O postare insinuează că excesul de mortalitate din țările Uniunii Europene crește cu cât țările au rate mai mari de vaccinare împotriva Covid-19. Postarea denumește campania de vaccinare o „operațiune de teroare” și sugerează că România nu are rate mari ale mortalității tocmai datorită slabei aderențe la această campanie.
Postarea preluată de noi este de pe pagina Starea de libertate, însă aceasta s-a distribuit pe mai multe conturi Facebook:
„Singurele țări europene în care mortalitatea a scăzut in 2022 (cu 6%) fata de media 2016-2019 sunt “codașele la capsare”:
– România (-6%)
– Bulgaria (-6%)”
Postarea este însoțită de o hartă a Europei, publicată de Eurostat în cadrul unui raport statistic lunar care cuprinde date demografice ale țărilor care fac parte din Uniunea Europeană. Informațiile publicate în cadrul raportului despre creșterea ratei mortalității sunt corelate de utilizatorul Facebook cu gradul de vaccinare împotriva Covid-19.
Această corelație este falsă – în primul rând, există date (le cităm mai jos) care arată că, tocmai datorită vaccinării, mortalitatea cauzată de Covid19 este în scădere. În al doilea rând, analizarea excesului de mortalitate într-o singură lună este scoasă din context – există multe cazuri în care, chiar și după începerea campaniei de vaccinare, mortalitatea în România este mai mare decât media europeană. Așadar, a lua reper o perioadă atât de scurtă este, pur și simplu, irelevant. În al treilea rând, raportul Eurostat explică în mod clar că datele din România sunt provizorii (este singura țară aflată în această situație – cel mai probabil, autoritățile nu au reușit centralizarea și procesarea tuturor datelor la timp).
Ce este excesul de mortalitate?
Excesul de mortalitate este o măsura raportată lunar de Eurostat în contextul pandemiei Covid-19, considerată o situație de criză. În fiecare lună, numărul de decese din toate cauzele este comparat cu media deceselor constatate în aceeași lună din anii pre-pandemici 2016-2019, care reflectă condițiile „normale”. Excesul de mortalitate reprezintă ceea ce depășește această medie.
Eurostat măsoară exclusiv numărul deceselor și nu le diferențiază în funcție de sex, vârstă sau statutul de vaccinare împotriva Covid-19. Foarte important, această statistică nu conține informații privind cauzele deceselor. Analiza cauzelor deceselor este un demers separat și un proces complex. Din aceste motive, cea mai recentă statistică a cauzelor deceselor la nivelul UE este pe anul 2017, iar pe țări individuale, pentru anul 2019.
În anii 2020 și 2021, perioadele cu cel mai mare exces de mortalitate s-au suprapus cu epidemiile Covid-19. Ca urmare a vaccinării în masă, mortalitatea cauzată de Covid-19 este în scădere. Totuși, în anul 2022, în majoritatea țărilor europene a persistat un exces de mortalitate, care totodată a scăzut semnificativ față de cifrele ultimilor doi ani. În condițiile în care nu există date oficiale privind cauzele lor, decesele în exces sunt dificil de înțeles, iar comentatori media anti-vacciniști le pun pe seama vaccinurilor anti-Covid-19.
Vaccinurile împotriva Covid-19 nu cresc mortalitatea din orice cauză
Dacă vaccinarea ar cauza creșterea mortalității, ar fi necesare două corelații:
În ce privește prima corelație, site-ul pandem-ic.com, întreținut de Philipp Schellekens, consilier economic la Banca Mondială, oferă o analiză globală actualizată între rata de vaccinare a diverselor țări, grupate în funcție de venit, și excesul lor de mortalitate. Analiza demonstrează că o rată ridicată de vaccinare se asociază cu scăderea excesului de mortalitate.
Două studii la scară largă, unul realizat în SUA, care a implicat aproape 7 milioane de oameni, și un altul, care a avut ca bază de studiu întreaga populație adultă a Ungariei, au pus în evidență că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 au o rată de mortalitate din orice cauză mai scăzută decât a populației non-vaccinate. Aceste constatări sunt valabile pentru toate cele mai întrebuințate 4 vaccinuri, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Janssen.
Aceste date confirmă siguranța utilizării vaccinurilor anti-Covid-19.
Alte studii care confirmă acest lucru sunt disponibile aici, aici și aici.
Cât privește a doua corelație, trendul general pe anul 2022 este de scădere a excesului de mortalitate la nivelul UE, în comparație cu anii pandemici precedenți.
Cifrele Eurostat pe o lună sunt irelevante, interpretate separat
A interpreta datele disponibile într-o singură lună este greșit, dintr-un motiv simplu – fluctuațiile sunt foarte mari, de la o lună la alta.
Ținând cont de faptul că, în România, campania de vaccinare a început la finalul lui decembrie 2020, observăm, tot din datele Eurostat, că țara noastră a înregistrat un exces de mortalitate peste media europeană în lunile februarie-mai 2021 (spre deosebire, de exemplu, de Belgia, Danemarca și Germania, țări cu rate ridicate de vaccinare, dar care au înregistrat morți în exces mult sub medie). La fel, în septembrie-noiembrie 2021, adică lunile cu cel mai mare val pandemic, România a înregistrat cote-record de morți în exces, ajungând până la 111%, în timp ce media europeană era de 18%.
Ce ar putea explica variațiile de exces de mortalitate în UE?
Variațiile de exces de mortalitate sunt de 2 tipuri: disparități între diversele luni ale anului și disparități între țări.
Pe durata lui 2022, au existat două vârfuri de mortalitate. În iulie și august s-a înregistrat un exces de mortalitate important, cel mai probabil ca urmare a valurilor severe de căldură și secetă care au afectat continentul european. Factual a tratat acest subiect aici și aici.
Al doilea vârf a fost luna decembrie, în care excesul de mortalitate a crescut brusc la 19% față de 6.7%, cât fusese în luna precedentă, deși în scădere accentuată față de lunile decembrie din anii 2020 (+30%) și 2021 (+24%).
În prezent, explicația vehiculată pentru luna decembrie este debutul timpuriu și sever al sezonului de gripă și viroze respiratorii, în condițiile în care populația are o susceptibilitate crescută la infecții după doi ani de distanțare socială, iar sistemul medical este minat de diverse presiuni și disfuncționalități.
Cât privește variațiile dintre țări, raportul Eurostat subliniază că, pe durata pandemiei, țările europene, precum și regiuni diferite din aceeași țară, nu au fost afectate în același fel sau în același timp de valurile de decese în exces. Pe luna decembrie 2022, cele mai vaccinate 2 țări din UE, Portugalia și Malta, au avut excese de mortalitate de 14.8% și 9.7%, care se situează sub media UE, de 19%. Cea mai lovită țară a fost Germania (+37%), în vreme ce România și Bulgaria s-au situat sub media anilor de comparație. Astfel de variații sunt dificil de interpretat și cel mai probabil sunt rezultatul interacțiunii complexe între mai mulți factori, care pot varia de la o țară la alta. În cazul Germaniei, se suspectează un rol pentru valurile de gripă de la sfârșitul anului.
În concluzie, vaccinurile împotriva Covid-19 nu au nicio legătură cu excesul de mortalitate din decembrie 2022. Studii efectuate, care au comparat populații vaccinate cu populații non-vaccinate, afirmă că vaccinarea împotriva Covid-19 este sigură și nu crește riscul de mortalitate din orice cauză.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.