Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.03.2024
www.factual.ro
FALS | Honda, GM și Ford au oprit producția de mașini electrice

Un utilizator Facebook susține într-o postare că trei mari companii auto – Honda, GM (General Motors) și Ford – au oprit producția de automobile electrice.

Acesta nu a prezentat niciun fel de sursă care să-i demonstreze afirmațiile.

În realitate, unele companii care și-au deschis linii de producție pentru mașini electrice au anunțat că își ajustează planurile de viitor sau că încetinesc investițiile, dar nu că opresc producția. Discursul potrivit căruia mașinile electrice nu reprezintă o sursă alternativă viabilă pentru mașinile cu combustie internă este, de fapt, unul care se înscrie în sfera negaționismului climatic. Factual.ro a mai analizat unele teorii legate de mașinile electrice (aici și aici).

Ce au decis, de fapt, companiile menționate în postarea analizată acum?


Honda

 

Compania „Honda” a anunțat, la finalul anului trecut, pe website-ul oficial în limba japoneză,  că va opri producția automobilelor din gama „Honda E”, un autovehicul complet electric, care a fost lansat în anul 2020.

Oficialii companiei nipone nu au menționat motivele care stau în spatele acestei decizii, iar în ianuarie 2024, această decizie a intrat efectiv în practică.

Totuși, Honda continuă să producă automobile electrice. Anul trecut a fost lansat modelul e:Ny1, un autovehicul electric, destinat piețelor europene, iar un alt autovehicul complet electric, Honda Prologue, urmează să fie lansat în acest an.

La salonul auto de la Las Vegas, care a avut loc în ianuarie 2024, Honda s-a prezentat cu un nou prototip de mașină electrică, Honda 0.


General Motors (GM)

 

Compania americană General Motors (GM), a anunțat, în octombrie anul trecut, faptul că o să renunțe la producția a 400 de mii de vehicule electrice. 

Motivul invocat de GM ar fi faptul că producția de camionete electrice de la fabrica din Michigan ar fi întârziată cu un an.

De asemenea, un plan în valoare de 5 miliarde de dolari, de a fabrica mașini electrice accesibile, împreună cu Honda, a fost oprit tot de către producătorul american.

Decizia a fost motivată de faptul că General Motors dorește să realizeze o tranziție mai lentă spre o producție doar de mașini electrice, pentru a se concentra mai mult pe profitul companiei, arată articolul postat în Reuters.

Totuși, compania produce în continuare vehicule electrice, precum Chevrolet Silverado EV, Chevrolet Blazer EV sau GMC Sierra EV, printre alte modele.


Ford

 

În cazul unui alt gigant american producător de automobile, Ford, producția modelului de camionetă F-150 Lightning va fi redusă deoarece cererea pentru vehiculele electrice este mai redusă decât erau așteptările inițiale. 

Modificările privind  producția acestui model urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, mai arată articolul publicat în Reuters.

Totuși modelul F-150 Lightning este încă disponibil pe piață, alături de alte modele complet electrice, precum Mustang Mach-E sau E-Transit Van.


De ce companiile producătoare de mașini reduc producția vehiculelor electrice?

 

În SUA și în Europa au fost adoptate, în ultimii ani, mai multe legi privind încetarea treptată a producției de autovehicule pe bază de carburant fosil. Aceste regulamente au ca scop stoparea emisiilor de dioxid de carbon, dăunătoare atmosferei planetei.

Totuși, în ultimile luni, mai multe companii mari din industria auto au stopat sau redus producția anumitor modele de mașini electrice.

Jessica Caldwell, jurnalistă expertă în industria automobilelor, a spus, într-o intervenție pentru postul de televiziune PBS, faptul că un motiv pentru care companiile decid să reducă producția acestor vehicule este profitul scăzut pe care îl înregistrează, în ciuda faptului că vânzările acestor mașini au crescut substanțial în ultimii ani.

Ratele dobânzilor când vine vorba despre vehiculele electrice din Statele Unite sunt mari, iar infrastructura de încărcare a acestor vehicule electrice nu este încă bine pusă la punct, mai precizează experta.

Din acest motiv, vânzările nu sunt la nivelul așteptat de producătorii americani de automobile, motiv și pentru care se reduce producția.

În același timp, administrația Biden a adoptat un set de legi, în ianuarie, privind scăderea prețurilor mașinilor electrice, dar și îmbunătățirea infrastructurii de alimentare a acestor automobile. 

Casa Albă ar urma să ofere 325 de milioane de dolari pentru realizarea acestor proiecte.

La nivelul Uniunii Europene, Parlamentul și Comisia Europeană au ajuns la un acord prin care se dorește eliminarea vânzării de automobile care emit dioxid de carbon, acest obiectiv urmând să fie atins în 2035, conform unui comunicat de presă. 

De asemenea, Uniunea dorește să reducă emisiile de dioxid de carbon de la 55%, în prezent, la 50%, în anul 2030.

În toamna anului trecut, UE a inițiat o investigație referitoare la vehiculele electrice provenite din China.

Oficialii europeni suspectează faptul că aceste vehicule au prețuri mai accesibile decât cele produse în interiorul UE, datorită unor subvenții date de statul chinez companiilor producătoare de autovehicule electrice din țara asiatică.

Aceste acțiuni sunt în contradicție cu regulile privind concurența echitabilă ale Uniunii, mai precizează comunicatul transmis de Parlamentul European.

Momentan, la nivel european, nu există o inițiativă referitoare la reducerea prețurilor automobilelor electrice produse în UE, Marea Britanie și SUA.

În ciuda acestor factori, vânzările vehiculelor electrice în interiorul UE au crescut în ultimul an. În luna ianuarie, automobilele hibride sau  complet electrice, au reprezentat aproape 48% din totalul vânzărilor de mașini la nivelul UE.

În luna ianuarie a anului trecut, aceleași tipuri de autovehicule reprezentau 43% din totalul vânzărilor.

În România, vânzările de automobile electrice complet sau hibrid au reprezentat 46% din total, în ianuarie 2024. În ianuarie 2023, procentul era doar de 36%.


Concluzie

 

Informațiile prezentate de utilizatorul Facebook sunt false. Deși companiile reduc producția de vehicule electrice, asta nu înseamnă o încetare absolută a producției acestor automobile. 

Vânzările de mașini electrice sunt în continuă creștere, iar statele lumii promulgă diverse legi pentru a crește prezența acestor vehicule pe străzi.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.