Dezinformări rețele sociale
Data postării: 20.09.2024
www.factual.ro
FALS | Germania ar “legaliza” căsătoria cu minori

Un utilizator Facebook a distribuit un videoclip în care apare o fotografie cu bărbați care țin de mână fetițe îmbrăcate în rochii albe. Videoclipul e  însoțit de textul „Germania :OLG Bamberg legalizează căsătoriile cu copii în conformitate cu legea Sharia”.

Pentru a verifica veridicitatea imaginii, am căutat-o pe Google Lens și am aflat că aceasta este legată, de fapt, de un eveniment care a avut loc în Palestina în 2009, și nu în Germania.

Mai multe fotografii de la evenimentul din 2009 apar pe platforma de imagini de stoc Alamy (aici, aici și aici), care descrie o nuntă cu 450 de cupluri din 30 iulie 2009 în Jabalya, Fâșia Gaza, organizată de Societatea Islamică, afiliată cu Hamas. Miresele au avut o petrecere separată de miri, într-un spațiu interior, așa că nu apar în fotografiile publicate.

În 2 august 2009, postul de știri Al Jazeera a publicat un reportaj video despre această nuntă colectivă, despre care spune că a fost organizată pentru a uni oamenii și pentru a ajuta tinerii, femeile și familiile afectate de războiul dintre Israelul și Gaza.

Fotografia a circulat online timp de mai mulți ani și a fost interpretată greșit. Snopes a clarificat într-un fact-check realizat la scurt timp după eveniment că fetițele din imagini, îmbrăcate asemănător mireselor și ținându-se de mână cu bărbați mai în vârstă, erau de fapt rude ale cuplurilor care se căsătoreau, și nu mirese.

Miresele nu apar în fotografii deoarece, spre deosebire de stilul nunților occidentale, în  evenimentele musulmane de acest tip, ele nu sunt în centrul atenției. Miresele și mirii au fost separați din motive religioase. Un alt fact-check din 2017 confirmă aceste informații și subliniază că astfel de evenimente au avut loc și în alți ani, la aceeași avengură.

Un jurnalist Sky News, care a participat la ceremonia din Palestina din 2009 susține și el că mirii aveau între 18 și 28 de ani, iar fetițele care îi însoțesc sunt nepoatele și verișoarele lor, „îmbrăcate în rochii albe”.


Căsătoriile cu minori nu se legalizează în Germania


În continuare, am analizat și speculația că Germania ar legaliza căsătoriile cu minori. Informații despre regulile și recunoașterea mariajului în Germania se găsesc pe o platformă guvernamentală, verwaltung.bund.de. Conform acestei surse, căsătoria poate să aibă loc doar între persoane majore.

Acest lucru este stipulat și în Codul Civil German: „O căsătorie nu poate avea loc înainte de atingerea vârstei de majorat. O căsătorie cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi validă.”

Mai mult decât atât, am aflat că autoritățile din Germania se luptă de mai mult timp împotriva căsătoriilor forțate cu minori.

În 2017, Germania a adoptat „Legea pentru Prevenirea Căsătoriilor cu Copii”, cu scopul de a proteja fetele tinere și femeile de căsătoriile aranjate împotriva voinței lor. Legea stabilește vârsta minimă pentru căsătorie la 18 ani, fără excepție. De asemenea, prevede posibilitatea de anualare a căsătoriilor încheiate în străinătate, dacă partenerii nu au atins vârsta majoratului în momentul căsătoriei.

Cu toate acestea, în 2023, Curtea Constituțională Federală a Germaniei a considerat neconstituționale unele norme acestei legi, fiindcă nu erau compatibile cu Legea Fundamentală germană, și a ordonat legislativului să adopte o nouă lege până la 30 iunie 2024.

Astfel, o nouă lege a intrat în vigoare la 1 iulie 2024 și este intitulată „Legea privind protecția minorilor în căsătoriile străine”. Actul reglementează consecințele unei căsătorii încheiate în străinătate, dar care este invalidă din punct de vedere legal în Germania, deoarece unul dintre parteneri este minor.

Având în vedere că utilizatorul Facebook a asociat legea Sharia cu legislația germană, este relevant să menționăm că la începutul anului a avut loc un miting în Germania organizat de susținătorii mișcării califatului islamic. Organizatorii au vizat promovarea legii islamice (Sharia) și a principiilor sale, propunând un sistem politic și legal care contrastează flagrant cu valorile democratice și legislația națională germană. Cu toate acestea, astfel de mișcări nu influențează măsurile luate de autoritățile germane. Din contră, evenimentul a generat controverse și a dus la apeluri pentru aplicarea de sancțiuni din partea autorităților.


Concluzie


Căsătoriile cu minori nu sunt și nu vor fi legale în Germania. Fotografia utilizată pentru a răspândi această dezinformare a fost realizată în timpul unei nunți colective în Palestina, în 2009, și a fost scoasă din context. Imaginea nu are nicio legătură cu Germania, iar evenimentul respectiv nu implică mirese minore. De fapt, autoritățile germane luptă împotriva căsătoriilor cu minori din 2017, atât în cazul căsătoriile desfășurate în țară, cât și în cazul căsătoriilor încheiate în străinătate. În iulie 2024, în Germania a intrat în vigoare o nouă lege pentru a întări baza legală pentru anularea acestor mariaje și pentru a combate practicile dăunătoare ale căsătoriilor timpurii sau forțate.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.