serviciilor sociale. În lege nu se precizează pedepse privind părinții copiilor aflați în situații de risc.
Prin acest proiect se înființează, de asemenea, centre de zi prin care se asigură unele servicii, precum: activități de îngrijire, educație, recreere, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viața independentă, asigurarea unei mese pentru copii, dar și sprijin prin consiliere pentru părinți sau cei care au în grijă acești copii. Centrele de zi nu sunt obligatorii, ci sunt concepute ca un ajutor pentru părinții care trebuie să muncească și nu au unde să își lase copiii.
Legea nu conține elemente care să favorizeze instituționalizarea copiilor aflați în sânul familiilor.
În ceea ce privește condițiile de acordare a burselor școlare, la care utilizatorul Facebook face referire, acestea sunt prevăzute, de fapt, de o metodologie-cadru a Ministerului Educației.
Prin aceasta s-a stabilit că bursa socială se acordă elevilor din familii cu venituri mici, mai exact:
La secțiunea burselor sociale nu se prezintă vreo situație în care copilul ar putea fi luat din sânul familiei dacă primește un astfel de ajutor financiar.
Legea privind prevenirea separării copilului de familie a atras o mulțime de controverse pe când se afla încă în faza de proiect. Factual.ro a mai abordat subiecte pe această temă aici, aici și aici.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.