Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.10.2024
www.factual.ro
FALS | Halloween ar însemna „iadul va învinge”

O postare pe Facebook susține că „denumirea de haloween este de fapt Hell will win, adică iadul va învinge”.

„Indiferent de ceea ce crezi despre Halloween, vreau să știi că aceasta este cea mai mare zi satanică. Anton Lavey fondatorul bisericii sataniste a afirmat: Mă bucur că părinții îți lasă copiii să îl serbeze pe diavol cel puțin o dată”, se mai spune în postare.


Hell will win sau Halloween?

 

Postarea susține că cuvântul „Halloween” este derivat din expresia „Hell will win” (care se traduce ca „iadul va învinge”). Această interpretare este falsă. 

Cercetarea lingvistică și istorică demonstrează că termenul „Halloween” provine din engleza veche „All Hallows’ Eve”, însemnând „Ajunul Tuturor Sfinților”. Termenul „hallow” înseamnă „sfânt” în engleza veche, iar „eve” înseamnă „ajun” sau „seară”. De-a lungul timpului, prin utilizare frecventă, această expresie s-a contractat în forma modernă „Halloween”. 


Fondatorul Bisericii Satanei s-ar bucura că cei mici îl sărbătoresc pe diavol

 

A doua afirmație din postare este un citat atribuit lui Anton LaVey, fondatorul Bisericii Satanei: „Mă bucur că părinții își lasă copiii să îl serbeze pe diavol cel puțin o dată”. Această afirmație este, de asemenea, falsă. 

The Church of Satan (Biserica Satanei) este un ONG care promovează, de fapt, non-teismul, atitudinea de a nu crede în niciun zeu.

Organizația a publicat pe Twitter o postare, în 2020, prin care neagă autenticitatea acestui citat. Instituția susține că nu există nicio sursă care să documenteze această presupusă declarație. Citatul fals atribuit fondatorului contrazice pozițiile publice ale lui Anton LaVey, care a subliniat în mod constant că satanismul modern nu este centrat pe adorarea diavolului, susține The Church of Satan


Sărbătoarea Halloween

 

Celebrarea Halloween-ului își are rădăcinile în cultura celtică antică, în sărbătoarea cunoscută sub numele de Samhain. Această sărbătoare marca începutul sezonului rece și era considerată o perioadă când granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor devenea mai transparentă.

Transformarea acestei sărbători a început în secolul al VII-lea, când Papa Bonifaciu IV a stabilit Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Ulterior, data acestei sărbători a fost mutată pe 1 noiembrie, posibil într-o încercare de a încorpora și transforma tradițiile păgâne existente. Seara precedentă acestei sărbători a devenit cunoscută sub numele de „All Hallows’ Eve”, de unde provine numele modern.

În prezent, Halloween-ul este celebrat în mare parte ca o sărbătoare seculară, centrată pe activități recreative precum colindatul pentru dulciuri, purtarea costumelor și decorarea caselor și spațiilor publice. În multe țări, sărbătoarea și-a pierdut aproape complet conotațiile religioase originare, fie ele păgâne sau creștine.

Afirmațiii despre Halloween din postare sunt false și combină etimologie falsă, citate fabricate și interpretări eronate ale istoriei și tradițiilor. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.